Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne, anebo na svačinku jako studený rýžový pudink. A zamilují si ji i děti!

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g neuvařené mléčné rýže
  • 140 g vody
  • cca 100-150 ml rostlinného mléka (nejlépe kokosového)
  • špetka vanilky (není nutné)
  • sůl
  • na ozdobu: strouhaný kokos, 1 lžíce kokosového másla, loupané mandle, slad nebo obilný sirup (není nutné)

Jak připravit kaši (pudink) z mléčné rýže

  1. Mléčnou rýži promyjeme a nasypeme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  3. Osolíme.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou bez míchání cca 15-20 minut.
  5. Poté přilijeme mléko a mícháme, až se rýže rozvaří a vznikne krémová kaše. Případně přiléváme více mléka dle toho, jak rýže saje tekutinu.
  6. Vypneme, ochutíme vanilkou a dáme do misky.
  7. Můžeme ozdobíme a dochutit dle našich preferencí – my dávali nakrájené loupané mandličky, vmíchali jsme do kaše strouhaný kokos, lžíci kokosového másla a polili lžičkou sladu.

Praktické

  • Pokud chceme kaši naslano, vynecháme vanilku a kaši podáváme se napařenou, dušenou, restovanou nebo pečenou zeleninou.
  • Pokud chceme kaši nasladko, ochutíme buď vanilkou, skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atp. a vmícháme oříškové máslo, posypeme oříšky a ochutíme oblíbeným sladidlem (sladem či obilným sirupem).
  • V případě bezlepkové diety volte rýžový slad nebo bezlepkové obilné sirupy.
  • Kaše se dá podávat i jako dezert s rozinkami, marmeládou, politou čokoládovou polevou nebo s ovocem.

Obměna

  • Místo mléčné rýže můžete použít i jakoukoliv jinou rýži, třeba bílou jasmínovou nebo kulatozrnnou rýži.
  • Kokosové máslo nahradíte i jiným oříškovým máslem (výborné je mandlové nebo kešu) nebo kokosovým olejem.
  • Kaši můžete posypat oříšky dle chuti (mandle, lískové, kešu), můžete je předem opražit na suché pánvi.
  • Kaše je výborná vařená v plnotučném kokosovém mléku (např. z plechovky nebo Aroy-D).

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku i mladší (bez dochucovadel).

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
  1. Ahoj Ajko, Evinko. Mléčná rýže se prodává pod tímto názvem? Ne, že bych si neporadila a nezvládla to i s jasmínovou rýží, ale třeba by mi to snědl i syn. Děkuji za odpověď. Lenka

  2. Tahle kaše bude určitě moc dobrá. Nedávno se mi povedlo vytvořit chudší verzi. Měla jsem v lednici tyto zbytky: trochu uvařené rýže, rýžového mléka a mletých mandlí. Rýži a mléko jsem společně ohřála a rozmixovala a posypala do bíla opraženými mletými mandlemi. Bylo to sladké a moc dobré. Tahle verze je oproti mé pěkně vytuněná. Ajce díky za recept a všem dobrou chuť.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU
Další článekStudie potvrdila: vitamíny a doplňky stravy nenahradí zdravou stravu