Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Křupavé zelí s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Výborné křupavé restované zelíčko je skvělou příloha k jakékoliv obilovině. My ho máme nejraději s kroupami nebo těstovinami a posypané opraženými vlašskými ořechy!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 velká cibule
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1/4 uzeného tofu
  • kus červeného nebo bílého hlávkového zelí
  • sojová omáčka
  • sůl

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit restované zelí

  1. Na oleji si osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
  2. Posolíme a přidáme na kostičky nakrájené tofu.
  3. Až je tofu zlatavé, vsypeme na proužky nakrájené hlávkové zelí.
  4. Za stálého prohazování restujeme na mírném plameni.
  5. Jak zelí zkřehne, postříkáme sojovou omáčkou a promícháme.
  6. Ochutnáme a případně ještě ochutíme (sojová omáčka, umeocet).
  7. Můžeme ještě přidat uvařenou obilovinu nebo těstoviny a prohřát.
  8. Vypneme.

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme ho troškou vody a přiklopíme pokličkou a necháme na nejnižším plameni restovat.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete dát i bílé hlávkové zelí. Klidně přidejte k zelí i jiné druhy zeleniny – třeba mrkev.
  • Pokud nemáte tofu, přidejte tempeh nebo například cizrnu či fazole.
  • Kdo má rád, přidejte si k zelí i česnek nebo naopak udělat zelí na sladkokyselo – přidat trošku obilného sirupu a jablečného octa.
  • Dobré je toto jídlo i posypané kořením – například mahá nebo drceným kmínem.
  • Jídlo můžete posypat orestovanými semínky nebo ořechy (např. vlašské), gomasiem nebo “parmazánem” (rozmixované kešu oříšky s lahůdkovým droždím). Gurmáni mohou polít oříškovým máslem :-)

Kombinujeme

  • K pokrmu přidejte například těstoviny, kuskus nebo jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu. Můžete je orestovat spolu se zelím, vznikne delikátní chuť celého pokrmu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 10. 2023

Přidala jsem celer a batát, cibule byla červená, zelí bílé a oběd vynikající! Měla jsem s kroupama😋

Výborný oběd na dnešek do práce.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
15
11

Jak přežít týden v hotelu na horách

Každý rok naše rodina jezdívá na 3-4 dny lyžovat na hory. Bydlíme v hotelu, kde není vlastní kuchyňka, takže musím vždy (jako jediná, která jí jinak) řešit...
16
5

Jak převést hrnky nebo lžíce na gramy

Někdo upřednostňuje měření surovin na hrnky či lžíce někdo naopak gramy. V našich receptech používáme obojí, a tak, ať už patříte do jedné nebo druhé skupi...

Léčivá síla aromaterapie

Pojďme se na chvíli ponořit do světa vůní a navodit příjemnou atmosféru v pohodlí domova. Blahodárné účinky zaručeny.

Mandlové cookies bez lepku

Máte rádi mandle? Pak jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou raz dva hotové, bez lepku i cukru a zaručeně si pochutnáte.

Celozrnné perníčky s polevou

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně perníčků. Receptů je nespočet a každá rodina má ten svůj osvědčený, tohle je můj oblíbený bez cukru, bez bílé mouky, má...

Plán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?

Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v...