Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pikantní pečená zelenina s umeboškou

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.

Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

Chtěla jsem mít vlastní dítě a nečekala jsem potíže. Otěhotnět se mi ale nedařilo. Všechno to začalo před 10 lety. Za...

Základní informace

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hotové vepřové vypecky!🤣🤣🤣

Konečně jsem se dostala k tomuto receptu. A díky za něj, takto připravená zelenina je prostě dokonalá! Myslím, že se mi roky nestalo, abych jedla ve stoje jídlo přímo z plechu v kuchyni. Prostě super!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.