Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvásku. Na Silvestrovském stole zmizely jako první...
Ingredience
  • 100 g aktivního kvásku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g oleje
  • 150 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli (cca 8-9 g)
  • ostatní: kmín, hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko aj.

Jak připravit kynuté preclíky

  1. Smícháme kvásek s vodou a olejem.
  2. Přidáme mouku, sůl a zpracujeme na bochánek těsta.
  3. Ten několikrát překládáme a v těsto v rukách vytahujeme do doby, než se lepek propracuje a vznikne vláčné těsto.
  4. Necháme ho 3-5 hodin odpočívat (dle teploty v místnosti, v létě kratší dobu).
  5. Těsto přendáme na vál a uválíme z něj dlouhou šišku.
  6. Z šišky nakrájíme menší šišky a ty vyválíme na hady cca 1-1,5 cm tlusté.
  7. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujeme z hadů preclíky.
  8. Potřeme je olejem a posypeme kmínem nebo solí a různými semínky (sezam, mák, len) nebo kořením.
  9. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180°C cca 15 minut (dle typu trouby).

Praktické

Obměna

  • Do těsta na preclíky můžete zapracovat i lahůdkové droždí pro sýrovou chuť, na kostičky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané uzené tofu či tempeh pro uzenou chuť, nakrájené olivy nebo rajčata aj.
  • Můžete si hrát i s kořením nebo příchutěmi. Do těsta se dá přidat červená uzená paprika nebo italské koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, bez posypání solí. Čím později děti na pečivo naučíme, tím lépe. Pokud už dítě běžně jí klasické pečivo, můžeme mu bez obav dát toto zdravé.

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Chutná nám to, ale myslela jsem, že to bude tvrdé. Já tedy jsem ráda, že mám konečně něco nadýchaného z kvásku, ale má to tak být? Nebo to může být tím, že jsem to nechala kynout v ledničce přes noc?

    • Ano, má to tak být, jsou to ty měkké kynuté preclíky. Ty tvrdé jsou nekynuté a dělají se jinak 🙂

    • Andreo, určitě šlo, s těstem se dobře pracuje! Dejte vědět, jak chutnalo a pošlete třeba fotečku. 🙂

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěstoviny na sladko s oříšky
Další článekByla jsem totálně psychicky a fyzicky vyčerpaná (Lucie, 37 let)