Lahodná krémová polévka je hotová za pár minut. Zahřeje, zasytí. U nás patří mezi favority.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 květáku
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 lžíce červené čočky
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka

Jak připravit krémovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme a oloupeme zeleninu, propláchneme čočku.
  2. Cibuli, mrkev a květák nakrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a květák, společně několik minut restujeme.
  5. Přidáme čočku a zalijeme vývarem jen tolik, aby voda příliš nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí mrkve.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme nadýchaný krém.
  10. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.

Obměna

  • Místo červené čočky můžete přidat do polévky na závěr přidat jakoukoli již uvařenou luštěninu.
  • Pokud chcete polévku lehčí, můžete luštěninu vynechat a připravit ji jen ze zeleniny.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob, zázvor nahradit česnekem nebo vynechat.
  • Místo červené čočky můžete na závěr do hotové polévky rozmixovat čočkovou majonézu – polévka bude ještě nadýchanější, skoro pěnová. Ale počítejte s olejem, který v čočkanéze máte, proto si základ připravte bez oleje, aby nebyla příliš mastná.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...
  1. Vynikající!!! Na snídani bez cibulového základu a s bílým misem 😉
    PS: Evi, v postupu se ti vytratila ta červená čočka (začátečníci by mohli tápat) Děkuji 🙂

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJaký je rozdíl mezi eliminací a nemocí?
Další článekPo 18 letech jsem vysadila kortikoidy a mám zdravou dceru (Jana, 38 let, roztroušená skleróza)