Lehká jarní polévka s mořskou řasou a miso pastou zahřeje organismus, povzbudí trávení a přitom nám nechá dostatek místa na hlavní chod.

Ingredience
pro 4 porce
  • malá cibule
  • menší mrkev
  • kus pórku
  • kousek kedlubny
  • 2 cm řasy Kombu
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • miso pasta

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a pórek pokrájíme na nudličky, kedluben na tenké plátky.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Přidáme mrkev a kedluben a pár minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou řasu, kterou jsme vařili v zeleninovém vývaru a vaříme cca 10 minut. Zelenina má být příjemně měkká, ale ne rozvařená. Řasa není nutná nebo se dá nahradit jinou. (Wakame, Hiziki, Nori).
  5. Na závěr přidáme pórek a necháme minutu povařit.
  6. Polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji ještě miso pastou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
  1. Páni, vyčerpávající odpověď. Moc děkuju, připíšu si omáčky na můj už tak dost dlouhý seznam, až pojedu do zdravěnky :-D.

  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a tekutým ochucovadlem (Maggi). Píšete zde, že popř. dosolit sojovou omáčkou. Myslela jsem, že oba výrobky jsou „špatné“. Polévky jsme vždy dochucovali Maggim. Znametá to, že sojovka je o něco snesitelnější? Děkuji

    • Běžné sójové omáčky včetně magi nemají s těmi tradičními nic společného. Obsahují cukr, chemické látky zvýrazňující chuť zejména glutaman sodný, kvasný ocet, barviva, aromata a kromě toho se používají i části zvířat (kopyta ap.) Sójovou omáčkou myslíme tradiční sójovou omáčku, která neobsahuje nic ze zmíněných látek. Dá se koupit pod názvem Shoyu a vyrábí se tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli a fermentačních kultur. Výraznější chuť má omáčka Tamari, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Obě omáčky jsou výborné na ochucování zeleniny, omáček polévek i salátů a obsahují spousty enzymů a minerálů. Tamari a Shoyu mají je jen ve zdravé výživě. Všechny ostatní sójové omáčky ze supermarketu a magi nemají s těmito omáčkami nic společného a pro zdraví jsou velmi nevhodné.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněné Tasovské placky
Další článekPrdelačka s adzuki a kroupami