Hlíva ústřičná je považována za elixír mládí, protože umí nabudit imunitu, snižuje cholesterol a obsahuje cenné minerály a vitamíny. Mezi jinými i vitamín D. Nemusíte ji kupovat v drahých doplňcích, dejte si ji do polévky a užijte si její jemnou chuť. Polévka bude mít houbové aroma.
Ingredience
pro 4 porce

- čerstvá hlíva ústřičná (hrnek pokrájené)
- 1 cibule
- kus kapusty (hrnek pokrájené)
- 1 kedluben
- koření: mletý římský kmín, 2 bobkové listy, celý kmín
- 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- špetka soli
- umeocet
Postup
- Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a hlívu.
- Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, kedluben na malé kostičky.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
- Přidáme hlívu, kapustu, kedluben, bobkový list a restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
- Podle chuti přidáme do vypnuté polévky umeocet.
Obměna
- Kedluben v polévce chutná jako brambora. Místo něj můžete dát tuřín, batát nebo zcela jinou zeleninu.
- Pokud patříte k těm, kteří římský kmín neradi, můžete ho bez obav nahradit klasickým mletým kmínem.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším dětem ubereme sůl a koření.
POMOC …. co je to krizovy kmin prosim ???
to je rimsky kmin ? cumin ?
ano 👍 prodávají to pod různými názvy
Jde o římský kmín, někdy se mu říká křížový nebo také mateřský. Klidně ho můžete nahradit i klasickým kmínem, kdyby vám neseděl. Římský kmín je hodně aromatický a ne každý mu přijde na chuť. A nebo ne hned 😉 Každopádně děkujeme za ohlas, v receptu jsme to upřesnili, aby to bylo srozumitelnější.
to je kmín v krizi 😃😃 info už máš od Vlaďky, tak můžu žertovat
:D :D :D
:D :D :D :D
Skvely zpusob jak ozvlastnit kapustovou polivku, diky za tip! :-)
Dobrůtka, že? 😋
..děvčata včera jsem myslela, že jsem otravila rodinu žampionovou omáčkou. Večer jsem šla namočit sušené houby na kulajdu, muž šel okolo a říkal ty těch hub nemáš dost!.. a dnes čtu že zítra prozměnu hlíva ústřčná……a šéfová mi říká, opravdu ten jídelníček nesestavoval někdo komu lezeš hodně na nervy :-))))))))
Noo, houby jsou detoxikační ;-)
Fakt? …to jsem nevěděla. Jen vím že hlíva je dobrá na imunitu, zažívání a obsahuje betaglukany. Jednu dobu jsem jí i pěstovala. Děkuji Evi
Jasně, houby jako řasy jemně odvádějí toxické látky a jsou léčivé.
polevka je moc prima :)
Bezva :-)
Ta hliva se pridava hned po cibuli?
Ano, s tou zeleninu, vypadla z postupu, už je tam :-) Díky!