Výborná pomazánka na kváskový chleba i topinku, ve kterém pohanku, jakožto základní ingredienci, nepoznají ani její nejzarputilejší odpůrci.
Ingredience
na 4 porce

- 1 šálek vařené pohanky (kroupy nebo lámanka)
- 1 lžíce hořčice (bez cukru)
- 2-3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 kyselé okurky
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- pepř
Jak připravit falešnou škvarkovou pomazánku
- Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli a špetkou pepře.
- V průběhu smažení přidáme protlačené česneky.
- Na kostičky nakrájíme kysané okurky.
- Všechny ingredience (smaženou cibuli s česnekem, okurky, pohanku, hořčici, majoránku) dáme do mixéru a krátce promixujeme, aby stále zůstaly hrubší kousky.
- Necháme vychladnout minimálně hodinu (třeba přes noc v lednici).
- Podáváme s kváskovým pečivem, plackami nebo i jen tak se zeleninou.
- Zbytek skladujeme v lednici.
Praktické
- Tato pomazánka je výborná například na topinkách nebo čerstvém kváskovém chlebu posypaná nasekanou pažitkou a obložená čerstvou zeleninou. Výborná svačina nebo večeře.
Obměna
- Místo pohanky můžete použít i jinou uvařenou obilovinu, ale chuť pomazánky bude zase trošičku jiná.
Super pomazánka na žitné topince. Dělala jsem z krup.Dobře dochucena je suprová.
😋😋 To vypadá přímo luxusně! 👍
Děkuji.
Výborná pomazánka dělala jsem z krup.Dobře dochucena a na topince je super.
Práve spravená. Najskôr som váhala, aká bude chuť. Výborná, jem ju ešte teplú. Úžasná chuť. Bude patriť medzi moje obľúbené. Ďakujem za úžasný recept
Děkujeme, Mária 👍
čím by se dala nahradit hořčice?
Naprosto výborná pomazánka. Nemám s čím srovnávat, neboť škvarky jsem nikdy nejedla. :D Jen nebyly po ruce okurky, tak jsem nastrouhala kousek uzeného tofu a přidala více majoránky. Na oslavě sklidila velký úspěch, hlavně rébusem, z čeho že to vlastně je. :D
Tak to jsi jistě měla radost, Báro, že? 👍👍👍
Jj, potěšilo mě, že chutnala. Ještě jsem dělala „mazací sýr“ a „vajíčkovou“, ty rovněž chutnaly, ale tahle byla mým favoritem a hlavně přítel, jakožto největší odpůrce pohanky, ji vyhlásil za velmi výtečnou. :) A to potěší, když chutná. :D
Ono to potěší vždycky, když ostatním chutná, vím to z vlastní zkušenosti i po těch letech, že když nic neříkají, tak se sama zeptám, zda jim to chutná. Ale u těch „odpůrců“ je to dvakrát taková radost 😄😄😄👍
Výborná a lehká večeře. Moc děkuji za recept, mám další využití pohanky. Doma vždy řešíme co ke kváskovému chlebu 😀
Jsem ráda, že chutná, Jaroslave, díky za zprávu 👍
Moc dobrá, zkoušela jsem jí z ječmene a opravdu připomíná škvarkovou :-)
👍👍
Teda za mě obrovská pochvala, pomazánka je skvělá!!! Pohanku miluju, tak se těším, až vyzkouším víc receptů. :)
Jsme rádi, že chutná, Ivo. Tak zkoušejte a pište, co se osvědčilo. Díky :-)
Starší stávkuje, ale nám všem ostatním pomazánka moc chutná. Musela jsem se usmát: kluci (mladší a jejich společný kamarád) nesnědli k večeří přílohu z pohanky s kuskusem a čočkanézou, zato chleba s touto pohankovou pomazánkou slupli hned.
Tak to je taky úspěch :-)
Nevím, jestli z toho vyplynulo, že tu nesnězenou přílohu jsem přetransformovala to této pomazánky.
super transformace 😃
výborná pomazánka, u nás moc oblíbená na kváskové česnekové placky
Taková pěkná česká kombinace, ale v „light“ verzi :-)
Tak musím ještě dodat, že když ta pomazánka úplně a zcela zchladla, tak byla hned výrazně „škvarkovatější“ ;-)
:-)))
Neměla jsem dneska nápad na oběd, tak jsem zkusila v rychlosti tuhle pomatlánku. A moc dobrá, přitom rychlá a jednoduchá, ze surovin, co jsou prakticky vždycky doma. Chválím. . Sice i mně tu pravou škvarkovou připomíná spíš hlavně vzhledem, co si vzpomínám, ale i u nás se bude jistě opakovat.
Právě udělána a snězena :-)) Škvarkovou nepřipomíná,ale je dobrá. Takže určitě ještě uklohníme znovu :-;
Tu jsem vždy milovala, už se těším, až ozkusím tento recept :)