- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 3 lžíce oleje
- sůl
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, špetka skořice
- na dochucení: ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), umeocet, šťáva z citrónu
Postup
- Předehřejeme troubu na 180’C.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
- Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
- Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
- Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).
Praktické
Omáčku lze udělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.
Smetanu už nevařte, srazila by se.
Kombinujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.
Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.
Tip
K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku
Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.
Děti od 2 let
Mohou už tuto omáčku s vámi.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Tohle je absolutně imba recept, dneska jsem podle něj vystřihla nejlepší svíčkovou na světě 😁. Celý dlouhý roky, co nejím maso, jsem si říkala, že to musí nějak jít, že důležitá je tam chuť zeleniny, ale nikdy jsem se nedokopala k tomu to vyzkoušet. A jako asi jsem dobře udělala, protože takhle dobře by to nikdy nedopadlo, takže opravdu moc děkuju za recept!
Skvělé, dětem pouze vrtalo hlavou, jak jsem ji mohla uvařit bez masa? Babička jim totiž tvrdí, že svíčkovou není možné připravit bez masa, ale jelikož to nakonec skončí tak, že děcka stejně maso nejí a vezmou si pouze omáčku, tak jim maso opravdu nechybělo (já si k tomu dala čočkový karbenátek, ale na to už jsem je nezlákala.