Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.
Ingredience
4 porce

- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- kousek petržele
- kousek celeru
- půl lžičky kari koření
- olej
- sůl
- 1/4 litru vývaru nebo horké vody
- 50 ml rostlinné smetany nebo kokosového krému
- cca 1/2 lžíce umeocta
Jak na kari omáčku s cizrnou
- Cibuli nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
- Cibuli orestujeme do sklovata, pak přidáme zbývající zeleninu a společně asi 5 minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou.
- Přidáme kari koření a vaříme pod pokličkou cca 20 minut.
- Sundáme z ohně, přidáme smetanu, ume ocet a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
- Přidáme uvařenou cizrnu a opatrně prohřejeme, aby se smetana nezačala vařit, mohla by se srazit.
Obměna
- Cizrnu můžeme vyměnit za jinou luštěninu, stejně tak zeleninu.
- Když změníte koření (třeba za červenou papriku, kurkumu nebo česnek), získáte zase jinou omáčku.
- Část cizrny můžete rozmixovat, zahustí to omáčku a ta bude mít zase jinou chuť.
Děti
- Do roka vynecháme sůl, olej a dochucovadla.
- Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily.
- Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
- Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Výborné jídlo, děláme pravidelně. 😊👍 Chutná celé rodině i 2 a 4 lété dcerce. Nejraději k tomu máme rýži natural nebo celozrnný bulgur.
To nás moc těší, že chutná celé rodince ❤ Děkujeme za pochvalu Péťo 😉
Tak dneska vyzkoušeno. Neměla jsem kokosové mléko, ale tu chuť jsem tam jaksi potřebovala. Přítel včera udělal podle JJ (překvápko!!:-) kokosovou smetanu, tak jsem ten tuhý zbytek využila do kari. Ovonělo a ovesné vločky zahustily trochu. Výborný!! Díky za recept.
To je parádní překvápko od chlapa 😍
Já neumím vařit, ale tohle jsem zvládla :D Udělala jsem si k tomu placky z jáhel a bylo to moc dobré.
Tak to vypadá, že už umíte vařit, Veroniko! 😉
Vynikající, kořeněný recept i pro chlapi :-) Zkusil jsem to s hrnkovými polentovými knedlíky s chia semínky.
Cizrna prošla v další omáčce, super 👍
„Nebe v hube“, manzelovi take chutnalo. Zbyl bulgur z predesleho jidla, tak jsme si ho k tomu dali. I dcera, skoro 4r.jedla s nami, chutnalo ji. 👍🏼😅
Paráda, krásné zprávy, Nino 👍👍
Já sem vyučený kuchař, ale cibuli na kostičky nakrájet neumím. :-)
Naprostý luxus! Vážně špica, nakonec jsem vylizovala i hrnec.
Takové komentáře pod recepty nás moc těší, Taničko :-)
Teď jsme s dcerou 1.5 roku spucli ty 4 porce. Omáčka je skvělá, připomínala svíčkovou, s jasminovou rýží naprosto dokonalé!
Podobné úpravy cizrny mám ráda, tak zkusím. Jen přidám červené kari, které jsem právě dostala darem z exotických ostrovů.
Červené kari to krásně obarví :)