Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.

Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

Základní informace

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
  1. Konečně jsem se dostala k tomuto receptu. A díky za něj, takto připravená zelenina je prostě dokonalá! Myslím, že se mi roky nestalo, abych jedla ve stoje jídlo přímo z plechu v kuchyni. Prostě super!

  2. Tak toto je luxus!! :) Využila jsem zeleninu z bio bedýnek – zelenou a žlutou cuketu a bílou cibuli-ta byla spolu s marinádou a umeboškou nejlepší. Kousek jsem dala stranou na talíř k hlavnímu jídlu a při čekání na jáhloto jsme s 2,5letým synem snědli zbytek pečené zeleniny vestoje u linky přímo z plechu. :-D Marináda delikátní. :)

  3. Rád jsem se inspirovala. K večeři byl pečený celer (celer na plátky, sojovka, tahiny), k tomu cizrnová omáčka s kari, jako příloha quinoa s pohankou. Starší Aňa nemá ráda tahiny, tak měla celerové hranolky smažené na pánvičce. Bylo to výborné. Díky.

  4. Evi, vy se máte. Manžel by mi tak uvařil max. bramborový guláš:((, takže každodenní vaření je jen na mě. Ještěže mě to baví.

    • On je zlatý. Když už vaří, tak to stojí za to. Ale víte, Naďo, ono těch 99% jídel je stejně pořád na mě :-)))

  5. Bylo to výýýborné – včera jsem nechtěla večeřet, ale vonělo to tak úžasně a jídlo se na mě jen smálo…snědla jsem celý talíř :-) To je tak, když do kuchyně vstoupí muž! :-)

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosový chia pudink s ovocem
Další článekJá, minimalista – I.díl