Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.

Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

Základní informace

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
  1. Konečně jsem se dostala k tomuto receptu. A díky za něj, takto připravená zelenina je prostě dokonalá! Myslím, že se mi roky nestalo, abych jedla ve stoje jídlo přímo z plechu v kuchyni. Prostě super!

  2. Tak toto je luxus!! 🙂 Využila jsem zeleninu z bio bedýnek – zelenou a žlutou cuketu a bílou cibuli-ta byla spolu s marinádou a umeboškou nejlepší. Kousek jsem dala stranou na talíř k hlavnímu jídlu a při čekání na jáhloto jsme s 2,5letým synem snědli zbytek pečené zeleniny vestoje u linky přímo z plechu. 😀 Marináda delikátní. 🙂

  3. Rád jsem se inspirovala. K večeři byl pečený celer (celer na plátky, sojovka, tahiny), k tomu cizrnová omáčka s kari, jako příloha quinoa s pohankou. Starší Aňa nemá ráda tahiny, tak měla celerové hranolky smažené na pánvičce. Bylo to výborné. Díky.

    • On je zlatý. Když už vaří, tak to stojí za to. Ale víte, Naďo, ono těch 99% jídel je stejně pořád na mě :-)))

  4. Bylo to výýýborné – včera jsem nechtěla večeřet, ale vonělo to tak úžasně a jídlo se na mě jen smálo…snědla jsem celý talíř 🙂 To je tak, když do kuchyně vstoupí muž! 🙂

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosový chia pudink s ovocem
Další článekJá, minimalista – I.díl