Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Květáková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Jednoduchá a výtečná pomazánka, výborná ke kváskovému chlebu nebo na placky apod. Pečená zelenina má vždy ten správný šmrnc, proto je připravena z pečeného květáku. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, doufám, že bude chutnat i vám.

Ingredience
  • 200 g pečeného květáku
  • 60 g tahini
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • citrónová šťáva podle chuti
  • černý pepř
  • bílý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • piniové oříšky
  • čerstvá petrželkou

Markétu trápilo, že jsou děti pořád nemocné, tak se rozhodla změnit jídelníček. Jak to zvládl manžel? Jaké byly jejic...

Jak připravit pomazánku z pečeného květáku

  1. Květák rozdělte na růžičky a potřete extra panenským olivovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C 20 minut.
  2. Upečený květák vložte do mixéru, přidejte sůl, trochu petrželky, prolisovaný česnek, tahini a lžíci oleje. Rozmixujte na konzistenci, která vám vyhovuje.
  3. Vložte do misky, posypte opraženými piniovými oříšky, čerstvou petrželkou, opepřete, pokapejte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Upečte květák, ale nerozvařte ho.
  • Doba pečení bude záležet na vaší troubě.

Obměna

  • Jiné oříšky.
  • Pokud chcete získat tu správnou konzistenci, květák upečte. Jiná příprava zeleniny bude mít určitě za následek jinou konzistenci pomazánky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Drahomíra
3. 3. 2024

Děkuji za recept.Super.

Vierko výborná pomazánka, na opečený kváskový chleba top, moc jsme si pochutnali👍děkuji za recept

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Silken pomazánka

Jednoduchá rychlá pomazánka skvělá s kváskovým chlebem nebo plackami jako zdravá svačina. Koření Za’atar si náramně rozumí s olivovým olejem, nešetře...

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...