- cca 1/4 hrnku uvařené červené čočky + část vody, ve které se čočka vařila
- 1 lžíce tahini pasty
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pár snítků petrželky
- 1/4-0,5 lžičky římského kmínu (dle vašich preferencí)
- 1/4 lžičky kurkumy
Postup
- Uvařte si podle návodu červenou čočku.
- Čočku dejte do mixéru i s částí vody, ve které se vařila (vodu dávejte postupně dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou), přidejte tahini, kurkumu, sůl, citronovou šťávu, petrželku, římský kmín.
- Všechno rozmixujte dohladka.
- Podávejte se zeleninou a obilovinou.
Praktické
Pokud uděláte omáčku hustší (nedáte tolik vody z vaření čočky), můžete ji použít jako dip k zelenině / krekrům nebo pomazánku na pečivo nebo palačinky.
Pokud vám z vaření čočky nezbyla žádná tekutina nebo používáte zbytek již uvařené čočky z lednice, použijte vodu nebo vývar.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Ta tahini je v tom luxusní 🤩, ještě jsem nakonec zamíchala trochu opečené cibulky. S rýží natural a že zeleniny tam mám batát s červeným zelím z pánve. Mňam!! Děkuji za skvělý recept 🍀🙃
Výborná, tato varianta čočkové omáčky dnes k obědu. Římský kmín miluju, do základu jsem přidala ještě orestovanou zeleninu (cibule, mrkev, pórek), chuť doladěná tahiny a citronem, prostě skvělá:)