- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/2 petržele
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 1/2 pórku
- šálek namočených hub
- asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl dle chuti
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
- 1/2 lžičky majoránky
- 1 bobkový list
- lžička mletého kmínu
- 4 lžíce pohanky
Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami
- Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
- Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
- Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
- Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
- Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
- Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.
Děti
- S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
- Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak dneska opět houbová polívčička 😊 Jen už mi došla pohanka, tak jsem dala ovesné vločky. Výborná 😊
Vynikající 💯