Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brokolice, nejen hlavičky. Nic tak nepřijde nazmar.

Ingredience
3 porce
  • 1 brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • chilli paprička
  • sůl
  • 300 g celozrnné rýže ribe

Jak připravit brokolicové rizoto z celozrnné rýže

  1. Vařte celozrnnou rýži po dobu 45 minut, aniž byste ji příliš vysušili, ponechte jí trošku vlhčí.
  2. Zatímco se rýže vaří, očistěte brokolici oddělením hlaviček od košťálu.
  3. Nakrájejte košťál na kousky. Vložte ho do pánve s 2 nasekanými stroužky česneku, osolte a jemně orestujte. Podlijte vodou a vařte do měkka. Po uvaření rozmixujte v mixéru na sametový krém.
  4. Zatímco se vaří jak košťál, tak rýže, nalijte do pánve olivový olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku a 2 stroužky česneku. Přidejte hlavičky brokolice, osolte a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a poduste do měkka.
  5. Jakmile je rýže uvařena, smícháme ji s připraveným krémem. Nakonec přidejte i brokolici, pár kousků si nechte na ozdobu pokrmu. Promíchejte a servírujte.

Praktické

  • Celozrnná rýže se vaří 45 minut. Zatímco se rýže vaří, připravte si vše ostatní, ušetříte tím čas.
  • Na tuto rýži můžete použít i tlakový hrnec.

Obměna

  • Nemáte-li rádi pikantní jídla, vynechte chilli papričku.
  • Můžete použít i jiný druh rýže než ribe.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme chilli papričku.

 

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
  1. Výborné jedlo!
    Mám jednu poznámku k príprave brokolice a inej hlúbovej zeleniny. Našla som to v knihe od Dr. Michael Greger: Ako nezomrieť na… ,str. 341-343

    On odporúča hlúbovú zeleninu (česky košťalová zelenina) nakrájať a počkať minimálne 40 minút kým ju dáte do varu (podľa vlastnej chute). Sulforafan, ktorý sa vytvára v surovej krájenej hlúbovej zelenine vďaka pôsobeniu enzýmu myrosináza, je už vytvorený. Kebyže sa tých 40min nepočká, enzým myrosináza by sa tým varením zničil a sulforafan by sa nevytvoril. Sulforafan samotný je vareniu odolný, takže o ten sa netreba báť. Takže celý trik je teda takýto: použite postup “nakrájať a počkať“

    Dr. Michael Greger tiež píše: “ hlúbová zelenina, ako práve brokolica, má potenciál zabrániť poškodeniu DNA a šíreniu metastáz, dokáže aktivovať obranu voči patogénom a škodlivinám, pomáha pri prevencii lymfómu, podporuje enzými umožňujúce detoxikáciu pečene, je schopná zamerať sa na rakovinové kmeňové bunky, znižuje riziko rakoviny prostaty. Základnou zložkou, ktorej vďačíme za všetky tieto prínosy, je sulforafan. Tvorí sa takmer výlučne v hlúbových druhoch zeleniny. …Sulforafan pomáha chrániť váš mozog a zrak, znižuje alergické zápaly horných dýchacích ciest, zmierňuje cukrovku 2. typu, vyskúšali ho nedávno s úspechom pri terapii autizmu…”

  2. Tohle rizoto je výtečné. Měli jsme tomu dva druhy rýže. Celozrnnou a divokou. Moje dcera (6let) si to moc pochvalovala. Děkuju za báječné recepty.

    • Děkuji, vždy se bojím když publikují recept, že to nebude chutnat. Tak komentář mě moc potěšil.

    • To je skvělé a mám radost, že jste si recept obměnila podle sebe. Tak to má být. Dát do toho něco svého 🥰😘

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCítím se jako Fénix, který vstal z popela (Dagmar, 63 let)
Další článekVstupenka do nového života (Martin, 45 let)