Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

“Škvarková” pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Výborná pomazánka na kváskový chleba i topinku, ve kterém pohanku, jakožto základní ingredienci, nepoznají ani její nejzarputilejší odpůrci.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 šálek vařené pohanky (kroupy nebo lámanka)
  • 1 lžíce hořčice (bez cukru)
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit falešnou škvarkovou pomazánku

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji s větší špetkou soli a špetkou pepře.
  2. V průběhu smažení přidáme protlačené česneky.
  3. Na kostičky nakrájíme kysané okurky.
  4. Všechny ingredience (smaženou cibuli s česnekem, okurky, pohanku, hořčici, majoránku) dáme do mixéru a krátce promixujeme, aby stále zůstaly hrubší kousky.
  5. Necháme vychladnout minimálně hodinu (třeba přes noc v lednici).
  6. Podáváme s kváskovým pečivem, plackami nebo i jen tak se zeleninou.
  7. Zbytek skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato pomazánka je výborná například na topinkách nebo čerstvém kváskovém chlebu posypaná nasekanou pažitkou a obložená čerstvou zeleninou. Výborná svačina nebo večeře.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít i jinou uvařenou obilovinu, ale chuť pomazánky bude zase trošičku jiná.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
18. 6. 2023

Použila som lámanku,to skrátilo čas prípravy a nemusela som ani vyťahovať mixér😀oplatí sa nechať “uležať” v chlade, kým sa prepoja chute…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

89
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Ředkvičková pomazánka

Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.