Lehká jarní polévka s mořskou řasou a miso pastou zahřeje organismus, povzbudí trávení a přitom nám nechá dostatek místa na hlavní chod.

Ingredience
pro 4 porce
  • malá cibule
  • menší mrkev
  • kus pórku
  • kousek kedlubny
  • 2 cm řasy Kombu
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • miso pasta

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a pórek pokrájíme na nudličky, kedluben na tenké plátky.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Přidáme mrkev a kedluben a pár minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou řasu, kterou jsme vařili v zeleninovém vývaru a vaříme cca 10 minut. Zelenina má být příjemně měkká, ale ne rozvařená. Řasa není nutná nebo se dá nahradit jinou. (Wakame, Hiziki, Nori).
  5. Na závěr přidáme pórek a necháme minutu povařit.
  6. Polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji ještě miso pastou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...
  1. Páni, vyčerpávající odpověď. Moc děkuju, připíšu si omáčky na můj už tak dost dlouhý seznam, až pojedu do zdravěnky :-D.

  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a tekutým ochucovadlem (Maggi). Píšete zde, že popř. dosolit sojovou omáčkou. Myslela jsem, že oba výrobky jsou „špatné“. Polévky jsme vždy dochucovali Maggim. Znametá to, že sojovka je o něco snesitelnější? Děkuji

    • Běžné sójové omáčky včetně magi nemají s těmi tradičními nic společného. Obsahují cukr, chemické látky zvýrazňující chuť zejména glutaman sodný, kvasný ocet, barviva, aromata a kromě toho se používají i části zvířat (kopyta ap.) Sójovou omáčkou myslíme tradiční sójovou omáčku, která neobsahuje nic ze zmíněných látek. Dá se koupit pod názvem Shoyu a vyrábí se tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli a fermentačních kultur. Výraznější chuť má omáčka Tamari, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Obě omáčky jsou výborné na ochucování zeleniny, omáček polévek i salátů a obsahují spousty enzymů a minerálů. Tamari a Shoyu mají je jen ve zdravé výživě. Všechny ostatní sójové omáčky ze supermarketu a magi nemají s těmito omáčkami nic společného a pro zdraví jsou velmi nevhodné.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněné Tasovské placky
Další článekPrdelačka s adzuki a kroupami