Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brokolice, nejen hlavičky. Nic tak nepřijde nazmar.
Ingredience
3 porce
- 1 brokolice
- 4 stroužky česneku
- olej
- chilli paprička
- sůl
- 300 g celozrnné rýže ribe
Jak připravit brokolicové rizoto z celozrnné rýže
- Vařte celozrnnou rýži po dobu 45 minut, aniž byste ji příliš vysušili, ponechte jí trošku vlhčí.
- Zatímco se rýže vaří, očistěte brokolici oddělením hlaviček od košťálu.
- Nakrájejte košťál na kousky. Vložte ho do pánve s 2 nasekanými stroužky česneku, osolte a jemně orestujte. Podlijte vodou a vařte do měkka. Po uvaření rozmixujte v mixéru na sametový krém.
- Zatímco se vaří jak košťál, tak rýže, nalijte do pánve olivový olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku a 2 stroužky česneku. Přidejte hlavičky brokolice, osolte a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a poduste do měkka.
- Jakmile je rýže uvařena, smícháme ji s připraveným krémem. Nakonec přidejte i brokolici, pár kousků si nechte na ozdobu pokrmu. Promíchejte a servírujte.
Praktické
- Celozrnná rýže se vaří 45 minut. Zatímco se rýže vaří, připravte si vše ostatní, ušetříte tím čas.
- Na tuto rýži můžete použít i tlakový hrnec.
Obměna
- Nemáte-li rádi pikantní jídla, vynechte chilli papričku.
- Můžete použít i jiný druh rýže než ribe.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme chilli papričku.
Naše oblíbené rizoto, ideální na večeři po návratu z práce.
👍
Výborný, děkujeme za recept👌
Děkuji😘💕😘💕😘💕
Vierko, super nápad. Velmi chutný a rychlý oběd. :)
Moc díky
Vierko, moc dobrý a rychlý oběd……
Děkuji😘💕
Skvele rizotko. Pro mne tez radeji bez cesneku, ale o papricku jsem se neochudila. Prilepsila jsem lehce smetankou a uz tam chybely jen ty opecene tofu kosticky :-)
Bezva, mám 😄😍💕radost a tofu kostičky super.
Výborný recept, ja som ho doplnila o tofu nakrájané na kocky, ohriatu na oleji, pokvapkanú sojovou omáčkou.
Mne to veľmi chutilo. Som zvedavá či to pochutí aj manželovi, ktorý občas namieta proti môjmu novému spôsobu stravovania.🙂
Udělala jste dobře, že jste si ho obohatila. No, můj manžel je taky jako ten váš. Než ho člověk přesvědčí… Ale tohle jedl normálně. Ma problém do indickou kuchyní 🤣
Skvělé
Pavlo, děkujeme moc za pochvalu i fotku 😍👍
Manžel koupil brokolici a tak dnes uvařím…už se těším 😉
Luxusní a rychlá dobrota. Zjemnila jsem rizoto mandlovým mlékem a dali jsme si ho s opečeným tempehem. 💖
Perfektní, každá obměna je vítaná
Jednoduché a tak výborné! Děkuji za recept :)
Díky moc, jsem ráda že chutnalo.
rizoto bylo skvělé.
🥰děkuji
Bylo to výborný, zase uvařím. Děkuji za recept 👍👍
Děkujeme Šárko, moc nás to těší 😍😉
Výborné jedlo!
Mám jednu poznámku k príprave brokolice a inej hlúbovej zeleniny. Našla som to v knihe od Dr. Michael Greger: Ako nezomrieť na… ,str. 341-343
On odporúča hlúbovú zeleninu (česky košťalová zelenina) nakrájať a počkať minimálne 40 minút kým ju dáte do varu (podľa vlastnej chute). Sulforafan, ktorý sa vytvára v surovej krájenej hlúbovej zelenine vďaka pôsobeniu enzýmu myrosináza, je už vytvorený. Kebyže sa tých 40min nepočká, enzým myrosináza by sa tým varením zničil a sulforafan by sa nevytvoril. Sulforafan samotný je vareniu odolný, takže o ten sa netreba báť. Takže celý trik je teda takýto: použite postup “nakrájať a počkať“
Dr. Michael Greger tiež píše: “ hlúbová zelenina, ako práve brokolica, má potenciál zabrániť poškodeniu DNA a šíreniu metastáz, dokáže aktivovať obranu voči patogénom a škodlivinám, pomáha pri prevencii lymfómu, podporuje enzými umožňujúce detoxikáciu pečene, je schopná zamerať sa na rakovinové kmeňové bunky, znižuje riziko rakoviny prostaty. Základnou zložkou, ktorej vďačíme za všetky tieto prínosy, je sulforafan. Tvorí sa takmer výlučne v hlúbových druhoch zeleniny. …Sulforafan pomáha chrániť váš mozog a zrak, znižuje alergické zápaly horných dýchacích ciest, zmierňuje cukrovku 2. typu, vyskúšali ho nedávno s úspechom pri terapii autizmu…”
Moc děkuji za informace a komentář 😘
Tohle rizoto je výtečné. Měli jsme tomu dva druhy rýže. Celozrnnou a divokou. Moje dcera (6let) si to moc pochvalovala. Děkuju za báječné recepty.
Děkuji, vždy se bojím když publikují recept, že to nebude chutnat. Tak komentář mě moc potěšil.
Dnes odzkoušeno.Sice bez chilli, ale i tak velká pochoutka. Přidala jsem opečené tofu s řasou a kimchi a byl kompletní talíř🙂
To je skvělé a mám radost, že jste si recept obměnila podle sebe. Tak to má být. Dát do toho něco svého 🥰😘
Taky se chystám na tuto dobrotu..👍
😉👍 Došlo na ni? Jak vám chutnalo? 😉
Rizoto bylo vynikající. Moc chutnalo, dokonce si dal i syn. Děkuji za tento recept.
Máme 😄😍💕radost
Tak to vypadá skvěle. Už vím co dneska bude 😀
👍👍 Věřím, že jste si pochutnali 😉