Pečená zelenina je u nás vděčná dobrota, zvláště ve dnech, kdy se ochladí. A když ji navíc uděláte v pikantním provedení, překvapíte nejednoho labužníka.

Ingredience
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • umebošky
  • hořčice
  • tahini
  • koření: pálivá a sladká paprika, tymián

Základní informace

 

Postup

  1. Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
  2. Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
  3. Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
  4. Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
  5. Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.

Praktické

Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.

Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.

Obměna

Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.

Děti

Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
  1. Konečně jsem se dostala k tomuto receptu. A díky za něj, takto připravená zelenina je prostě dokonalá! Myslím, že se mi roky nestalo, abych jedla ve stoje jídlo přímo z plechu v kuchyni. Prostě super!

  2. Tak toto je luxus!! :) Využila jsem zeleninu z bio bedýnek – zelenou a žlutou cuketu a bílou cibuli-ta byla spolu s marinádou a umeboškou nejlepší. Kousek jsem dala stranou na talíř k hlavnímu jídlu a při čekání na jáhloto jsme s 2,5letým synem snědli zbytek pečené zeleniny vestoje u linky přímo z plechu. :-D Marináda delikátní. :)

  3. Rád jsem se inspirovala. K večeři byl pečený celer (celer na plátky, sojovka, tahiny), k tomu cizrnová omáčka s kari, jako příloha quinoa s pohankou. Starší Aňa nemá ráda tahiny, tak měla celerové hranolky smažené na pánvičce. Bylo to výborné. Díky.

  4. Evi, vy se máte. Manžel by mi tak uvařil max. bramborový guláš:((, takže každodenní vaření je jen na mě. Ještěže mě to baví.

    • On je zlatý. Když už vaří, tak to stojí za to. Ale víte, Naďo, ono těch 99% jídel je stejně pořád na mě :-)))

  5. Bylo to výýýborné – včera jsem nechtěla večeřet, ale vonělo to tak úžasně a jídlo se na mě jen smálo…snědla jsem celý talíř :-) To je tak, když do kuchyně vstoupí muž! :-)

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKokosový chia pudink s ovocem
Další článekJá, minimalista – I.díl