Sezóna hrášku je v plném proudu. Užijte si z něj tohle výborné hráškové rizotko. Ideální, lehký, fit pokrm do teplých letních dní - navíc za pár korun, takže nezatíží rodinný rozpočet. Milují ho i děti.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • basmati rýže (např. v kombinaci s hatomugi a divokou rýží)
  • 1 lžička řeckého koření
  • velká hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
  • zeleninový vývar
  • sůl

Jak připravit rizoto s hráškem

  1. Do hrnce dáme olej a na něj na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Ihned ji osolíme velkou špetkou soli a orestujeme dozlatova.
  3. Vsypeme neuvařenou rýži (případně i další obilí) a orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem, nasypeme koření, přivedeme k varu a na nejnižším plameni vaříme do změknutí a vypaření tekutiny.
  5. 5 minut před koncem varu přihodíme vyloupaný hrášek.
  6. Vypneme a podáváme s plátkem citronu. Pro kompletní pokrm přidáme například uzené tofu nebo tempeh.

Praktické

  • Pokud by bylo rizoto málo slané, ke konci dochutíme ještě sojovou omáčkou.
  • V horkých dnech je rizoto výborné pokapané citronovou šťávou.

Obměna

  • Místo basmati rýže můžeme použít jasmínovou, arborio nebo rýži natural (v létě ideálně dlouhozrnnou, v zimě kulatozrnnou).

Děti

  • Rizoto je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...
  1. Toto rizoto je hodně rychlé (jako většina rizot)…když se přidá ještě napr.na kostičky tofu=máme kompletní talíř. Jinak pro ty co sestavují kompletní talir- hrasek zelený není luštěnina ale zelenina…

  2. Když vařím pro rodinu, je to pro mě trochu adrenalin: bude jim to chutnat nebo budu muset dojídat? když toho bude málo, čím nezdravým se budou dorážet? A tak, když starší řekl, že chce jen jednu lžíci, zaplavil mě pocit smutku. O to větší radost jsem měla, když si sám dobrovolně přidal – sice jen dvě lžíce, ale matematicky byla porce o 100% větší než ta původní. Pak jsem se radovala znovu, když si přidal ještě jednou. Zkrátka toto rizoto se moc dobře jí, a to jsme ho měli s kuskusem, který oba kluci moc nemusej.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMysli na své zdraví: nejez müsli, ani granolu
Další článekJak nahradit v receptech cukr