Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Hlíva ústřičná je považována za elixír mládí, protože umí nabudit imunitu, snižuje cholesterol a obsahuje cenné minerály a vitamíny. Mezi jinými i vitamín D. Nemusíte ji kupovat v drahých doplňcích, dejte si ji do polévky a užijte si její jemnou chuť. Polévka bude mít houbové aroma.

Ingredience
pro 4 porce
  • čerstvá hlíva ústřičná (hrnek pokrájené)
  • 1 cibule
  • kus kapusty (hrnek pokrájené)
  • 1 kedluben
  • koření: mletý římský kmín, 2 bobkové listy, celý kmín
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli
  • umeocet

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a hlívu.
  2. Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, kedluben na malé kostičky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
  4. Přidáme hlívu, kapustu, kedluben, bobkový list a restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Podle chuti přidáme do vypnuté polévky umeocet.
Obměna
  • Kedluben v polévce chutná jako brambora. Místo něj můžete dát tuřín, batát nebo zcela jinou zeleninu.
  • Pokud patříte k těm, kteří římský kmín neradi, můžete ho bez obav nahradit klasickým mletým kmínem.
Děti
  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
5. 11. 2020

POMOC …. co je to krizovy kmin prosim ???

Skvely zpusob jak ozvlastnit kapustovou polivku, diky za tip! :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...
5
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
3

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.