Miluji krémové polévky, jsou syté a lahodné. Kombinace fazolí, batátu a kopru vytvořila opět zajímavou chuť.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/nebo vody z uvařených fazolí
  • 150 g batátu
  • 150 g mrkve
  • 1 větší cibule
  • snítek kopru
  • 1,5 hrnku uvařených bílých fazolí
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce pesta z medvědího česneku (nemusí být)
  • sůl
  • na ozdobu: petrželka, kopr

Jak připravit fazolovou polévku

  1. Pokud nemáme uvařené fazole, doporučujeme je předem namočit (klidně přes noc) a pak uvařit do měkka v papiňáku asi hodinu, ve dvojnásobku vody.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme vodu z fazolí.
  3. Cibuli, mrkev a batát nakrájíme na větší kostky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme zeleninu a sůl a společně chvíli restujeme.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vařícím vývarem nebo vodou z fazolí, přidáme vařené fazole a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme pesto z medvědího česneku, lžíci miso pasty a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
  7. Dochutíme umeoctem a nakrájeným čerstvým koprem.
  8. Podáváme posypané petrželkou nebo koprem.

Praktické

  • Pokud by byla polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  • Místo fazolí můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Děti od 2 let mohou polévku s námi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
  1. Vynikající, stejně jako kroupová polévka s tempehem a batáty. Miluji tyhle husté polévky, fakt zasytí. Někdy mě zachrání, když zrovna někde lítáme a já pak nemám čas dlouho vyvařovat, tak je to taková rychlovka k obědu.

    • Já jsem taky polévková a tyhle husté bych mohla mít místo jídla klidně denně :-)

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBob Carr: Zelenina – jakou jíst a jak ji pěstovat
Další článekNezapomeňte na domácí lékarničku