Lehká jarní polévka s mořskou řasou a miso pastou zahřeje organismus, povzbudí trávení a přitom nám nechá dostatek místa na hlavní chod.

Ingredience
pro 4 porce
  • malá cibule
  • menší mrkev
  • kus pórku
  • kousek kedlubny
  • 2 cm řasy Kombu
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • miso pasta

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a pórek pokrájíme na nudličky, kedluben na tenké plátky.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Přidáme mrkev a kedluben a pár minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou řasu, kterou jsme vařili v zeleninovém vývaru a vaříme cca 10 minut. Zelenina má být příjemně měkká, ale ne rozvařená. Řasa není nutná nebo se dá nahradit jinou. (Wakame, Hiziki, Nori).
  5. Na závěr přidáme pórek a necháme minutu povařit.
  6. Polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji ještě miso pastou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Páni, vyčerpávající odpověď. Moc děkuju, připíšu si omáčky na můj už tak dost dlouhý seznam, až pojedu do zdravěnky :-D.

  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a tekutým ochucovadlem (Maggi). Píšete zde, že popř. dosolit sojovou omáčkou. Myslela jsem, že oba výrobky jsou „špatné“. Polévky jsme vždy dochucovali Maggim. Znametá to, že sojovka je o něco snesitelnější? Děkuji

    • Běžné sójové omáčky včetně magi nemají s těmi tradičními nic společného. Obsahují cukr, chemické látky zvýrazňující chuť zejména glutaman sodný, kvasný ocet, barviva, aromata a kromě toho se používají i části zvířat (kopyta ap.) Sójovou omáčkou myslíme tradiční sójovou omáčku, která neobsahuje nic ze zmíněných látek. Dá se koupit pod názvem Shoyu a vyrábí se tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli a fermentačních kultur. Výraznější chuť má omáčka Tamari, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Obě omáčky jsou výborné na ochucování zeleniny, omáček polévek i salátů a obsahují spousty enzymů a minerálů. Tamari a Shoyu mají je jen ve zdravé výživě. Všechny ostatní sójové omáčky ze supermarketu a magi nemají s těmito omáčkami nic společného a pro zdraví jsou velmi nevhodné.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněné Tasovské placky
Další článekPrdelačka s adzuki a kroupami