Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.
Postup
- Předehřejeme troubu na 180’C.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
- Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
- Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).
Praktické
Omáčku lze udělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.
Smetanu už nevařte, srazila by se.
Kombinujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.
Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.
Tip
K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku
Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.
Děti od 2 let
Mohou už tuto omáčku s vámi.
Skvělé, dětem pouze vrtalo hlavou, jak jsem ji mohla uvařit bez masa? Babička jim totiž tvrdí, že svíčkovou není možné připravit bez masa, ale jelikož to nakonec skončí tak, že děcka stejně maso nejí a vezmou si pouze omáčku, tak jim maso opravdu nechybělo (já si k tomu dala čočkový karbenátek, ale na to už jsem je nezlákala.
Mně osobně se zdá svíčková bez masa mnohem lahodnější než s masem, protože nesnáším špek a jeho vůni, tedy spíš nevůni :-).
Je vynikající a ani nevím, že se to jmenuje pečená svíčková omáčka. Takto omáčku z kořenové zeleniny vařím, vlastně peču už léta. Je sice pravda, že pro manžela na ní někdy leží i kachnička :-) (ale tak to máme doma většina, že jo!) já smetanu nepřidávám.