Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rýže a quinoa se zeleninou na oregánu

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Lehká snídaňová kaše s letní zeleninou, vám dodá energii na celé dopoledne.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1/2 hrnku quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • sůl
  • olej

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v ne...

Jak připravit zeleninu na oregánu s rýží

  1. Rýži a quinou propláchneme v sítku a dáme do hrnce s vodou.
  2. Když přijde k varu, osolíme, ztlumíme a vaříme pod pokličkou, dokud se voda nevstřebá.
  3. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, vrstvu pórku, vrstvu dýně.
  5. Vrch zeleniny osolíme a posypeme oregánem.
  6. Přiklopíme a dáme vařit. Když začne olej syčet, stáhneme plamen na minimum a dusíme zeleninu pod pokličkou  asi 20-25 minut.
  7. V průběhu dušení nemícháme, ale podíváme se, zda zelenina pustila dost šťávy, aby se nepálila. Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody.
  8. Když je obilí i zelenina uvařená, servírujeme je společně.

Praktické

  • Čím více vody dáte k rýži a quinoe, tím měkčí a kašovitější výsledek dostanete.
  • Těmto jídlům říkáme “snídaňová kaše se zeleninou”, i když obilovina v ní není řídká – kašovitá, už vůbec ne rozmixovaná. Stále je potřeba ji kousat. Je jen uvařená ve větším množství vody pěkně do měkka, aby nám to ráno šlo dobře do bříška. Tato forma chutná většinou i těm, co skutečně tekuté kaše nesnášejí.
  • Pokud tuhle konzistenci nemáte rádi, dejte vody méně a vařte kratší dobu, jen na skus.
  • Pokrm může posloužit jako vydatná snídaně nebo lehká večeře.

Kombinujeme

  • Kaši můžeme ozdobit syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo petržel.

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
17. 10. 2022

Velmi rychlá a oblíbená snídaně, která prostě potěší 🙂

Klub
Kateřina
9. 9. 2022

Výborný recept! Měli jsme k obědu – k zelenině jsem přidala cizrnu a víc dochutila soj.omáčkou a arabským kořením. Byla to dobrota :)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma