Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.
Ingredience

pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • kousek petržele
  • kousek celeru
  • půl lžičky kari koření
  • olej
  • sůl
  • 1/4 litru vývaru nebo horké vody
  • 50 ml rostlinné smetany nebo kokosového krému
  • cca 1/2 lžíce umeocta

Jak na kari omáčku s cizrnou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, pak přidáme zbývající zeleninu a společně asi 5 minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou.
  4. Přidáme kari koření a vaříme pod pokličkou cca 20 minut.
  5. Sundáme z ohně, přidáme smetanu, ume ocet a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
  6. Přidáme uvařenou cizrnu a opatrně prohřejeme, aby se smetana nezačala vařit, mohla by se srazit.

Obměna

  • Cizrnu můžeme vyměnit za jinou luštěninu, stejně tak zeleninu.
  • Když změníte koření (třeba za červenou papriku, kurkumu nebo česnek), získáte zase jinou omáčku.
  • Část cizrny můžete rozmixovat, zahustí to omáčku a ta bude mít zase jinou chuť.

Děti

  • Do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla.
  • Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily.
  • Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
  • Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Podobné úpravy cizrny mám ráda, tak zkusím. Jen přidám červené kari, které jsem právě dostala darem z exotických ostrovů.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžující milkshake jablko a hruška
Další článekMiso polévka s kusy zeleniny