Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Voňavá omáčka z červené čočky s římským kmínem a kurkumou

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Máte rádi voňavý římský kmín? Tato omáčka má nádech římského kmínu, je jemná a lahodná. Skvěle se hodí k pečené nebo napařené zelenině. Pokud ji uděláte hustší, bude perfektním dipem nebo pomazánkou.

Ingredience
na 1 porci
  • cca 1/4 hrnku uvařené červené čočky + část vody, ve které se čočka vařila
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pár snítků petrželky
  • 1/4-0,5 lžičky římského kmínu (dle vašich preferencí)
  • 1/4 lžičky kurkumy

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizo...

  • cca 1/4 hrnku uvařené červené čočky + část vody, ve které se čočka vařila
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pár snítků petrželky
  • 1/4-0,5 lžičky římského kmínu (dle vašich preferencí)
  • 1/4 lžičky kurkumy

Postup

  1. Uvařte si podle návodu červenou čočku.
  2. Čočku dejte do mixéru i s částí vody, ve které se vařila (vodu dávejte postupně dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou), přidejte tahini, kurkumu, sůl, citronovou šťávu, petrželku, římský kmín.
  3. Všechno rozmixujte dohladka.
  4. Podávejte se zeleninou a obilovinou.

Praktické

Pokud uděláte omáčku hustší (nedáte tolik vody z vaření čočky), můžete ji použít jako dip k zelenině / krekrům nebo pomazánku na pečivo nebo palačinky.

Pokud vám z vaření čočky nezbyla žádná tekutina nebo používáte zbytek již uvařené čočky z lednice, použijte vodu nebo vývar.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ta tahini je v tom luxusní 🤩, ještě jsem nakonec zamíchala trochu opečené cibulky. S rýží natural a že zeleniny tam mám batát s červeným zelím z pánve. Mňam!! Děkuji za skvělý recept 🍀🙃

Výborná, tato varianta čočkové omáčky dnes k obědu. Římský kmín miluju, do základu jsem přidala ještě orestovanou zeleninu (cibule, mrkev, pórek), chuť doladěná tahiny a citronem, prostě skvělá:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...