Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brokolice, nejen hlavičky. Nic tak nepřijde nazmar.

Ingredience
3 porce
  • 1 brokolice
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • chilli paprička
  • sůl
  • 300 g celozrnné rýže ribe

Jak připravit brokolicové rizoto z celozrnné rýže

  1. Vařte celozrnnou rýži po dobu 45 minut, aniž byste ji příliš vysušili, ponechte jí trošku vlhčí.
  2. Zatímco se rýže vaří, očistěte brokolici oddělením hlaviček od košťálu.
  3. Nakrájejte košťál na kousky. Vložte ho do pánve s 2 nasekanými stroužky česneku, osolte a jemně orestujte. Podlijte vodou a vařte do měkka. Po uvaření rozmixujte v mixéru na sametový krém.
  4. Zatímco se vaří jak košťál, tak rýže, nalijte do pánve olivový olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku a 2 stroužky česneku. Přidejte hlavičky brokolice, osolte a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a poduste do měkka.
  5. Jakmile je rýže uvařena, smícháme ji s připraveným krémem. Nakonec přidejte i brokolici, pár kousků si nechte na ozdobu pokrmu. Promíchejte a servírujte.

Praktické

  • Celozrnná rýže se vaří 45 minut. Zatímco se rýže vaří, připravte si vše ostatní, ušetříte tím čas.
  • Na tuto rýži můžete použít i tlakový hrnec.

Obměna

  • Nemáte-li rádi pikantní jídla, vynechte chilli papričku.
  • Můžete použít i jiný druh rýže než ribe.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a vynecháme chilli papričku.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...
  1. Skvele rizotko. Pro mne tez radeji bez cesneku, ale o papricku jsem se neochudila. Prilepsila jsem lehce smetankou a uz tam chybely jen ty opecene tofu kosticky :-)

  2. Výborný recept, ja som ho doplnila o tofu nakrájané na kocky, ohriatu na oleji, pokvapkanú sojovou omáčkou.
    Mne to veľmi chutilo. Som zvedavá či to pochutí aj manželovi, ktorý občas namieta proti môjmu novému spôsobu stravovania.🙂

    • Udělala jste dobře, že jste si ho obohatila. No, můj manžel je taky jako ten váš. Než ho člověk přesvědčí… Ale tohle jedl normálně. Ma problém do indickou kuchyní 🤣

  3. Výborné jedlo!
    Mám jednu poznámku k príprave brokolice a inej hlúbovej zeleniny. Našla som to v knihe od Dr. Michael Greger: Ako nezomrieť na… ,str. 341-343

    On odporúča hlúbovú zeleninu (česky košťalová zelenina) nakrájať a počkať minimálne 40 minút kým ju dáte do varu (podľa vlastnej chute). Sulforafan, ktorý sa vytvára v surovej krájenej hlúbovej zelenine vďaka pôsobeniu enzýmu myrosináza, je už vytvorený. Kebyže sa tých 40min nepočká, enzým myrosináza by sa tým varením zničil a sulforafan by sa nevytvoril. Sulforafan samotný je vareniu odolný, takže o ten sa netreba báť. Takže celý trik je teda takýto: použite postup “nakrájať a počkať“

    Dr. Michael Greger tiež píše: “ hlúbová zelenina, ako práve brokolica, má potenciál zabrániť poškodeniu DNA a šíreniu metastáz, dokáže aktivovať obranu voči patogénom a škodlivinám, pomáha pri prevencii lymfómu, podporuje enzými umožňujúce detoxikáciu pečene, je schopná zamerať sa na rakovinové kmeňové bunky, znižuje riziko rakoviny prostaty. Základnou zložkou, ktorej vďačíme za všetky tieto prínosy, je sulforafan. Tvorí sa takmer výlučne v hlúbových druhoch zeleniny. …Sulforafan pomáha chrániť váš mozog a zrak, znižuje alergické zápaly horných dýchacích ciest, zmierňuje cukrovku 2. typu, vyskúšali ho nedávno s úspechom pri terapii autizmu…”

  4. Tohle rizoto je výtečné. Měli jsme tomu dva druhy rýže. Celozrnnou a divokou. Moje dcera (6let) si to moc pochvalovala. Děkuju za báječné recepty.

    • Děkuji, vždy se bojím když publikují recept, že to nebude chutnat. Tak komentář mě moc potěšil.

  5. Dnes odzkoušeno.Sice bez chilli, ale i tak velká pochoutka. Přidala jsem opečené tofu s řasou a kimchi a byl kompletní talíř🙂

    • To je skvělé a mám radost, že jste si recept obměnila podle sebe. Tak to má být. Dát do toho něco svého 🥰😘

  6. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSemenaření 2.díl – co je důležité vědět, než začneme
Další článekCupcakes – Mini dortíky