- cuketa
- cibule
- česnek
- umebošky
- hořčice
- tahini
- koření: pálivá a sladká paprika, tymián
Základní informace
Postup
- Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
- Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
- Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
- Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
- Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.
Praktické
Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.
Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.
Obměna
Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.
Děti
Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Hotové vepřové vypecky!🤣🤣🤣
Konečně jsem se dostala k tomuto receptu. A díky za něj, takto připravená zelenina je prostě dokonalá! Myslím, že se mi roky nestalo, abych jedla ve stoje jídlo přímo z plechu v kuchyni. Prostě super!