Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.
Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

Základní informace

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak toto je luxus!! 🙂 Využila jsem zeleninu z bio bedýnek – zelenou a žlutou cuketu a bílou cibuli-ta byla spolu s marinádou a umeboškou nejlepší. Kousek jsem dala stranou na talíř k hlavnímu jídlu a při čekání na jáhloto jsme s 2,5letým synem snědli zbytek pečené zeleniny vestoje u linky přímo z plechu. 😀 Marináda delikátní. 🙂

  2. Rád jsem se inspirovala. K večeři byl pečený celer (celer na plátky, sojovka, tahiny), k tomu cizrnová omáčka s kari, jako příloha quinoa s pohankou. Starší Aňa nemá ráda tahiny, tak měla celerové hranolky smažené na pánvičce. Bylo to výborné. Díky.

  3. Evi, vy se máte. Manžel by mi tak uvařil max. bramborový guláš:((, takže každodenní vaření je jen na mě. Ještěže mě to baví.

    • On je zlatý. Když už vaří, tak to stojí za to. Ale víte, Naďo, ono těch 99% jídel je stejně pořád na mě :-)))

  4. Bylo to výýýborné – včera jsem nechtěla večeřet, ale vonělo to tak úžasně a jídlo se na mě jen smálo…snědla jsem celý talíř 🙂 To je tak, když do kuchyně vstoupí muž! 🙂

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosový chia pudink s ovocem
Další článekJá, minimalista – I.díl