Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvásku. Na Silvestrovském stole zmizely jako první...

Ingredience
  • 100 g aktivního kvásku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g oleje
  • 150 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli (cca 8-9 g)
  • ostatní: kmín, hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko aj.

Jak připravit kynuté preclíky

  1. Smícháme kvásek s vodou a olejem.
  2. Přidáme mouku, sůl a zpracujeme na bochánek těsta.
  3. Ten několikrát překládáme a v těsto v rukách vytahujeme do doby, než se lepek propracuje a vznikne vláčné těsto.
  4. Necháme ho 3-5 hodin odpočívat (dle teploty v místnosti, v létě kratší dobu).
  5. Těsto přendáme na vál a uválíme z něj dlouhou šišku.
  6. Z šišky nakrájíme menší šišky a ty vyválíme na hady cca 1-1,5 cm tlusté.
  7. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujeme z hadů preclíky.
  8. Potřeme je olejem a posypeme kmínem nebo solí a různými semínky (sezam, mák, len) nebo kořením.
  9. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180°C cca 15 minut (dle typu trouby).

Praktické

Obměna

  • Do těsta na preclíky můžete zapracovat i lahůdkové droždí pro sýrovou chuť, na kostičky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané uzené tofu či tempeh pro uzenou chuť, nakrájené olivy nebo rajčata aj.
  • Můžete si hrát i s kořením nebo příchutěmi. Do těsta se dá přidat červená uzená paprika nebo italské koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, bez posypání solí. Čím později děti na pečivo naučíme, tím lépe. Pokud už dítě běžně jí klasické pečivo, můžeme mu bez obav dát toto zdravé.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...
  1. Chutná nám to, ale myslela jsem, že to bude tvrdé. Já tedy jsem ráda, že mám konečně něco nadýchaného z kvásku, ale má to tak být? Nebo to může být tím, že jsem to nechala kynout v ledničce přes noc?

    • Ano, má to tak být, jsou to ty měkké kynuté preclíky. Ty tvrdé jsou nekynuté a dělají se jinak 🙂

    • Andreo, určitě šlo, s těstem se dobře pracuje! Dejte vědět, jak chutnalo a pošlete třeba fotečku. 🙂

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBrokolicový pilaf s rozinkami
Další článekCo se děje s tělem po nalakování nehtů? Budete v šoku!