Kari omáčka je sama o sobě velmi dobrá a když se do ní přidá ještě cizrna, budete vylizovat talíře.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • kousek petržele
  • kousek celeru
  • půl lžičky kari koření
  • olej
  • sůl
  • 1/4 litru vývaru nebo horké vody
  • 50 ml rostlinné smetany nebo kokosového krému
  • cca 1/2 lžíce umeocta

Jak na kari omáčku s cizrnou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, pak přidáme zbývající zeleninu a společně asi 5 minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou.
  4. Přidáme kari koření a vaříme pod pokličkou cca 20 minut.
  5. Sundáme z ohně, přidáme smetanu, ume ocet a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka.
  6. Přidáme uvařenou cizrnu a opatrně prohřejeme, aby se smetana nezačala vařit, mohla by se srazit.

Obměna

  • Cizrnu můžeme vyměnit za jinou luštěninu, stejně tak zeleninu.
  • Když změníte koření (třeba za červenou papriku, kurkumu nebo česnek), získáte zase jinou omáčku.
  • Část cizrny můžete rozmixovat, zahustí to omáčku a ta bude mít zase jinou chuť.

Děti

  • Do roka vynecháme sůl, olej a dochucovadla.
  • Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily.
  • Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
  • Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Podobné úpravy cizrny mám ráda, tak zkusím. Jen přidám červené kari, které jsem právě dostala darem z exotických ostrovů.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžující milkshake jablko a hruška
Další článekMiso polévka s kusy zeleniny