Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, špetka skořice
  • na dochucení: ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), umeocet, šťáva z citrónu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180’C.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
  4. Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
  5. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  6. Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  7. Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
  8. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
  9. Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).

Praktické

Omáčku lze udělat  i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.

Smetanu už nevařte, srazila by se.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.

Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti od 1 roku

Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.

Děti od 2 let

Mohou už tuto omáčku s vámi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...
  1. Skvělé, dětem pouze vrtalo hlavou, jak jsem ji mohla uvařit bez masa? Babička jim totiž tvrdí, že svíčkovou není možné připravit bez masa, ale jelikož to nakonec skončí tak, že děcka stejně maso nejí a vezmou si pouze omáčku, tak jim maso opravdu nechybělo (já si k tomu dala čočkový karbenátek, ale na to už jsem je nezlákala.

    • Mně osobně se zdá svíčková bez masa mnohem lahodnější než s masem, protože nesnáším špek a jeho vůni, tedy spíš nevůni :-).

  2. Je vynikající a ani nevím, že se to jmenuje pečená svíčková omáčka. Takto omáčku z kořenové zeleniny vařím, vlastně peču už léta. Je sice pravda, že pro manžela na ní někdy leží i kachnička :-) (ale tak to máme doma většina, že jo!) já smetanu nepřidávám.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská Televize: Vařily jsme v přímém přenosu aneb Jíme jinak v Sama doma
Další článekAdzuki omáčka s houbami a křenem