Sezóna hrášku je v plném proudu. Užijte si z něj tohle výborné hráškové rizotko. Ideální, lehký, fit pokrm do teplých letních dní - navíc za pár korun, takže nezatíží rodinný rozpočet. Milují ho i děti.
Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • basmati rýže (např. v kombinaci s hatomugi a divokou rýží)
  • 1 lžička řeckého koření
  • velká hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
  • zeleninový vývar
  • sůl

Jak připravit rizoto s hráškem

  1. Do hrnce dáme olej a na něj na kostičky nakrájenou cibuli.
  2. Ihned ji osolíme velkou špetkou soli a orestujeme dozlatova.
  3. Vsypeme neuvařenou rýži (případně i další obilí) a orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem, nasypeme koření, přivedeme k varu a na nejnižším plameni vaříme do změknutí a vypaření tekutiny.
  5. 5 minut před koncem varu přihodíme vyloupaný hrášek.
  6. Vypneme a podáváme s plátkem citronu. Pro kompletní pokrm přidáme například uzené tofu nebo tempeh.

Praktické

  • Pokud by bylo rizoto málo slané, ke konci dochutíme ještě sojovou omáčkou.
  • V horkých dnech je rizoto výborné pokapané citronovou šťávou.

Obměna

  • Místo basmati rýže můžeme použít jasmínovou, arborio nebo rýži natural (v létě ideálně dlouhozrnnou, v zimě kulatozrnnou).

Děti

  • Rizoto je vhodné pro děti od 1,5 roku.

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Toto rizoto je hodně rychlé (jako většina rizot)…když se přidá ještě napr.na kostičky tofu=máme kompletní talíř. Jinak pro ty co sestavují kompletní talir- hrasek zelený není luštěnina ale zelenina…

  2. Když vařím pro rodinu, je to pro mě trochu adrenalin: bude jim to chutnat nebo budu muset dojídat? když toho bude málo, čím nezdravým se budou dorážet? A tak, když starší řekl, že chce jen jednu lžíci, zaplavil mě pocit smutku. O to větší radost jsem měla, když si sám dobrovolně přidal – sice jen dvě lžíce, ale matematicky byla porce o 100% větší než ta původní. Pak jsem se radovala znovu, když si přidal ještě jednou. Zkrátka toto rizoto se moc dobře jí, a to jsme ho měli s kuskusem, který oba kluci moc nemusej.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)
Další článekJak nahradit v receptech cukr