Lehká jarní polévka s mořskou řasou a miso pastou zahřeje organismus, povzbudí trávení a přitom nám nechá dostatek místa na hlavní chod.
Ingredience
pro 4 porce
  • malá cibule
  • menší mrkev
  • kus pórku
  • kousek kedlubny
  • 2 cm řasy Kombu
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • miso pasta

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a pórek pokrájíme na nudličky, kedluben na tenké plátky.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Přidáme mrkev a kedluben a pár minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou řasu, kterou jsme vařili v zeleninovém vývaru a vaříme cca 10 minut. Zelenina má být příjemně měkká, ale ne rozvařená. Řasa není nutná nebo se dá nahradit jinou. (Wakame, Hiziki, Nori).
  5. Na závěr přidáme pórek a necháme minutu povařit.
  6. Polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji ještě miso pastou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....
  1. Páni, vyčerpávající odpověď. Moc děkuju, připíšu si omáčky na můj už tak dost dlouhý seznam, až pojedu do zdravěnky :-D.

  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou a tekutým ochucovadlem (Maggi). Píšete zde, že popř. dosolit sojovou omáčkou. Myslela jsem, že oba výrobky jsou “špatné”. Polévky jsme vždy dochucovali Maggim. Znametá to, že sojovka je o něco snesitelnější? Děkuji

    • Běžné sójové omáčky včetně magi nemají s těmi tradičními nic společného. Obsahují cukr, chemické látky zvýrazňující chuť zejména glutaman sodný, kvasný ocet, barviva, aromata a kromě toho se používají i části zvířat (kopyta ap.) Sójovou omáčkou myslíme tradiční sójovou omáčku, která neobsahuje nic ze zmíněných látek. Dá se koupit pod názvem Shoyu a vyrábí se tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli a fermentačních kultur. Výraznější chuť má omáčka Tamari, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Obě omáčky jsou výborné na ochucování zeleniny, omáček polévek i salátů a obsahují spousty enzymů a minerálů. Tamari a Shoyu mají je jen ve zdravé výživě. Všechny ostatní sójové omáčky ze supermarketu a magi nemají s těmito omáčkami nic společného a pro zdraví jsou velmi nevhodné.

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněné Tasovské placky
Další článekPrdelačka s adzuki a kroupami