- 1 hlávka salátu
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžíce umeocta
- 1 lžíce rýžového sirupu
- hrst čerstvé lesní pažitky
Jak připravit hlávkový salát se smetanovou zálivkou bez mléka
- V trošce horké vody rozmícháme rýžový sirup, necháme vychladnout.
- Listy opereme a necháme okapat.
- Pažitku nasekáme na jemno.
- Listy natrháme do mísy a přidáme k nim smetanu, vodu a oba octy a pažitku.
- Promícháme, ochutnáme, doladíme množství octu a podáváme.
Praktické
- Hlávkový salát má nahořklou chuť, což někomu nemusí vyhovovat, pak hlávkový salát nastavte ledovým či jinými sladšími verzemi listů.
- Sirup dávat nemusíte, pokud nechcete, aby byla nasládlá.
- Pokud si nevěříte s dochucením zálivky, udělejte si ji zvlášť v misce a teprve, až budete s její chutí spokojeni, nalijte ji na salát. Já šetřím nádobí a dávám ji rovnou do mísy.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud použijete jinou než sójovou smetanu (např. mandlovou, kokosovou, ovesnou apod.)
Obměna
- Místo pažitky můžeme dát jinou divokou zeleninu, hodí se česnáček, popenec, bršlice, žabinec ptačinec apod.
- Pokud nemáte po ruce divokou jarní zeleninu, můžete dát kopr.
Děti
- Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť nebo zálivku hodně zjemníme.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář