Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lávové půdě japonských ostrovů. Tím získávají specifické vlastnosti, pro které jsou tolik ceněné. Jsou také dobrým zdrojem fosforu, draslíku, železa a vápníku, a obsahují vitamín A a B. Adzuki mají nejlepší poměr sacharidů a proteinů ze všech barevných fazolí. Příprava: předem namočené vaříme v tlakovém hrnci s řasou kombu přibližně 50 minut.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1,5 hrnku vařených fazolí adzuki hokkaido
  • voda z vaření fazolí/vývar/voda
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 0,5 lžičky rozmarýnu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na sirčičky, pórek na kolečka a řepu na velmi jemné malé kousky.
  2. Na oleji zpěníme cibulku, posolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a řepu, společně restujeme několik minut.
  3. Přidáme koření a fazole i s trochou vody z vaření fazolí (nebo podlijeme vodou) a dusíme pod pokličkou do změknutí řepy.
  4. Když je řepa měkká (ideálně se do jídla téměř rozvaří), tak přidáme prolisovaný česnek, pórek a kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Za stálého míchání jej do směsi zavaříme cca 1 minutu. Dochutíme podle potřeby troškou sójové omáčky a umeocta.
  5. Přidáním vody z fazolí můžeme regulovat, jak moc mokré jídlo ve výsledku dostaneme, zda to bude spíše jako guláš nebo to bude sušší směs fazolí se zeleninou.
  6. Podáváme sypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pikantnost pokrmu záleží na vašich preferencích – zda použijete hodně nebo jen špetku chilli a česneku, zda použijete jen papriku sladkou nebo i ostrou.
  • Pozor na uzenou papriku – i ta se prodává buď sladká nebo ostrá!
  • My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti a jedí ho s námi i děti.
  • Doba varu záleží na tom, jak čerstvou máte řepu a zda chcete, aby se v pokrmu rozvařila nebo byla znát. Základ je 15-20 minut, ale můžete vařit i 25-30 min.
  • Než se fazole se zeleninou uvaří, můžete dát do trouby na gril polentu a řepu jako jsme to udělali my. Během půl hodiny byl na stole luxusní oběd.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji více osolte v základu a na případné dochucení použijte hrachovou či jinou slanou omáčku bez sóji.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli jiné fazole, skvěle se hodí červená ledvina, ale můžete použít i bílé a jiné druhy, ale počítejte s tím, že výsledná barva bude díky řepě a paprice vždy červená.
  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem cca od 2 let.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...
  1. Než půjdeme s Rockym na procházku, tak potřebujeme přiložit pod kotle 😀
    Tento recept mám moc rád. Pikantní chuť se zde krásně prolíná s kořeněnou chutí a v puse se to spojuje do fajn zážitku. Trochu ohně do zimního období se též hodí.

    Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou, kukuřičný kuskus, napařená brokolice, pickles, posypka gomasio.

  2. Neměla jsem řepu, tak jsem dala hokkaido dýni nadrobno a místo pórku cibuli navíc. V kombinaci s grilovanou polentou to bylo vynikající! Děkuji za spousty inspirace!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNádobí Eaziglide se skvělou slevou
Další článekSlova vděčnosti (Gabika, 51 let)