Zeleniny není nikdy dost, proto se snažím vymýšlet další nové a chutné kombinace. Zkuste batáty s mrkví a trochou tahiny a budete překvapeni, jak moc jsou dobré.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší batát (cca 200 g)
  • 2 lžíce olej (sezamový)
  • sůl
  • umeocet nebo shiromiso
  • lžíce tahini
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na ozdobu: žíce praženého sezamového semínka a petrželka

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev na šikmé proužky a batát na kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, batát a trošku soli. Mícháme.
  3. Zalijeme deci horké vody nebo zeleninového vývaru a dusíme pod pokličkou asi 12 minut.
  4. V půl deci horké vody dobře rozmícháme lžíci tahini a přilijeme k dušené zelenině.
  5. Necháme pár minut bez pokličky povařit, aby se chutě prolnuly.
  6. Sundáme z plotny a dochutíme kapkou umeocta (slanější verze) nebo trochou shiromisa rozmíchaného ve vlažné vodě (sladší verze).
  7. Zelenina by měla být lehce obalená v omáčce. Pokud by bylo vody ještě moc, necháme ji chvíli bez pokličky vyvařit.
  8. Na závěr ozdobíme praženými sezamovými semínky a petrželkou.

Kombinujeme

Glazované batáty s mrkví se hodí jako zeleninová příloha k jakémukoliv pokrmu. V kombinaci s obilovinou (na snímku jsou vařené jáhly s rýží) to může být lehká večeře nebo snídaně. Nezapomeneme talíř doplnit kvašenou zeleninou a posypkou.

Obměna

Pokud nemáte batáty, můžete použít jenom mrkev.

Děti od roka

Mrkev s batáty vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.

Děti od roka a půl

Pokrm můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.

Děti od 2 let

Mohou pokrm podle receptu.

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFestival skončil – posíláme tipy, co dál
Další článekŽena, maminka a její potřeba seberealizace