Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lávové půdě japonských ostrovů. Tím získávají specifické vlastnosti, pro které jsou tolik ceněné. Jsou také dobrým zdrojem fosforu, draslíku, železa a vápníku, a obsahují vitamín A a B. Adzuki mají nejlepší poměr sacharidů a proteinů ze všech barevných fazolí. Příprava: předem namočené vaříme v tlakovém hrnci s řasou kombu přibližně 50 minut.
- 1,5 hrnku vařených fazolí adzuki hokkaido
- voda z vaření fazolí/vývar/voda
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/2 řepy
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- čtvrt lžičky chilli (případně méně)
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 0,5 lžičky rozmarýnu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- trochu vody
- 1 lžíce sójové omáčky
- umeocet
- olej
- sůl
- na ozdobení: jarní cibulka
Jak připravit fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na sirčičky, pórek na kolečka a řepu na velmi jemné malé kousky.
- Na oleji zpěníme cibulku, posolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a řepu, společně restujeme několik minut.
- Přidáme koření a fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo podlijeme vodou) a dusíme pod pokličkou do změknutí řepy.
- Když je řepa měkká (ideálně se do jídla téměř rozvaří), tak přidáme prolisovaný česnek, pórek a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Za stálého míchání jej do směsi zavaříme cca 1 minutu. Dochutíme podle potřeby troškou sójové omáčky a umeocta.
- Přidáním vody z fazolí můžeme regulovat, jak moc mokré jídlo ve výsledku dostaneme, zda to bude spíše jako guláš nebo to bude sušší směs fazolí se zeleninou.
- Podáváme sypané jarní cibulkou.
Praktické
- Pikantnost pokrmu záleží na vašich preferencích – zda použijete hodně nebo jen špetku chilli a česneku, zda použijete jen papriku sladkou nebo i ostrou.
- Pozor na uzenou papriku – i ta se prodává buď sladká nebo ostrá!
- My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti a jedí ho s námi i děti.
- Doba varu záleží na tom, jak čerstvou máte řepu a zda chcete, aby se v pokrmu rozvařila nebo byla znát. Základ je 15-20 minut, ale můžete vařit i 25-30 min.
- Než se fazole se zeleninou uvaří, můžete dát do trouby na gril polentu a řepu jako jsme to udělali my. Během půl hodiny byl na stole luxusní oběd.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji více osolte v základu a na případné dochucení použijte hrachovou či jinou slanou omáčku bez sóji.
Obměna
- Můžete použít jakékoli jiné fazole, skvěle se hodí červená ledvina, ale můžete použít i bílé a jiné druhy, ale počítejte s tím, že výsledná barva bude díky řepě a paprice vždy červená.
- Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem cca od 2 let.
Vynikající „gulášek“,i pro muže,který se stravuje normálně.Byla velká pochvala 👌
Manžel se synem si moc pochutnali (a to manžel je šéfkuchař v klasické francouzské restauraci). Prostě výborný recept. Díky ❤️
Než půjdeme s Rockym na procházku, tak potřebujeme přiložit pod kotle 😀
Tento recept mám moc rád. Pikantní chuť se zde krásně prolíná s kořeněnou chutí a v puse se to spojuje do fajn zážitku. Trochu ohně do zimního období se též hodí.
Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou, kukuřičný kuskus, napařená brokolice, pickles, posypka gomasio.
Venku se otepluje, tak to ještě stihnu pikantní večeři 😀 Loupaný čirok, napařená brokolice, pickles. Toto byl koncert chutí, to je prostě tak dobré jídlo, že je potřeba ho vyzkoušet 😀
Neměla jsem řepu, tak jsem dala hokkaido dýni nadrobno a místo pórku cibuli navíc. V kombinaci s grilovanou polentou to bylo vynikající! Děkuji za spousty inspirace!
Mňam 😋, vypadá to opravdu skvěle 😉👍