- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 mrkev
- 1 list mangoldu (trošku špenátu)
- hrst uvařených fazolí
- hrst čerstvých lesních hub
- rostlinná smetana (cca 2 lžíce)
- mletý kmín
- mahá koření
- kurkuma
- na dochucení: sůl, sojová omáčka, umeocet, případně i jablečný ocet
Jak připravit guláš z lesních hub
- Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a posolíme ji větší špetkou soli.
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájené hříbky.
- Orestujeme, zakapeme sojovou omáčkou, přidáme kmín, mahá koření a kurkumu.
- Podlijeme vodou nebo vývarem.
- Dusíme, až zelenina změkne.
- Přidáme uvařené fazole, prohřejeme je ve směsi a vypneme.
- Zjemníme smetanou.
- Dochutíme dle chuti umeoctem a jablečným octem.
Praktické
Obměna
- Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít i sušené nebo kupované žampiony či hlívu.
- Zeleninu můžete obměnit dle sezóny – např. výborná je i dýně, batát, paprika aj.
- Mahá koření není nutné.
- Místo mangoldu dejte klidně špenát.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.
Komentáře
Moc dobrý a rychlý oběd 😊 Dala jsem navíc ještě kousek dýně a petržel. Zahustila kuzu. Mahá koření nemám, ani nevím co to je, nebo z čeho se skládá – tak jsem vynechala a i tak to bylo moc dobré. Děkujeme 😊