Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z jídel udělají gurmánský zážitek. Podívejte se, které to jsou a jak je využít v kuchyni.

Miso pasta

Miso je fermentovaná pasta ze sojových bobů a případně i dalších ingrediencí, která se používá pro dochucení tradičních japonských jídel (např. miso polévka).

Druhy miso past

  1. Shiro miso – nejsvětlejší miso, nejméně slané, nasládlé a krémové, bezlepkové. Vyrábí se z bílé rýže a sóji a nechává se fermentovat 2 měsíce. Je skvělé do sladších polévek (se sladkou zeleninou – např. dýně, mrkev, petržel, červená čočka), zálivek na saláty, do dezertů, dušených zelenin (nishime) nebo obilovin.
  2. Mugi miso – středně hnědé miso, slanější, není bezlepkové. Vyrábí se ze sóji a ječmene a fermentuje se cca rok.
  3. Genmai miso – středně hnědé miso, standardně slané, nejčastěji používané, bezlepkové. Vyrábí se ze sóji a rýže natural a fermentuje se cca rok.
  4. Hatcho miso – nejtmavší, nejvýraznější, bezlepkové. Vyrábí se pouze ze sóji a fermentuje se 3 roky.

Kam lze miso použít?
– polévky
– dušená zelenina, např. nishime nebo typu „stew“
– ochucení vařených obilovin
– ochucení dezertů, kompotů (shiro miso)
– zálivky na salát
– marinády na zeleninu nebo tofu/tempeh
– obalení tofu/tempehu (na osmažení nebo pečení)
– omáčky
– pomazánky, dipy

Sojová omáčka

Sojová omáčka (sójovka) je japonské univerzální koření, dochucovadlo slano-nasládlé chuti. Lze s ní dochutit jakékoliv jídlo namísto soli (má méně sodíku než sůl).

Druhy sojových omáček

  1. Shoyu – světlejší, vodovější, jemnější, není bezlepková. Vyrobena ze sojových bobů, pšenice a fermentační kultury a několik měsíců se nechává fermentovat.
  2. Tamari – tmavší, hustší, výraznější, bezlepková. Vyrobena ze sóji jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty.
  3. Aminos (kokosová alternativa) – tmavší, chuťově jemná, nasládlá, bezlepková. Vyrábí se z fermentované mízy kokosových květů.

Kam lze sojovou omáčku použít?
– polévky
– dušená zelenina, zeleninové směsi, soté
– ochucení luštěnin a směsí
– ochucení vařených obilovin
– léčebný nápoje
– zálivky na salát
– ochucení pražených semínek
– marinády na zeleninu nebo tofu/tempeh
– omáčky
– pomazánky
– dip na sushi
– dochucení karbanátků, nákypů
– pickles (cibulky fermentované v shoyu)

Bylinky

Existuje široká paleta druhů bylinek – stačí se jen nebát experimentovat s jejich použitím v jídlech. Díky bylinkám může mít každé jídlo úplně jinou chuť. Lze používat čerstvé i sušené druhy. Čerstvé byliny jsou vždy chuťově výraznější.

Nejčastěji používané bylinky a jejich užití v kuchyni

  • Anýz – domácí bonbony, koláče, sladká jídla a dezerty, omáčky, zelenina (např. kombinace s řepou, zelím nebo okurkou), houbová jídla
  • Badyán – kompoty, povidla, perník, sušenky, dezerty a sladké pokrmy
  • Bazalka – italská a francouzská kuchyně, s luštěninami (čočka, fazole), těstoviny, pizza, saláty, pesto, omáčky (rajská), polévky, vhodná spolu s rajčaty, paprikou, lilkem, česnekem, do karbanátků, bylinkového másla
  • Bobkový list – omáčky (rajská, svíčková), luštěninové polévky, pickles, bešamel, rýže, zeleninové pokrmy
  • Citronová kůra – sladké dezerty, sušenky, koláče, vánočka, mazance, nákypy, krémy, nápoje (svařák, čaje, limonády), omáčky, dresingy, marinády, tofu „tvaroh“, indická zeleninová jídla
  • Čili – asijská jídla, mexická kuchyně, kimchi, kari, chilli con carne, omáčky, guláše
  • Garam masala – indická kuchyně (dhál), luštěninová jídla a směsi, pomazánky
  • Fenykl – polévky, luštěninové směsi, saláty, omáčky, nakládané okurky a řepa, chléb či slané pečivo, jablečné koláče
  • Hřebíček – ovonění obilovin (např. rýže), kompoty, dezerty, salátové zálivky, perníky a dýňové koláče, cukroví, nápoje (punč, svařák)
  • Hořčičné semínko – pickles (nakládané okurky, řepa, houby, zelí), zálivky, majonézy, hořčice, kari, pečená zelenina, zeleninové a luštěninové směsi, marinády, indická jídla
  • Jalovec – omáčky, kaštanové a ovocné nádivky, zelí, marinády, v kombinaci s česnekem a bylinkami, do guláše
  • Kardamon – sladká jídla, sušenky, dezerty
  • Kmín – zelí, cuketa, kedluben, chléb, placky, pečivo, bramboráky, pomazánky, polévky, pickles, luštěninové směsi, pokrmy z kysaného zelí, batáty, guláše, ragú
  • Kopr – koprovka, pomazánky, saláty, dipy, pickles, ochucení jídel se zelím, květákem, polévky, dresingy
  • Koriandr – polévky, luštěninová a zeleninová jídla, houbová jídla, omáčky, paštiky a pomazánky, sladké pokrmy, indická jídla, do směsí kari, garam masala
  • Kurkuma – indická kuchyně (dhál, kari, sábdží), kurkuma latté, rizota, zeleninové a luštěninové směsi, květák „ve vajíčku“, tofu míchaná „vajíčka“, do placek, chleba (na obarvení), sladká jídla, omáčky, polévky
  • Libeček – polévky (zejména luštěninové), zeleninové vývary, placky, dušená zeleninová jídla, marinády, pomazánky, saláty a zálivky
  • Majoránka – luštěniny (např. hrachová kaše), bramboráky, polévky, k houbám, saláty, rýže či jiné obiloviny, zelí, nádivky, karbanátky, „sekaná“, pečená zelenina
  • Muškátový květ – polévky, ragú, pečivo, bešamel, cibulová omáčka, zelenina, sladká jídla
  • Nové koření – omáčky (svíčková), při vaření luštěnin, pickles
  • Oregano – saláty, pizza, těstoviny, omáčky (rajčatová), dobře se kombinuje s rajčaty, cuketou, olivami, česnekem, houbami
  • Paprika – guláše, segedýn, „kuře“ (cizrna, tofu) na paprice, omáčky, polévky, marinády, pomazánky, těstíčka, s tempehem/tofu, výborná v kombinaci s česnekem
  • Pepř – omáčky, polévky, saláty, pomazánky, marinády, zeleninové nebo luštěninové směsi, houbová jídla
  • Rozmarýn – saláty, nádivky, těstoviny, zelenina (zejména sladké druhy – řepa, dýně), polévky, karbanátky, omáčky, zálivky, marinády
  • Římský kmín – indická kuchyně (dhál, kari), arabská kuchyně (hummus), chilli con carne, grilované pokrmy, krémové omáčky, dochucení rýže, kuskus, lilek, zeleninové směsi a nákypy, pečivo, luštěninové a rýžové pokrmy
  • Skořice – sladká jídla, dezerty, koláče, buchty, sušenky, cukroví, náplně na koláče a štrůdly, kompoty, kombinace s hruškou, jablkem a pomerančem, kávou a čokoládou, perníkové koření, rýžové pokrmy, smoothie a koktejly
  • Saturejka – nádivky, luštěniny, polévky, „sekaná“, nakládané zelí nebo okurky, omáčky, saláty
  • Šalvěj – polévky, karbanátky, „sekaná“, luštěninová jídla, dušená zelenina, rajčata, saláty, pomazánky
  • Tymián – sladké druhy zeleniny (dýně, řepa, mrkev, batát), omáčky, nádivky, těstoviny, pizza, polévky, pečená zelenina
  • Vanilka – sladké pokrmy (dezerty, dorty, sušenky, cukroví, zmrzlina, čokoláda), kaše, nápoje

Česnek, křen, zázvor, citrón

  • Česnek – zeleninová a luštěninová jídla, pomazánky, hummusy, marinády, zálivky, pečená zelenina, polévky, omáčky, pesta
  • Křen – nakládaná zelenina (např. spolu se zelím nebo řepou), saláty, pomazánky, semínkové a oříškové „sýry“, omáčky, dipy
  • Zázvor – kimchi, dochucení zeleninových a luštěninových jídel, omáček, polévek, dezerty a ovocné pokrmy
  • Citrónová šťáva – dezerty a sladká jídla, polevy, tofu „tvaroh“, omáčky, pomazánky, dipy, marinády, zeleninová jídla, saláty

Kořenící směsi

Jedná se už o speciálně namíchané směsi na určitá jídla, např. grilovací, na guláš, na kari, italská směs, na pizzu, na maso, perníkové, houbové, bylinkové máslo, chlebové koření, čína, polévkové koření atp. Nebojte se i s tímto kořením experimentovat a používat je i do jiných pokrmů, než na které jsou určeny. Třeba kořeni na kari je skvělé do pomazánek, koření houbové (Čaraka) se krásně snoubí s uvařenou quinoou a tak dále!

Jen čtěte složení! Ty levné z běžných obchodů obsahují často cukr, sůl a mnohdy i různé konzervanty a jiné přísady jako glutamáty, které určitě jíst nechceme. Kupujte čisté bylinné směsi, a pokud mají obsahovat sůl, tak přírodní.

Lahůdkové droždí (Tebi)

Deaktivované droždí. Vyrábí se nejčastěji na melase pomocí kvasinek Saccharomyces cerevisiae, kdy se po pár dnech směs usuší do podoby vloček a tím pádem se deaktivuje. Chutí i vůni připomíná parmezán, jeho chuť je sýrovo-oříšková a skvěle zvýrazní různé druhy jídel. Je velkým zdrojem B komplexu (vitamínu B skupiny).

    Kam lze lahůdkové droždí použít?
    – posyp salátů, těstovin
    – ochucení obilovin
    – karbanátky, nákypy
    – pesta (místo parmezánu)
    – pomazánky („drožďová“), dipy (např. spolu s tahini)
    – oříškové a semínkové „sýry“
    – do těst na placky
    – omáčky (zejména pro omáčky s chutí „smetanových“ nebo „sýrových“)
    – rizota
    – polévky
    – dušená zelenina
    – luštěninové směsi
    – slané krekry
    – posypání chleba
    – gomasio (ke gomasiu přidejte i droždí)
    -„parmezán“ – rozmixujte sezam a přidejte droždí 1:2 a špetku soli

    Mirin

    Mirin je sladké japonské rýžové víno. Má nízký obsah alkoholu, je čirý, zlatavé barvy s nasládlou chutí. Používá se jako ochucovadlo při vaření, kdy pokrmům dodává jemnou sladkost a příjemnou vůni.

      Kam lze mirin použít?
      – místo rumu (namočení rozinek, do dezertů)
      – místo oleje (pro stir fry jídla)
      – dochucení rýže (na sushi)
      – zálivky a dresingy na saláty
      – omáčky
      – marinády
      – ochucovadlo do zeleninových či luštěninových směsí
      – příloha k sushi

      Ocet

      Ocet dodává jídlu kyselou, ale dle druhu může dodávat i slanou chuť.

      Druhy octů

      1. Umeocet – purpurový, výrazná slano-kyselá chuť a jemné ovocné aroma. Jedná se o vedlejší produkt při výrobě švestiček umeboši.
      2. Jablečný ocet – žlotohnědá barva, kalný, má ostrou kyselou chuť a typickou octovou vůni. Vyrábí se z čerstvých rozdrcených jablek, která se nechávají kvasit v dřevěných kádích, poté se obsah přecedí.
      3. Kokosový ocet – světlá barva, příjemná kyselá chuť a vůně. Vzniká fermentací z kokosového nektaru.
      4. Rýžový ocet – světle nažloutlá nebo hnědá barva (dle původu), jemná nasládlá chuť. Vyrábí se z fermentované rýže nebo rýžového vína.
      5. Balzamiko – hustší konzistence, nahnědlá barva, nasládlá i zároveň nakyslá chuť. Vyrábí se z octa a ovocného moštu zredukovaného odpařením na sirupovou konzistenci. Nechává se zrát v dřevěných sudech. Hodí se spíše do zálivek, na ovocné saláty, marinády, dipy, na jemnou zeleninu a zeleninové paštiky a krémy.

      Kam lze ocet použít?
      – zeleninové i obilné saláty (u balzamika i ovocné saláty)
      – dochucení obilovin (např. sushi rýže) a nudlí
      – polévky
      – zeleninová a luštěninová jídla, soté
      – omáčky
      – do zálivek, dresingů, marinád
      – pomazánky
      – na opražená semínka a oříšky místo soli
      – pickles (ředkvičky fermentované v umeoctě)
      – zeleninový vývar

      Sůl

      Sůl je základ dochucení jídel teplé i studené kuchyně – hlavních jídel, obilí, salátů, polévek, omáček, pomazánek, dipů, dresingů, pečiva i sladkých dezertů, kompotů, sušenek atp. Špetka soli zvýrazní chuť každého pokrmu.

      Druhy soli

      1. Mořská – mírně našedlá nebo bílá barva (rafinace), získává se z mořské vody, obsahuje jód a minerály.
      2. Himalájská – růžová barva, obsahuje navíc ještě železo a betakaroten. Těží se v Himalájích.
      3. Černá (Kala Namak) – tzv. „vajíčková“ sůl, černé barvy (díky aktivnímu uhlí), voní i chutná po vajíčkách (obsahuje hodně síry). Pochází z černé lávy havajských sopek. Používá se do jídel pro nahrazení chutě a vůně vajíček (omelety z cizrnové mouky, „vajíčkový“ salát z tofu, míchaná „vajíčka“ z tofu, květák „ve vajíčku“, „vajíčková“ pomazánka z tofu atp.).
      4. Uzená – tmavá barva, uzená chuť i vůně. Jedná se o mořskou sůl, která se udí na vybraném dřevě. Spíše gurmánská záležitost.

      Hořčice, kečup, majonéza

      Další skupinou dochucovadel jsou ty, bez kterých si některá jídla možná nedovedeme představit. Jako například majonéza v bramborovém salátu nebo kečup na pizze/špagetách. Všechny tyto dochucovadla lze ve zdravé výživě sehnat ve zdravé formě bez cukru a „eček“.

      1. Hořčice – plnotučná, kremžská, dijonská nebo speciální. Hodí se do pomazánek, marinád, dipů, zálivek, k luštěninovým, tofu a tempehovým pokrmům a samozřejmě jako dip k namáčení třeba opékaného/grilovaného rostlinného „masa“.
      2. Kečup – klasicky rajčatový je vhodný pouze pro občasné použití (viz článek o nevhodnosti rajčat z důvodu obsahu jedovatých látek), raději si vyrobte výborný domácí kečup z řepy. Hodí se jako omáčka k těstovinám, na pizzu a různá další těsta, k domácím batátovým hranolkám, do pomazánek, dipů, marinád a omáček na tofu/tempeh, ke špízům atp.
      3. Majonéza (tzv. tofunéza/sojanéza) – ve zdravé výživě seženete zdravou náhradu majonézy, nazývá se tofunéza a sojanéza, mnohem levnější (a velmi jednoduché) je ale vyrobit si domácí tofunézu. Touto majonézou můžete dochutit saláty (např. coleslaw), pečenou či napařenou zeleninu, podávat jako dip k batátovým hranolkám, špízům, karbanátkům, smažené zelenině v těstíčku, do tzatziki, do „bramborového“ salátu atp.

      Oříšková a semínková másla, krémy a smetany

      Možná trošku netypické dochucení jídel, ale oříškovými másly a rostlinnými smetanami zachráníte každé jídlo.

      1. Tahini – pasta ze sezamových semínek, která je typickým dochucovadlem hummusu, výborná je ale i do stir-fry jídel, omáček, dipů, pomazánek, místo oříšků do pesta, dochucení vařené zeleniny, pečené zeleninyrizot, salátů, zálivek, kaší, do krémů na dorty, nákypů, pohárů atp.
      2. Mandlové/kešu máslo – je výborné např. spolu s troškou vody a citronové šťávy jako zálivka na vařenou i pečenou zeleninu, saláty, jako dochucení a zjemnění omáček, místo oříšků do pesta, do krémů, dezertů, kaší, cukroví, pohárů atp.
      3. Rostlinné smetany – zjemnění omáček, kari, sábdží, snídaňových kaší, špenátů, dochucení polévek, dip na saláty, do sladkých receptů, dezertů a krémů atp.

      A čím jídla dochucujete Vy?

      Máte nějakou oblíbenou kombinaci v jídle nebo oblíbené dochucovadlo? Napište nám do komentářů, podělte se a inspirujte ostatní.

      Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

      Všechny vaše recepty jsou úžasné

      Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

      Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

      Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

      Zvažuji členství

      Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

      S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

      Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

      Děkujeme za záchranu života!

      karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

      Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

      Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

      Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

      Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

      Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

      Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

      Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

      Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

      Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

      Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

      9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

      Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

      Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

      Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

      Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

      Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

      Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

      Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

      Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

      Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

      Toto je stravování, který jsem celý život hledala

      Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...
      1. Teda holky, úžasný počin. Začátečníci mají orientační bod, od kterého se mohou odpíchnout. Já něco podobného stvořila pro kamarádky, páč už jsem unavená z toho věčného omílání informací. Ještě jsem sepsala metodický postup pro rozdělení a vaření obilovin a luštěnin. No holt se projevila bývalá úča:)

        • Děkujeme :-) Jsme rádi, že se líbí! Můžete klidně kamarádky odkazovat na tento článek, ať jim to nemusíte pořád dokola vypisovat a pokud by měly dotaz, mohou se klidně ptát tady do komentářů. Rádi jim poradíme a třeba také začnou jíst jinak až zjistí, jaké jsou to dobroty a že to vlastně není ani tak složité a má to jen samé benefity, zejména co se zdraví, ale i postavy týče ;-)

        • Irmo, přesně proto vznikl tenhle web :-) Já takhle pořád posílala a posílala…. až manžel založil webovky :-)

      2. Zobrazit 4 komentáře

      Komentujte
      Vaše jméno

      Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

      Předchozí článekSkvělé knihy se slevou pro registrované čtenáře a členy Klubu
      Další článekVedete věčný boj se stravovacími návyky?