Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slané preclíky

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního kvásku. Na Silvestrovském stole zmizely jako první…

Ingredience
  • 100 g aktivního kvásku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 20 g oleje
  • 150 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli (cca 8-9 g)
  • ostatní: kmín, hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko aj.

Jak připravit kynuté preclíky

  1. Smícháme kvásek s vodou a olejem.
  2. Přidáme mouku, sůl a zpracujeme na bochánek těsta.
  3. Ten několikrát překládáme a v těsto v rukách vytahujeme do doby, než se lepek propracuje a vznikne vláčné těsto.
  4. Necháme ho 3-5 hodin odpočívat (dle teploty v místnosti, v létě kratší dobu).
  5. Těsto přendáme na vál a uválíme z něj dlouhou šišku.
  6. Z šišky nakrájíme menší šišky a ty vyválíme na hady cca 1-1,5 cm tlusté.
  7. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujeme z hadů preclíky.
  8. Potřeme je olejem a posypeme kmínem nebo solí a různými semínky (sezam, mák, len) nebo kořením.
  9. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180°C cca 15 minut (dle typu trouby).

Praktické

Obměna

  • Do těsta na preclíky můžete zapracovat i lahůdkové droždí pro sýrovou chuť, na kostičky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané uzené tofu či tempeh pro uzenou chuť, nakrájené olivy nebo rajčata aj.
  • Můžete si hrát i s kořením nebo příchutěmi. Do těsta se dá přidat červená uzená paprika nebo italské koření.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, bez posypání solí. Čím později děti na pečivo naučíme, tím lépe. Pokud už dítě běžně jí klasické pečivo, můžeme mu bez obav dát toto zdravé.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Ještě praktická, vyšlo mi z toho 8 preclíků

Klub

Chutná nám to, ale myslela jsem, že to bude tvrdé. Já tedy jsem ráda, že mám konečně něco nadýchaného z kvásku, ale má to tak být? Nebo to může být tím, že jsem to nechala kynout v ledničce přes noc?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Nadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku

Výtečné vegan nadýchané celozrnné rohlíky ze špaldové mouky a z lievito madre kvásku.

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv ...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak...