Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí a dodá energii na celé dopoledne, anebo na svačinku jako studený rýžový pudink. A zamilují si ji i děti!

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g neuvařené mléčné rýže
  • 140 g vody
  • cca 100-150 ml rostlinného mléka (nejlépe kokosového)
  • špetka vanilky (není nutné)
  • sůl
  • na ozdobu: strouhaný kokos, 1 lžíce kokosového másla, loupané mandle, slad nebo obilný sirup (není nutné)

Jak připravit kaši (pudink) z mléčné rýže

  1. Mléčnou rýži promyjeme a nasypeme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  3. Osolíme.
  4. Ztlumíme plamen a vaříme pod pokličkou bez míchání cca 15-20 minut.
  5. Poté přilijeme mléko a mícháme, až se rýže rozvaří a vznikne krémová kaše. Případně přiléváme více mléka dle toho, jak rýže saje tekutinu.
  6. Vypneme, ochutíme vanilkou a dáme do misky.
  7. Můžeme ozdobíme a dochutit dle našich preferencí – my dávali nakrájené loupané mandličky, vmíchali jsme do kaše strouhaný kokos, lžíci kokosového másla a polili lžičkou sladu.

Praktické

  • Pokud chceme kaši naslano, vynecháme vanilku a kaši podáváme se napařenou, dušenou, restovanou nebo pečenou zeleninou.
  • Pokud chceme kaši nasladko, ochutíme buď vanilkou, skořicí, sušeným zázvorem, perníkovým kořením atp. a vmícháme oříškové máslo, posypeme oříšky a ochutíme oblíbeným sladidlem (sladem či obilným sirupem).
  • V případě bezlepkové diety volte rýžový slad nebo bezlepkové obilné sirupy.
  • Kaše se dá podávat i jako dezert s rozinkami, marmeládou, politou čokoládovou polevou nebo s ovocem.

Obměna

  • Místo mléčné rýže můžete použít i jakoukoliv jinou rýži, třeba bílou jasmínovou nebo kulatozrnnou rýži.
  • Kokosové máslo nahradíte i jiným oříškovým máslem (výborné je mandlové nebo kešu) nebo kokosovým olejem.
  • Kaši můžete posypat oříšky dle chuti (mandle, lískové, kešu), můžete je předem opražit na suché pánvi.
  • Kaše je výborná vařená v plnotučném kokosovém mléku (např. z plechovky nebo Aroy-D).

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku i mladší (bez dochucovadel).

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

  1. Ahoj Ajko, Evinko. Mléčná rýže se prodává pod tímto názvem? Ne, že bych si neporadila a nezvládla to i s jasmínovou rýží, ale třeba by mi to snědl i syn. Děkuji za odpověď. Lenka

  2. Tahle kaše bude určitě moc dobrá. Nedávno se mi povedlo vytvořit chudší verzi. Měla jsem v lednici tyto zbytky: trochu uvařené rýže, rýžového mléka a mletých mandlí. Rýži a mléko jsem společně ohřála a rozmixovala a posypala do bíla opraženými mletými mandlemi. Bylo to sladké a moc dobré. Tahle verze je oproti mé pěkně vytuněná. Ajce díky za recept a všem dobrou chuť.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKotouč a deska? Nové názvy vegan jídel dle zpřísnění EU
Další článekStudie potvrdila: vitamíny a doplňky stravy nenahradí zdravou stravu