Lehká snídaňová kaše s letní zeleninou, vám dodá energii na celé dopoledne.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1/2 hrnku quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • sůl
  • olej

Jak připravit zeleninu na oregánu s rýží

  1. Rýži a quinou propláchneme v sítku a dáme do hrnce s vodou.
  2. Když přijde k varu, osolíme, ztlumíme a vaříme pod pokličkou, dokud se voda nevstřebá.
  3. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, vrstvu pórku, vrstvu dýně.
  5. Vrch zeleniny osolíme a posypeme oregánem.
  6. Přiklopíme a dáme vařit. Když začne olej syčet, stáhneme plamen na minimum a dusíme zeleninu pod pokličkou  asi 20-25 minut.
  7. V průběhu dušení nemícháme, ale podíváme se, zda zelenina pustila dost šťávy, aby se nepálila. Pokud je potřeba, podlijeme trochou vody.
  8. Když je obilí i zelenina uvařená, servírujeme je společně.

Praktické

  • Čím více vody dáte k rýži a quinoe, tím měkčí a kašovitější výsledek dostanete.
  • Těmto jídlům říkáme “snídaňová kaše se zeleninou”, i když obilovina v ní není řídká – kašovitá, už vůbec ne rozmixovaná. Stále je potřeba ji kousat. Je jen uvařená ve větším množství vody pěkně do měkka, aby nám to ráno šlo dobře do bříška. Tato forma chutná většinou i těm, co skutečně tekuté kaše nesnášejí.
  • Pokud tuhle konzistenci nemáte rádi, dejte vody méně a vařte kratší dobu, jen na skus.
  • Pokrm může posloužit jako vydatná snídaně nebo lehká večeře.

Kombinujeme

  • Kaši můžeme ozdobit syrovou zeleninou, kvašenou zeleninou, semínky apod.
  • Pokud byste chtěli získat kompletní talíř, přidejte luštěninu, tofu, tempeh apod.

Obměna

  • Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo petržel.

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli.

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní salát s klíčky ředkviček
Další článekEkologické nádobí, na kterém si pochutnáte