Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, špetka skořice
  • na dochucení: ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), umeocet, šťáva z citrónu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180’C.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
  4. Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
  5. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  6. Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  7. Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
  8. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
  9. Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).

Praktické

Omáčku lze udělat  i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.

Smetanu už nevařte, srazila by se.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.

Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti od 1 roku

Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.

Děti od 2 let

Mohou už tuto omáčku s vámi.

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
  1. Skvělé, dětem pouze vrtalo hlavou, jak jsem ji mohla uvařit bez masa? Babička jim totiž tvrdí, že svíčkovou není možné připravit bez masa, ale jelikož to nakonec skončí tak, že děcka stejně maso nejí a vezmou si pouze omáčku, tak jim maso opravdu nechybělo (já si k tomu dala čočkový karbenátek, ale na to už jsem je nezlákala.

    • Mně osobně se zdá svíčková bez masa mnohem lahodnější než s masem, protože nesnáším špek a jeho vůni, tedy spíš nevůni :-).

  2. Je vynikající a ani nevím, že se to jmenuje pečená svíčková omáčka. Takto omáčku z kořenové zeleniny vařím, vlastně peču už léta. Je sice pravda, že pro manžela na ní někdy leží i kachnička 🙂 (ale tak to máme doma většina, že jo!) já smetanu nepřidávám.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČeská Televize: Vařily jsme v přímém přenosu aneb Jíme jinak v Sama doma
Další článekAdzuki omáčka s houbami a křenem