Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Mléčná krémová rýžová kaše

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne, anebo na svačinku jako studený rýžový pudink. A zamilují si ji i děti!

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g neuvařené mléčné rýže
  • 140 g vody
  • cca 100-150 ml rostlinného mléka (nejlépe kokosového)
  • špetka vanilky (není nutné)
  • sůl
  • na ozdobu: strouhaný kokos, 1 lžíce kokosového másla, loupané mandle, slad nebo obilný sirup (není nutné)

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit kaši (pudink) z mléčné rýže

  1. Mléčnou rýži promyjeme a nasypeme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  3. Osolíme.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou bez míchání cca 15-20 minut.
  5. Poté přilijeme mléko a mícháme, až se rýže rozvaří a vznikne krémová kaše. Případně přiléváme více mléka dle toho, jak rýže saje tekutinu.
  6. Vypneme, ochutíme vanilkou a dáme do misky.
  7. Můžeme ozdobíme a dochutit dle našich preferencí – my dávali nakrájené loupané mandličky, vmíchali jsme do kaše strouhaný kokos, lžíci kokosového másla a polili lžičkou sladu.

Praktické

  • Pokud chceme kaši naslano, vynecháme vanilku a kaši podáváme se napařenou, dušenou, restovanou nebo pečenou zeleninou.
  • Pokud chceme kaši nasladko, ochutíme buď vanilkou, skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atp. a vmícháme oříškové máslo, posypeme oříšky a ochutíme oblíbeným sladidlem (sladem či obilným sirupem).
  • V případě bezlepkové diety volte rýžový slad nebo bezlepkové obilné sirupy.
  • Kaše se dá podávat i jako dezert s rozinkami, marmeládou, politou čokoládovou polevou nebo s ovocem.

Obměna

  • Místo mléčné rýže můžete použít i jakoukoliv jinou rýži, třeba bílou jasmínovou nebo kulatozrnnou rýži.
  • Kokosové máslo nahradíte i jiným oříškovým máslem (výborné je mandlové nebo kešu) nebo kokosovým olejem.
  • Kaši můžete posypat oříšky dle chuti (mandle, lískové, kešu), můžete je předem opražit na suché pánvi.
  • Kaše je výborná vařená v plnotučném kokosovém mléku (např. z plechovky nebo Aroy-D).

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku i mladší (bez dochucovadel).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, na mléčnou rýži jsem narazila náhodou v DM drogerii, BIO 500g za necelou 50Kč.
Kaše z ní je strašně dobrá, dělala jsem ji podle tohoto receptu. Půlku naslano se zeleninou a půl nasladko s rozdušeným jablíčkem, rozinkami a skořicí. Moc jsem si pochutnala. Mňam :)
Díky za recept.
Eva

Hajickova.Lenka
12. 4. 2019

Ahoj Ajko, Evinko. Mléčná rýže se prodává pod tímto názvem? Ne, že bych si neporadila a nezvládla to i s jasmínovou rýží, ale třeba by mi to snědl i syn. Děkuji za odpověď. Lenka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...