Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 1/2 pórku
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájené dýně (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce pohanky

Jak připravit bezlepkovou bramboračku s houbami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na malé hranolky, petržel a celer nastrouháme na hrubo, dýni nakrájíme na menší kostičky, pórek na kolečka.
  3. Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer a dýni. Za občasného míchání zeleninu orestujeme a přidáme namočené houby, bobkový list a kmín. Přidáme vývar/vodu, propláchnutou pohanku a vaříme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  5. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek, pórek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  6. Polévka je chutná sama o sobě, chuť jí dalo koření, houby a hustotu pohanka. Pokud by vám přišla málo slaná či výrazná, pomůžeme si pár kapkami sojové omáčky nebo umeocta.

Praktické

  • Pohanka si zachová víc živin, když se povaří jen 2-3 minuty a nechá cca 25 minut dojít. Můžete si ji tedy uvařit zvlášť a přidat ji až do hotové polévky, nebo ji můžete přidat do polévky na konci vaření s česnekem a majoránkou a nechat ji dojít přímo v polévce.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme dát ovesné vločky.
  • Místo dýně tuřín nebo kedluben, které nám také připomínají v polévce chuť brambor.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...
  1. Dobrý večer, právě jsem připravila a s chutí snědla pohankovou polévku malá bramboračka . Neměla jsem houby ani dýní a přesto je výborná. Děkuju za vaše stránky. Moc se mi líbí, pomalu měnit životní styl směrem k lepšímu.

    • Cernajdo, jsme rádi, že polévka chutná a že se společně učíme jíst a myslet jinak – lépe, tak, aby nám bylo dobře 👍

    • Zuzano, určitě lze vynechat, houby jsou zde spíš na tu správnou bramboračkovou chuť. Vše důležité pro tělo i po vynechání hub v polévce zůstává :-)

  2. Moje oblíbená podzimní a zimní polévka. Dneska se moc povedla Dělala jsem tedy opravdu poctivě dle receptu, což se u mě vyplatí;-) Improvizace je fajn, ale někdy mě svede do pekel, že se to nedá jíst.

    • Ja abych jedla neco „jineho“, nez ta ma oblibena jidla, tak se take musim snazit drzet se receptu a nespoustet se cesty :-) :-)

  3. Dobrý den,moc jsme si pochutnali.Začali jsme nedávno trochu pokukovat po vašich receptech a zkoušíme vařit.Zjistili jsme co vše ,,zdravé“ se dá sníst a je to i dobré.Baví nás to a i chutná.A opravdu to úžasně funguje na tělo.Cítíme se lépe,hubneme i když nedržíme dietu.Moc díky za vaše stránky a práci,kterou tomu věnujete:-)

    • To je skvělé, že vám chutná a že se v tom nacházíte, že máte výsledky. My moc děkujeme za tuhle pozitivní zprávičku a jen tak dál :-)

  4. Výborná polévka, moc nám všem chutnala. Neměla jsem pohanku – dala jsem místo ní na závěr pohankové vločky a malinko jsem přidala pohankovou mouku na zahuštění.
    Moc děkujeme za prima recepty a za všechno, co pro nás děláte.
    Přeji vám celému týmu do nového roku hlavně pevné zdravíčko, hodně moc spokojených strávníků a železné nervy na „prudiče“ :). Pracuji ve školní jídelně, tak to dobře znám:).

    • Díky za zprávičku, Ivo! Pro takové lidi, jako jste vy, je radost chystat nové recepty a články :-) Moc děkujeme za krásné přání, přejeme báječný rok a železné nervy i vám a těšíme se na viděnou v Klubu i v příštím roce, Eva

  5. Dobrý den,
    od pondělka začínám s jarní očistou, tak si plánuji jídelníček. Je možné v prvním týdnu do této polévky přidat brambory, aby měla taky nějaké sacharidy? Nebo se k ní dá vzít v prvním týdnu pečivo? A může se jíst i k večeři? Děkuji.

    • My brambpry nedoporučujeme, sacharidy obsahuje hojně pohanka. Pečivo můžete, raději kváskové. K večeři ano.

  6. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, zda je možné si jídlo uvařit večer a vzít s sebou do práce. Trochu mě vyvedlo z míry to rychlé kvašení. Nejsem schopna připravovat jídlo ráno..
    Děkuji.

    • Možné to je, ale zelenina už bude kyselinotvorná. Připravte si večer obiloviny a luštěniny, nakrájejte zeleninu a ráno si jen uvařte do termosky čerstvě zeleninu. Nebo kvalitně snídejte a večeřte a oběd řešte jinak.

  7. Moc výborná, díky holky!!! Dělala jsem s fenyklem a listami kapusty na proužky, neb pórek nebyl:-) Jen jsem si říkala, zda tu pohanku nerozmixovat, aby polévka byla „krémovější“.

  8. holky, je tu možnost si ty recety nějak vytisknout? Často jsem bez netu a opisovat se mi to zrovna nechce. A nějak nevím, co jinak vařit, všechny moje kuchařky už leží ladem :)

    • No jasně, všechny recepty jdou vytisknout. Zmáčkněte současně CTRL a písmeno p, u jablíčkářů (Apple) CMD a p.

  9. Zobrazit všech 33 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek10 týdnů s Jíme Jinak mi vrátilo svobodu (Marie, 50 let)
Další článekDo jídla si mluvit nenechám. Ani ve školce. (Alena, 32 let)