Sezóna hrášku je v plném proudu. Užijte si z něj tohle výborné hráškové rizotko. Ideální, lehký, fit pokrm do teplých letních dní - navíc za pár korun, takže nezatíží rodinný rozpočet. Milují ho i děti.
Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • basmati rýže (např. v kombinaci s hatomugi a divokou rýží)
  • 1 lžička řeckého koření
  • velká hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
  • zeleninový vývar
  • sůl

Jak připravit rizoto s hráškem

  1. Do hrnce dáme olej a na něj na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Ihned ji osolíme velkou špetkou soli a orestujeme dozlatova.
  3. Vsypeme neuvařenou rýži (případně i další obilí) a orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem, nasypeme koření, přivedeme k varu a na nejnižším plameni vaříme do změknutí a vypaření tekutiny.
  5. 5 minut před koncem varu přihodíme vyloupaný hrášek.
  6. Vypneme a podáváme s plátkem citronu. Pro kompletní pokrm přidáme například uzené tofu nebo tempeh.

Praktické

  • Pokud by bylo rizoto málo slané, ke konci dochutíme ještě sojovou omáčkou.
  • V horkých dnech je rizoto výborné pokapané citronovou šťávou.

Obměna

  • Místo basmati rýže můžeme použít jasmínovou, arborio nebo rýži natural (v létě ideálně dlouhozrnnou, v zimě kulatozrnnou).

Děti

  • Rizoto je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Toto rizoto je hodně rychlé (jako většina rizot)…když se přidá ještě napr.na kostičky tofu=máme kompletní talíř. Jinak pro ty co sestavují kompletní talir- hrasek zelený není luštěnina ale zelenina…

  2. Když vařím pro rodinu, je to pro mě trochu adrenalin: bude jim to chutnat nebo budu muset dojídat? když toho bude málo, čím nezdravým se budou dorážet? A tak, když starší řekl, že chce jen jednu lžíci, zaplavil mě pocit smutku. O to větší radost jsem měla, když si sám dobrovolně přidal – sice jen dvě lžíce, ale matematicky byla porce o 100% větší než ta původní. Pak jsem se radovala znovu, když si přidal ještě jednou. Zkrátka toto rizoto se moc dobře jí, a to jsme ho měli s kuskusem, který oba kluci moc nemusej.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)
Další článekJak nahradit v receptech cukr