Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Houbový guláš s fazolemi a zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

V lese už začaly růst houby a my si z nich připravili tento výtečný houbový guláš. Zkuste ho taky a pokud nemáte zrovna po ruce lesní houby, klidně použijte i kupované (např. žampiony).

Ingredience
1-2 porce
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1 list mangoldu (trošku špenátu)
  • hrst uvařených fazolí
  • hrst čerstvých lesních hub
  • rostlinná smetana (cca 2 lžíce)
  • mletý kmín
  • mahá koření
  • kurkuma
  • na dochucení: sůl, sojová omáčka, umeocet, případně i jablečný ocet

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Jak připravit guláš z lesních hub

  1. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a posolíme ji větší špetkou soli.
  2. Přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájené hříbky.
  3. Orestujeme, zakapeme sojovou omáčkou, přidáme kmín, mahá koření a kurkumu.
  4. Podlijeme vodou nebo vývarem.
  5. Dusíme, až zelenina změkne.
  6. Přidáme uvařené fazole, prohřejeme je ve směsi a vypneme.
  7. Zjemníme smetanou.
  8. Dochutíme dle chuti umeoctem a jablečným octem.

Praktické

  • Podáváme třeba s knedlíkem (např. polentový nebo kroupový), kváskovým pečivem nebo těstovinami.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít i sušené nebo kupované žampiony či hlívu.
  • Zeleninu můžete obměnit dle sezóny – např. výborná je i dýně, batát, paprika aj.
  • Mahá koření není nutné.
  • Místo mangoldu dejte klidně špenát.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 3 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Moc dobrý a rychlý oběd 😊 Dala jsem navíc ještě kousek dýně a petržel. Zahustila kuzu. Mahá koření nemám, ani nevím co to je, nebo z čeho se skládá – tak jsem vynechala a i tak to bylo moc dobré. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Jarní pohankový kuba

Tradiční kuba se dělá na Vánoce z ječmenných krup. My jsme si ale připravili jeho výbornou jarní verzi s kopřivou.

Asijská seitan čína s nudlemi

Čínu milujeme. Je rychlá, moc dobrá a můžete do ní použít jakékoliv přebytky zeleniny.

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...