Nejrychlejší a nejlevnější domácí sezamová tahini pasta hotová do 5 minut se vším všudy. A když přidáte skořici, vznikne úžasně návyková kombinace!

Ingredience
na 1 skleničku
  • 300 g loupaných nebo neloupaných sezamových semínek
  • skořice dle chuti

Jak připravit tahini pastu se skořicí

  1. Suchá sezam nasypeme na pánev a pomalu restujeme za stálého míchání, až je mírně zlatavý.
  2. Přesypeme na plech nebo talíř a necháme mírně vychladnout.
  3. Sezam nasypeme do blenderu, přidáme skořici a začneme mixovat.
  4. Pomáháme si šťouchadlem a jakmile máme pocit, že se mixér zahřívá a nádoba se zapařuje, na chvíli vypneme, sundáme víčko a necháme vychladnout.
  5. Poté zase pokračujeme v mixování a šťouchání, až nám vznikne hladké máslo.
  6. Ochutnáme, případně ještě přidáme skořici (nebo špetku soli, dle našich preferencí).
  7. Přelijeme do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.

Praktické

  • Máslo je hotové se vším všudy cca do 5 minut i s opražením semínek (samotné mixování trvá zhruba minutu).
  • Uchováváme v pokojové teplotě nebo v lednici.
  • Sezam má dost tuku a takto zpracovaný rychle žlukne, proto je nejlepší máslo do měsíce zpracovat.
  • Máslo lze vyrobit v blenderech značek Omniblend, Vitamix a G21. Jiné jsem zatím nezkoušela.
  • Máslo se hodí do kaší, ovocných salátů, dezertů, sladkých těst, na pomazání vánočky, sladkého chleba, palačinek, lívanců a placek aj.
  • Pokud chcete máslo v RAW verzi, semínka použijte v RAW kvalitě a nepražte je. Pokud nemáte výkonný mixér, bude v tomto případě asi třeba přidat při mixování i trochu sezamového oleje, aby se semínka rozmixovala.

Obměna

  • Skořici můžete vynechat nebo ji nahradit jiným oblíbeným kořením (kardamon, sušený zázvor, perníkové koření) či dochucovadlem (výborný je i karob!).
  • Pokud chcete dělat slanou verzi, můžete přidat špetku soli, chilli nebo jiné koření dle chuti.

Děti

  • Sezamové máslo je vhodné pro děti od 1,5 roku v menším množství například do kaše nebo jídel a zcela bez soli.

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVědci objevili přírodní „pilulku“ na stres: dostupnou pro všechny a zadarmo
Další článekBezlepkový mazanec