Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvásku. Na Silvestrovském stole zmizely jako první...
Ingredience
  • 100 g aktivního kvásku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g oleje
  • 150 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli (cca 8-9 g)
  • ostatní: kmín, hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko aj.

Jak připravit kynuté preclíky

  1. Smícháme kvásek s vodou a olejem.
  2. Přidáme mouku, sůl a zpracujeme na bochánek těsta.
  3. Ten několikrát překládáme a v těsto v rukách vytahujeme do doby, než se lepek propracuje a vznikne vláčné těsto.
  4. Necháme ho 3-5 hodin odpočívat (dle teploty v místnosti, v létě kratší dobu).
  5. Těsto přendáme na vál a uválíme z něj dlouhou šišku.
  6. Z šišky nakrájíme menší šišky a ty vyválíme na hady cca 1-1,5 cm tlusté.
  7. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujeme z hadů preclíky.
  8. Potřeme je olejem a posypeme kmínem nebo solí a různými semínky (sezam, mák, len) nebo kořením.
  9. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180°C cca 15 minut (dle typu trouby).

Praktické

Obměna

  • Do těsta na preclíky můžete zapracovat i lahůdkové droždí pro sýrovou chuť, na kostičky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané uzené tofu či tempeh pro uzenou chuť, nakrájené olivy nebo rajčata aj.
  • Můžete si hrát i s kořením nebo příchutěmi. Do těsta se dá přidat červená uzená paprika nebo italské koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, bez posypání solí. Čím později děti na pečivo naučíme, tím lépe. Pokud už dítě běžně jí klasické pečivo, můžeme mu bez obav dát toto zdravé.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chutná nám to, ale myslela jsem, že to bude tvrdé. Já tedy jsem ráda, že mám konečně něco nadýchaného z kvásku, ale má to tak být? Nebo to může být tím, že jsem to nechala kynout v ledničce přes noc?

    • Ano, má to tak být, jsou to ty měkké kynuté preclíky. Ty tvrdé jsou nekynuté a dělají se jinak 🙂

    • Andreo, určitě šlo, s těstem se dobře pracuje! Dejte vědět, jak chutnalo a pošlete třeba fotečku. 🙂

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěstoviny na sladko s oříšky
Další článekByla jsem totálně psychicky a fyzicky vyčerpaná (Lucie, 37 let)