- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- basmati rýže (např. v kombinaci s hatomugi a divokou rýží)
- 1 lžička řeckého koření
- velká hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
- zeleninový vývar
- sůl
Jak připravit rizoto s hráškem
- Do hrnce dáme olej a na něj na kostičky nakrájenou cibuli.
- Ihned ji osolíme velkou špetkou soli a orestujeme dozlatova.
- Vsypeme neuvařenou rýži (případně i další obilí) a orestujeme.
- Zalijeme vývarem, nasypeme koření, přivedeme k varu a na nejnižším plameni vaříme do změknutí a vypaření tekutiny.
- 5 minut před koncem varu přihodíme vyloupaný hrášek.
- Vypneme a podáváme s plátkem citronu. Pro kompletní pokrm přidáme například uzené tofu nebo tempeh.
Praktické
- Pokud by bylo rizoto málo slané, ke konci dochutíme ještě sojovou omáčkou.
- V horkých dnech je rizoto výborné pokapané citronovou šťávou.
Obměna
- Místo basmati rýže můžeme použít jasmínovou, arborio nebo rýži natural (v létě ideálně dlouhozrnnou, v zimě kulatozrnnou).
Děti
- Rizoto je vhodné pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jake je prosim slozeni reckeho koreni?
Toto rizoto je hodně rychlé (jako většina rizot)…když se přidá ještě napr.na kostičky tofu=máme kompletní talíř. Jinak pro ty co sestavují kompletní talir- hrasek zelený není luštěnina ale zelenina…