Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 1/2 pórku
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce pohanky

Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
  3. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  6. Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.

Praktické

  • Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
  • Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Oči se mi zlepšily tak, že už nepotřebuji brýle (Věra, 62 let)

Věra: Dobrý den Evi, chci moc poděkovat za všechno!...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Domácí chléb

Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...
    • Ptejte se v místních zahradnictvích či pěstitelů, občas v Globuse nebo na Rohlíku. U nás ve městě ho nemají nikde, ani v zelinářství. Ale můžete nahradit kedlubnou, patizonem atp., nebo prostě vynechat.

  1. Dobrý večer, právě jsem připravila a s chutí snědla pohankovou polévku malá bramboračka . Neměla jsem houby ani dýní a přesto je výborná. Děkuju za vaše stránky. Moc se mi líbí, pomalu měnit životní styl směrem k lepšímu.

    • Cernajdo, jsme rádi, že polévka chutná a že se společně učíme jíst a myslet jinak – lépe, tak, aby nám bylo dobře 👍

    • Zuzano, určitě lze vynechat, houby jsou zde spíš na tu správnou bramboračkovou chuť. Vše důležité pro tělo i po vynechání hub v polévce zůstává :-)

  2. Moje oblíbená podzimní a zimní polévka. Dneska se moc povedla Dělala jsem tedy opravdu poctivě dle receptu, což se u mě vyplatí;-) Improvizace je fajn, ale někdy mě svede do pekel, že se to nedá jíst.

    • Ja abych jedla neco „jineho“, nez ta ma oblibena jidla, tak se take musim snazit drzet se receptu a nespoustet se cesty :-) :-)

  3. Dobrý den,moc jsme si pochutnali.Začali jsme nedávno trochu pokukovat po vašich receptech a zkoušíme vařit.Zjistili jsme co vše ,,zdravé“ se dá sníst a je to i dobré.Baví nás to a i chutná.A opravdu to úžasně funguje na tělo.Cítíme se lépe,hubneme i když nedržíme dietu.Moc díky za vaše stránky a práci,kterou tomu věnujete:-)

    • To je skvělé, že vám chutná a že se v tom nacházíte, že máte výsledky. My moc děkujeme za tuhle pozitivní zprávičku a jen tak dál :-)

  4. Výborná polévka, moc nám všem chutnala. Neměla jsem pohanku – dala jsem místo ní na závěr pohankové vločky a malinko jsem přidala pohankovou mouku na zahuštění.
    Moc děkujeme za prima recepty a za všechno, co pro nás děláte.
    Přeji vám celému týmu do nového roku hlavně pevné zdravíčko, hodně moc spokojených strávníků a železné nervy na „prudiče“ :). Pracuji ve školní jídelně, tak to dobře znám:).

    • Díky za zprávičku, Ivo! Pro takové lidi, jako jste vy, je radost chystat nové recepty a články :-) Moc děkujeme za krásné přání, přejeme báječný rok a železné nervy i vám a těšíme se na viděnou v Klubu i v příštím roce, Eva

  5. Dobrý den,
    od pondělka začínám s jarní očistou, tak si plánuji jídelníček. Je možné v prvním týdnu do této polévky přidat brambory, aby měla taky nějaké sacharidy? Nebo se k ní dá vzít v prvním týdnu pečivo? A může se jíst i k večeři? Děkuji.

    • My brambpry nedoporučujeme, sacharidy obsahuje hojně pohanka. Pečivo můžete, raději kváskové. K večeři ano.

  6. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda je možné si jídlo uvařit večer a vzít s sebou do práce. Trochu mě vyvedlo z míry to rychlé kvašení. Nejsem schopna připravovat jídlo ráno..
    Děkuji.

    • Možné to je, ale zelenina už bude kyselinotvorná. Připravte si večer obiloviny a luštěniny, nakrájejte zeleninu a ráno si jen uvařte do termosky čerstvě zeleninu. Nebo kvalitně snídejte a večeřte a oběd řešte jinak.

  7. Moc výborná, díky holky!!! Dělala jsem s fenyklem a listami kapusty na proužky, neb pórek nebyl:-) Jen jsem si říkala, zda tu pohanku nerozmixovat, aby polévka byla „krémovější“.

  8. holky, je tu možnost si ty recety nějak vytisknout? Často jsem bez netu a opisovat se mi to zrovna nechce. A nějak nevím, co jinak vařit, všechny moje kuchařky už leží ladem :)

    • No jasně, všechny recepty jdou vytisknout. Zmáčkněte současně CTRL a písmeno p, u jablíčkářů (Apple) CMD a p.

  9. Zobrazit všech 36 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek10 týdnů s Jíme Jinak mi vrátilo svobodu (Marie, 50 let)
Další článekDo jídla si mluvit nenechám. Ani ve školce. (Alena, 32 let)