Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne, anebo na svačinku jako studený rýžový pudink. A zamilují si ji i děti!
Ingredience
na 1 porci
  • 70 g neuvařené mléčné rýže
  • 140 g vody
  • cca 100-150 ml rostlinného mléka (nejlépe kokosového)
  • špetka vanilky (není nutné)
  • sůl
  • na ozdobu: strouhaný kokos, 1 lžíce kokosového másla, loupané mandle, slad nebo obilný sirup (není nutné)

Jak připravit kaši (pudink) z mléčné rýže

  1. Mléčnou rýži promyjeme a nasypeme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  3. Osolíme.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou bez míchání cca 15-20 minut.
  5. Poté přilijeme mléko a mícháme, až se rýže rozvaří a vznikne krémová kaše. Případně přiléváme více mléka dle toho, jak rýže saje tekutinu.
  6. Vypneme, ochutíme vanilkou a dáme do misky.
  7. Můžeme ozdobíme a dochutit dle našich preferencí – my dávali nakrájené loupané mandličky, vmíchali jsme do kaše strouhaný kokos, lžíci kokosového másla a polili lžičkou sladu.

Praktické

  • Pokud chceme kaši naslano, vynecháme vanilku a kaši podáváme se napařenou, dušenou, restovanou nebo pečenou zeleninou.
  • Pokud chceme kaši nasladko, ochutíme buď vanilkou, skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atp. a vmícháme oříškové máslo, posypeme oříšky a ochutíme oblíbeným sladidlem (sladem či obilným sirupem).
  • V případě bezlepkové diety volte rýžový slad nebo bezlepkové obilné sirupy.
  • Kaše se dá podávat i jako dezert s rozinkami, marmeládou, politou čokoládovou polevou nebo s ovocem.

Obměna

  • Místo mléčné rýže můžete použít i jakoukoliv jinou rýži, třeba bílou jasmínovou nebo kulatozrnnou rýži.
  • Kokosové máslo nahradíte i jiným oříškovým máslem (výborné je mandlové nebo kešu) nebo kokosovým olejem.
  • Kaši můžete posypat oříšky dle chuti (mandle, lískové, kešu), můžete je předem opražit na suché pánvi.
  • Kaše je výborná vařená v plnotučném kokosovém mléku (např. z plechovky nebo Aroy-D).

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku i mladší (bez dochucovadel).

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Ahoj Ajko, Evinko. Mléčná rýže se prodává pod tímto názvem? Ne, že bych si neporadila a nezvládla to i s jasmínovou rýží, ale třeba by mi to snědl i syn. Děkuji za odpověď. Lenka

  2. Tahle kaše bude určitě moc dobrá. Nedávno se mi povedlo vytvořit chudší verzi. Měla jsem v lednici tyto zbytky: trochu uvařené rýže, rýžového mléka a mletých mandlí. Rýži a mléko jsem společně ohřála a rozmixovala a posypala do bíla opraženými mletými mandlemi. Bylo to sladké a moc dobré. Tahle verze je oproti mé pěkně vytuněná. Ajce díky za recept a všem dobrou chuť.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU
Další článekRanní miso polévka na tisíc způsobů