Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Křupavé zelí s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Výborné křupavé restované zelíčko je skvělou příloha k jakékoliv obilovině. My ho máme nejraději s kroupami nebo těstovinami a posypané opraženými vlašskými ořechy!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 velká cibule
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1/4 uzeného tofu
  • kus červeného nebo bílého hlávkového zelí
  • sojová omáčka
  • sůl

Těžká životní situace mě donutila brát psychofarmaka. Bez nich to nešlo, ale s nimi taky ne. Přes dva roky jsem nespa...

Jak připravit restované zelí

  1. Na oleji si osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
  2. Posolíme a přidáme na kostičky nakrájené tofu.
  3. Až je tofu zlatavé, vsypeme na proužky nakrájené hlávkové zelí.
  4. Za stálého prohazování restujeme na mírném plameni.
  5. Jak zelí zkřehne, postříkáme sojovou omáčkou a promícháme.
  6. Ochutnáme a případně ještě ochutíme (sojová omáčka, umeocet).
  7. Můžeme ještě přidat uvařenou obilovinu nebo těstoviny a prohřát.
  8. Vypneme.

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme ho troškou vody a přiklopíme pokličkou a necháme na nejnižším plameni restovat.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete dát i bílé hlávkové zelí. Klidně přidejte k zelí i jiné druhy zeleniny – třeba mrkev.
  • Pokud nemáte tofu, přidejte tempeh nebo například cizrnu či fazole.
  • Kdo má rád, přidejte si k zelí i česnek nebo naopak udělat zelí na sladkokyselo – přidat trošku obilného sirupu a jablečného octa.
  • Dobré je toto jídlo i posypané kořením – například mahá nebo drceným kmínem.
  • Jídlo můžete posypat orestovanými semínky nebo ořechy (např. vlašské), gomasiem nebo “parmazánem” (rozmixované kešu oříšky s lahůdkovým droždím). Gurmáni mohou polít oříškovým máslem :-)

Kombinujeme

  • K pokrmu přidejte například těstoviny, kuskus nebo jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu. Můžete je orestovat spolu se zelím, vznikne delikátní chuť celého pokrmu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 10. 2023

Přidala jsem celer a batát, cibule byla červená, zelí bílé a oběd vynikající! Měla jsem s kroupama😋

Výborný oběd na dnešek do práce.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní čočka

Dnes jsem nasbírala čerstvý česnek, hrášek, bob, ředkvičky, petrželku a zrodil se tento jarní pokrm s první jarní zeleninou ze zahrádky.

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutna...

Fenykl – Foeniculum vulgare dulce

Rozhodla jsem se napsat malý článek o fenyklu. Moje recepty tuto zeleninu obsahují a určitě, pokud jí nekoupíte v obchodech, můžete si jí snadno vypěstovat...

Wagnum

Pečené křupavé “nanuky” naslano. Recept je určen pro ty, co si rádi v kuchyni hrají a rádi překvapí své blízké nebo hosty. Nemohla jsem tomu dá...

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.