Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako ta klasická.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 1/2 pórku
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce pohanky

Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
  3. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  6. Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.

Praktické

  • Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
  • Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Dobrý den,moc jsme si pochutnali.Začali jsme nedávno trochu pokukovat po vašich receptech a zkoušíme vařit.Zjistili jsme co vše ,,zdravé” se dá sníst a je to i dobré.Baví nás to a i chutná.A opravdu to úžasně funguje na tělo.Cítíme se lépe,hubneme i když nedržíme dietu.Moc díky za vaše stránky a práci,kterou tomu věnujete:-)

    • To je skvělé, že vám chutná a že se v tom nacházíte, že máte výsledky. My moc děkujeme za tuhle pozitivní zprávičku a jen tak dál 🙂

  2. Výborná polévka, moc nám všem chutnala. Neměla jsem pohanku – dala jsem místo ní na závěr pohankové vločky a malinko jsem přidala pohankovou mouku na zahuštění.
    Moc děkujeme za prima recepty a za všechno, co pro nás děláte.
    Přeji vám celému týmu do nového roku hlavně pevné zdravíčko, hodně moc spokojených strávníků a železné nervy na “prudiče” :). Pracuji ve školní jídelně, tak to dobře znám:).

    • Díky za zprávičku, Ivo! Pro takové lidi, jako jste vy, je radost chystat nové recepty a články 🙂 Moc děkujeme za krásné přání, přejeme báječný rok a železné nervy i vám a těšíme se na viděnou v Klubu i v příštím roce, Eva

  3. Dobrý den,
    od pondělka začínám s jarní očistou, tak si plánuji jídelníček. Je možné v prvním týdnu do této polévky přidat brambory, aby měla taky nějaké sacharidy? Nebo se k ní dá vzít v prvním týdnu pečivo? A může se jíst i k večeři? Děkuji.

    • My brambpry nedoporučujeme, sacharidy obsahuje hojně pohanka. Pečivo můžete, raději kváskové. K večeři ano.

  4. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda je možné si jídlo uvařit večer a vzít s sebou do práce. Trochu mě vyvedlo z míry to rychlé kvašení. Nejsem schopna připravovat jídlo ráno..
    Děkuji.

    • Možné to je, ale zelenina už bude kyselinotvorná. Připravte si večer obiloviny a luštěniny, nakrájejte zeleninu a ráno si jen uvařte do termosky čerstvě zeleninu. Nebo kvalitně snídejte a večeřte a oběd řešte jinak.

  5. Moc výborná, díky holky!!! Dělala jsem s fenyklem a listami kapusty na proužky, neb pórek nebyl:-) Jen jsem si říkala, zda tu pohanku nerozmixovat, aby polévka byla “krémovější”.

  6. holky, je tu možnost si ty recety nějak vytisknout? Často jsem bez netu a opisovat se mi to zrovna nechce. A nějak nevím, co jinak vařit, všechny moje kuchařky už leží ladem 🙂

    • No jasně, všechny recepty jdou vytisknout. Zmáčkněte současně CTRL a písmeno p, u jablíčkářů (Apple) CMD a p.

  7. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5. Jste to, co jíte
Další článek6. Jídelníček na tento týden