Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne, anebo na svačinku jako studený rýžový pudink. A zamilují si ji i děti!
Ingredience
na 1 porci
- 70 g neuvařené mléčné rýže
- 140 g vody
- cca 100-150 ml rostlinného mléka (nejlépe kokosového)
- špetka vanilky (není nutné)
- sůl
- na ozdobu: strouhaný kokos, 1 lžíce kokosového másla, loupané mandle, slad nebo obilný sirup (není nutné)
Jak připravit kaši (pudink) z mléčné rýže
- Mléčnou rýži promyjeme a nasypeme do hrnce.
- Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Osolíme.
- Ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou bez míchání cca 15-20 minut.
- Poté přilijeme mléko a mícháme, až se rýže rozvaří a vznikne krémová kaše. Případně přiléváme více mléka dle toho, jak rýže saje tekutinu.
- Vypneme, ochutíme vanilkou a dáme do misky.
- Můžeme ozdobíme a dochutit dle našich preferencí – my dávali nakrájené loupané mandličky, vmíchali jsme do kaše strouhaný kokos, lžíci kokosového másla a polili lžičkou sladu.
Praktické
- Pokud chceme kaši naslano, vynecháme vanilku a kaši podáváme se napařenou, dušenou, restovanou nebo pečenou zeleninou.
- Pokud chceme kaši nasladko, ochutíme buď vanilkou, skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atp. a vmícháme oříškové máslo, posypeme oříšky a ochutíme oblíbeným sladidlem (sladem či obilným sirupem).
- V případě bezlepkové diety volte rýžový slad nebo bezlepkové obilné sirupy.
- Kaše se dá podávat i jako dezert s rozinkami, marmeládou, politou čokoládovou polevou nebo s ovocem.
Obměna
- Místo mléčné rýže můžete použít i jakoukoliv jinou rýži, třeba bílou jasmínovou nebo kulatozrnnou rýži.
- Kokosové máslo nahradíte i jiným oříškovým máslem (výborné je mandlové nebo kešu) nebo kokosovým olejem.
- Kaši můžete posypat oříšky dle chuti (mandle, lískové, kešu), můžete je předem opražit na suché pánvi.
- Kaše je výborná vařená v plnotučném kokosovém mléku (např. z plechovky nebo Aroy-D).
Děti
- Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku i mladší (bez dochucovadel).
Ahoj, na mléčnou rýži jsem narazila náhodou v DM drogerii, BIO 500g za necelou 50Kč.
Kaše z ní je strašně dobrá, dělala jsem ji podle tohoto receptu. Půlku naslano se zeleninou a půl nasladko s rozdušeným jablíčkem, rozinkami a skořicí. Moc jsem si pochutnala. Mňam :)
Díky za recept.
Eva
Děkujeme Evo za pochvalu, jsme rádi, že vám chutná 😉👍
Ahoj Ajko, Evinko. Mléčná rýže se prodává pod tímto názvem? Ne, že bych si neporadila a nezvládla to i s jasmínovou rýží, ale třeba by mi to snědl i syn. Děkuji za odpověď. Lenka
Ano, rýže na mléčnou rýži se opravdu prodává pod názvem „milchreis“. A je dost jiná než klasická rýže – z mé zkušenosti takovou tu mléčnou rýži se spoustou škrobové omáčky uděláte opravdu z této rýže nejlíp.
Jde to uvařit i z jiné rýže, ale chutná to jinak, není to úplně ono.
děkuji
Ahoj Leni, jak psala Bugina, dobrá je ta, která se přímo tak jmenuje, mě se to daří i s rýží arborio.
děkuji
S láskou, Leni.
Tahle kaše bude určitě moc dobrá. Nedávno se mi povedlo vytvořit chudší verzi. Měla jsem v lednici tyto zbytky: trochu uvařené rýže, rýžového mléka a mletých mandlí. Rýži a mléko jsem společně ohřála a rozmixovala a posypala do bíla opraženými mletými mandlemi. Bylo to sladké a moc dobré. Tahle verze je oproti mé pěkně vytuněná. Ajce díky za recept a všem dobrou chuť.
Tahle taky zni dobre. Zbytkova jidla jsou mnohdy lepsi jak planovane recepty ?