Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lávové půdě japonských ostrovů. Tím získávají specifické vlastnosti, pro které jsou tolik ceněné. Jsou také dobrým zdrojem fosforu, draslíku, železa a vápníku, a obsahují vitamín A a B. Adzuki mají nejlepší poměr sacharidů a proteinů ze všech barevných fazolí.

Příprava: předem namočené vaříme v tlakovém hrnci s řasou kombu přibližně 50 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí adzuki hokkaido
  • voda z vaření fazolí/vývar/voda
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 0,5 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobení: jarní cibulka

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na sirčičky, pórek na kolečka a řepu na velmi jemné malé kousky.
  2. Na oleji zpěníme cibulku, posolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a řepu, společně restujeme několik minut.
  3. Přidáme koření a fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo podlijeme vodou) a dusíme pod pokličkou do změknutí řepy.
  4. Když je řepa měkká (ideálně se do jídla téměř rozvaří), tak přidáme prolisovaný česnek, pórek a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Za stálého míchání jej do směsi zavaříme cca 1 minutu. Dochutíme podle potřeby troškou sójové omáčky a umeocta.
  5. Přidáním vody z fazolí můžeme regulovat, jak moc mokré jídlo ve výsledku dostaneme, zda to bude spíše jako guláš nebo to bude sušší směs fazolí se zeleninou.
  6. Podáváme sypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pikantnost pokrmu záleží na vašich preferencích – zda použijete hodně nebo jen špetku chilli a česneku, zda použijete jen papriku sladkou nebo i ostrou.
  • Pozor na uzenou papriku – i ta se prodává buď sladká nebo ostrá!
  • My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti a jedí ho s námi i děti.
  • Doba varu záleží na tom, jak čerstvou máte řepu a zda chcete, aby se v pokrmu rozvařila nebo byla znát. Základ je 15-20 minut, ale můžete vařit i 25-30 min.
  • Než se fazole se zeleninou uvaří, můžete dát do trouby na gril polentu a řepu jako jsme to udělali my. Během půl hodiny byl na stole luxusní oběd.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji více osolte v základu a na případné dochucení použijte hrachovou či jinou slanou omáčku bez sóji.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli jiné fazole, skvěle se hodí červená ledvina, ale můžete použít i bílé a jiné druhy, ale počítejte s tím, že výsledná barva bude díky řepě a paprice vždy červená.
  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem cca od 2 let.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
4. 3. 2024

Páteční rychlá večeře, pro změnu s ječmenem 🙂

Vynikající! Moc chutnalo celé rodině.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Chilli z černých bobů

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denn...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...