Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Domácí tahini máslo se skořicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Nejrychlejší a nejlevnější domácí sezamová tahini pasta hotová do 5 minut se vším všudy. A když přidáte skořici, vznikne úžasně návyková kombinace!

Ingredience
na 1 skleničku
  • 300 g loupaných nebo neloupaných sezamových semínek
  • skořice dle chuti

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit tahini pastu se skořicí

  1. Suchá sezam nasypeme na pánev a pomalu restujeme za stálého míchání, až je mírně zlatavý.
  2. Přesypeme na plech nebo talíř a necháme mírně vychladnout.
  3. Sezam nasypeme do blenderu, přidáme skořici a začneme mixovat.
  4. Pomáháme si šťouchadlem a jakmile máme pocit, že se mixér zahřívá a nádoba se zapařuje, na chvíli vypneme, sundáme víčko a necháme vychladnout.
  5. Poté zase pokračujeme v mixování a šťouchání, až nám vznikne hladké máslo.
  6. Ochutnáme, případně ještě přidáme skořici (nebo špetku soli, dle našich preferencí).
  7. Přelijeme do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.

Praktické

  • Máslo je hotové se vším všudy cca do 5 minut i s opražením semínek (samotné mixování trvá zhruba minutu).
  • Uchováváme v pokojové teplotě nebo v lednici.
  • Sezam má dost tuku a takto zpracovaný rychle žlukne, proto je nejlepší máslo do měsíce zpracovat.
  • Máslo lze vyrobit v blenderech značek Omniblend, Vitamix a G21. Jiné jsem zatím nezkoušela.
  • Máslo se hodí do kaší, ovocných salátů, dezertů, sladkých těst, na pomazání vánočky, sladkého chleba, palačinek, lívanců a placek aj.
  • Pokud chcete máslo v RAW verzi, semínka použijte v RAW kvalitě a nepražte je. Pokud nemáte výkonný mixér, bude v tomto případě asi třeba přidat při mixování i trochu sezamového oleje, aby se semínka rozmixovala.

Obměna

  • Skořici můžete vynechat nebo ji nahradit jiným oblíbeným kořením (kardamon, sušený zázvor, perníkové koření) či dochucovadlem (výborný je i karob!).
  • Pokud chcete dělat slanou verzi, můžete přidat špetku soli, chilli nebo jiné koření dle chuti.

Děti

  • Sezamové máslo je vhodné pro děti od 1,5 roku v menším množství například do kaše nebo jídel a zcela bez soli.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Krémové tahini těstoviny s batátem a kadeřávkem

Naše oblíbené krémové “smetanové” těstoviny s tahini omáčkou, sladkými batáty, kadeřávkem a uzeným tofu. Toto jídlo bychom mohli jíst denně. Ta...

Hummus nažluto s pečenou zeleninou

Luxusní jemný a našlehaný cizrnový hummus s kurkumou z pečené zeleniny. Ideální jako pomazánka na pečivo nebo placky, anebo jako skvělý dip k čerstvé zelen...