Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Co si dáváme na gril? Sedm grilovacích tyčinek v testu.

Vypadají jako nedodělaný polotovar, ve skutečnosti jde o tepelně opracovaný masný výrobek. Jsou hotové bez práce, ale velká výhra to není. Obsahují grilovací tyčinky víc masa nebo soli?

Složení vám nikdo nezaručí

Test grilovacích tyčinek (1) se zabýval sedmi vzorky z českých, slovenských a rakouských závodů. Vyhláška kategorii grilovacích tyčinek neřeší, proto je pouze na výrobci, jaké bude jejich složení. V těch testovaných se objem masa pohyboval mezi 76 a 92 %, problém ovšem nastal při porovnávání naměřených hodnot s etiketou. Většina výrobků totiž nedokázala dostát tomu, co uvádí.

Podobně dopadly i tuky. Hned tři etikety neodpovídaly hodnotám z laboratoře. Ve dvou případech bylo tuku více, než bylo deklarováno, v jednom naopak výrazně méně.

Chuť se dohání solí a kořením

Grilovacím tyčinkám se nevedlo dobře ani na poli chuti. Odborníci si stěžovali hlavně na přílišnou slanost a kořeněnost. Masové výrobky obecně patří k významným zdrojům soli, grilovací tyčinky rozhodně nejsou výjimkou.

U těch nejslanějších stačí sníst jen dvě a máme naplněnou denní dávku soli!

Co byste v masové tyčince nehledali

Test se samozřejmě zabýval i dalšími složkami výrobků. Zaměřil se hlavně na ty, které bychom při domácí přípravě nepoužili, třeba bambusovou vlákninu, škrob, aroma, látky zvýrazňující chuť a dusitany. Asi není překvapením, že každý testovaný výrobek některou z nich obsahoval. Podívejte se sami na složení testovaných tyčinek.

Příbramská uzenina Grill menu masové tyčinky pepř
Složení: vepřové maso 75 %, hovězí maso 15 %, voda, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (sůl, konzervant: dusitan sodný, jodičnan draselný), pepř 1,3 %, bambusová vláknina, stabilizátory (difosforečnany, trifosforečnany,), směs koření a extraktů koření, dextróza, antioxidant: erythorban sodný

Láďa Grileman Moravské gril klobásky
Složení: vepřové maso 61 %, hovězí maso 16 %, vepřové sádlo, vepřové kůže, voda, sůl, stabilizátory: E 250E 451, antioxidant: E 315, koření, extrakty koření, česnek, sušená zelenina (česnek, červená řepa), přírodní aroma, jedlé kolagenové střívko

Příbramská uzenina Grill menu Masové tyčinky BBQ
Složení: vepřové maso 75 %, hovězí maso 15 %, voda, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný, jodičnan draselný), směs posypového koření 1,3 %, bambusová vláknina, stabilizátory (difosforečnany, trifosforečnany), směs koření a extraktů koření, dextróza, antioxidant: erythorban sodný

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Není to příjemné čtení? Už jsme psali i o tom, jak nás podle studií průmyslově zpracované potraviny ničí. Není nad to připravit si vlastní dobrotu na gril ideálně bez masa, dopřát si zdravé koření přesně podle chuti a nepřehánět to se solí.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG (díl 2.)

Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a pro nás vh...
11
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...
11

Vědci žádají světové vlády: Omezte maso a mléko ve školách a nemocnicích

Více než 60 vědců z celého světa přišlo s návrhem, jak zmírnit klimatickou krizi. Pomohlo by, kdyby se ve školách a nemocnicích servírovalo méně masa a mlé...
5
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...

Na co si dát pozor u grilovacího koření

Ke grilování patří téměř neodmyslitelně maso, ovšem při troše snahy si tuto letní kratochvíli užívají i zastánci stravování podle Jíme Jinak. Kolikrát je v...
klub
4

Jak na tělo působí JIN a JANG potraviny

Máte zdravotní problémy a chcete je vyřešit pomocí stravy? Pak je důležité vědět, jestli je vaše kondice JIN nebo JANG a tomu přizpůsobit stravu. V tomto č...