Lehká snídaňová kaše s letní zeleninou, vám dodá energii na celé dopoledne.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1/2 hrnku quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • sůl
  • olej

Jak připravit zeleninu na oregánu s rýží

  1. Rýži a quinou propláchneme v sítku a dáme do hrnce s vodou.
  2. Když přijde k varu, osolíme, ztlumíme a vaříme pod pokličkou, dokud se voda nevstřebá.
  3. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, vrstvu pórku, vrstvu dýně.
  5. Vrch zeleniny osolíme a posypeme oregánem.
  6. Přiklopíme a dáme vařit. Když začne olej syčet, stáhneme plamen na minimum a dusíme zeleninu pod pokličkou  asi 20-25 minut.
  7. V průběhu dušení nemícháme, ale podíváme se, zda zelenina pustila dost šťávy, aby se nepálila. Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody.
  8. Když je obilí i zelenina uvařená, servírujeme je společně.

Praktické

  • Čím více vody dáte k rýži a quinoe, tím měkčí a kašovitější výsledek dostanete.
  • Těmto jídlům říkáme “snídaňová kaše se zeleninou”, i když obilovina v ní není řídká – kašovitá, už vůbec ne rozmixovaná. Stále je potřeba ji kousat. Je jen uvařená ve větším množství vody pěkně do měkka, aby nám to ráno šlo dobře do bříška. Tato forma chutná většinou i těm, co skutečně tekuté kaše nesnášejí.
  • Pokud tuhle konzistenci nemáte rádi, dejte vody méně a vařte kratší dobu, jen na skus.
  • Pokrm může posloužit jako vydatná snídaně nebo lehká večeře.

Kombinujeme

  • Kaši můžeme ozdobit syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo petržel.

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli.

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní salát s klíčky ředkviček
Další článekEkologické nádobí, na kterém si pochutnáte