Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Domácí apulianské troccoli s houbovým krémem

Uvařeno

Apuliánská kuchyně má skvělé a snadné recepty. Jedním z nich jsou například domácí těstoviny Troccoli, specialita, které se v mnoha ohledech podobá špagetám alla chitarra – podobá se zřejmě strunám na kytaře. K jejich výrobě jsem použila typický nástroj zvaný „troccolaturo“, malý váleček s drážkami, ale lze udělat i nožem.

Ingredience
5-6 porcí
Na troccoli:
  • 500 g celozrnné semolinové mouky (semolina rimacinata)
  • 500 g jemné semolinové mouky (semolina integrale)
  • 500 ml horké vody
Na krém:
  • olivový olej
  • mandle
  • čerstvá petrželka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • žampiony
  • kešu smetana
  • voda podle potřeby

    Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

    Jak připravit domácí těstoviny s houbovým krémem

    1. V míse smíchejte obě mouky. Pak na ně nalijte vroucí vodu, míchejte a rukama, vytvořte těsto. Zabalte ho a nechte odpočívat tak 30 minut.
    2. Těsto rozdělte na 4 kusy, zatímco zpracováváte jeden kus, ostatní nechte přikryté, aby neosychalo.
    3. Vál posypte semolinou a rozválejte těsto v dlouhý obdélník. Posypte ho semolinou a kráječem na nudle nebo nožem, krájejte troccoli. Nechte na desce oschnout. Takto připravte i další zbývající kusy těsta.
    4. Na pánvi s olejem orestujte houby a česnek
    5. Do mixéru vložte hrst mandlí, 3 lžíce kešu smetany, orestované houby na česneku a trochu vody. Rozmixujte.
    6. Dejte vařit vodu na těstoviny. Do pánve nalijte krém.
    7. Uvařte těstoviny, slijte je, ale nechte stranou trochu vody, kde se vařily. Uvařené těstoviny dejte do krému na pánev, smíchejte s trochou vody z těstovin. To vám zjemní krém, bude více sametový. Prohřejte a servírujte s nasekanou petrželkou.

    Praktické

    • Těstoviny lze připravit klidně den předem, posypat semolinou a nechat schnout na vále.
    • Domácí těstoviny jsou vařeny dříve než kupované. Nerozvařte je! Musí být al dente.

    Obměna

    • Pokud nemáte váleček na krájení těstovin, řežte nožem.
    • Můžete použít i jinou rostlinou smetanu.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let. Menším ubereme sůl a pepř.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

    Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

    Komentáře

    Klub
    Mária Chrapeková
    18. 7. 2020

    Prosím, kde kúpim ten úžasný valček

    Klub

    Dobrý den, koukám, jakou semolinovou mouku koupit, je jí více druhů. Co, prosím, znamená “rozemletá” mouka? Je to spíš jemně mletá? Našla jsem Mouka semolina rimacinata a mouka semolina integrale. Je to celozrnná a jemná? To víte, v italských moukách se vůbec nevyznám! :D Děkuji.

    Ukázat další komentáře

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Bezlepkové kuskusové gnocchi s krémem

    Sametový jemný krém, který perfektně kontrastuje s křupavými gnocchi. Vše bez lepku, bez mléka či smetany, bez vajec a poměrně rychlé. Stačí vyzkoušet.

    Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou

    Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi ...

    Špagety s rapini a žampióny

    Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole....

    Dýňové ravioli s lískovými oříšky

    Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...

    Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

    Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

    Tempeh po Marocku

    Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.