Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje trávení, není tučný, neobsahuje cholesterol. Proto ho mohou jíst i malé děti zhruba od 1,5 roku.
Ingredience
  • balíček seitanu natural (pšeničné maso)
  • zázvor (cca 3 cm silný kousek)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • kmín
  • rostlinný olej
  • 1 hrnek horké vody
  • 3 lžíce sojové omáčky

Recept na seitan

  1. Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
  2. Pokryjeme je proužky cibule a plátečky česneku, okmínujeme.
  3. Zázvor nastrouháme na struhadle na jemno a vymačkáme šťávu do hrnku horké vody. Zbylou část zázvoru nepoužíváme.
  4. Do hrnku s vodou a zázvorem přidáme 3 lžíce sojové omáčky a zalijeme vzniklou marinádou seitanové plátky.
  5. V troubě zahříváme pod pokličkou přibližně 15 minut při teplotě 180°C, pak plátky otočíme, dáme je na cibuli a odkryté dopečeme do zlatova.
  6. Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.

Jak na křupavý seitan

Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme marinádu jen do jejich polovičky, jinak budou ve vodě plavat a bude trvat dlouho, než se voda odpaří. Výsledné plátky pak budou mokré a měkké.

K čemu se hodí seitan

Výborně se hodí k vařené obilovině, pečené dýni a zeleninovému salátku.

Obměna

Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“. Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

22 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Seitan si vyrábím sama,našla jsem video s postupem.Vyjde tak opravdu na pár korun!

    http://veganka.cz/seitan-knedlo-zelo/

    • No vida, to jsme ještě ani nezkusily! Pořád jsou nějaká poprvé a nové výzvy 🙂

    • Může mi prosím někdo vysvětlit, proč je seitan považován jako zdravá náhrada masa, když je z mouky a té se tolik vyhýbáme? (četla jsem přiložený článek, je to vlastně JEN bílá mouka).

      • Marky, není to bílá mouka, tedy škrob a lepek, ale jen ten samotný lepek. Sám o sobě je velmi výživnou formou bílkoviny, která je snadno stravitelná. Seitan vyráběly už naše prabáby a dávaly ho slabým a nemocným naposílení. Tehdy ještě nebylo tolik lidí, co měli alergii na lepek. Ti samozřejmě seitan nemohou. My si ho dáváme jako alternativu, změnu konzistence a podobu s masem. Když se stejně nakoření a upraví, chutná nám podobně jako kdysi maso. Není to však něco, co byste musela mít v jídelníčku a musela se tím živit. Celozrnné luštěniny jsou ten správný základ. Seitan je zpestření, chuťovka, rychlovka -když máte už koupený z obchodu.

    • Já jsem ho dnes poprvé uvařil rovnou z lepku, podle receptu u Paní Dýně. Příprava je mnohem rychlejší a jednodušší než z mouky a výsledek mne nadchnul, chuť výborná a konzistence někde mezi naturalem a speciálem. Natural mi připadá příliš měkký a speciál zase příliš tuhý, takže seitan ideál. 🙂

      • Ač jsem to doma nikdy nezkoušela, už jsem to několikrát ochutnala a bylo to skvostné! Přesně jak píšete ani měkké ani tvrdé 🙂

  2. Měla jsem jen seitan speciál a také to bylo moc dobré. Zejména mě oslovila ta marináda, bohužel mě u toho nějak napadlo, že bude skvělá na maso, až ho zas budeme jíst 🙁

  3. Dobry den, rada bych se zeptala, jestli je mozno v tomto receptu seitan nahradit i necim jinym, treba tempehem? Dekuji.

  4. nemůžu si pomoci…asi jsem ještě na určité věci laik :D. Chci si dát dohromady věci, které nakoupit…co je to kvašená zelenina? Není k dispozici nákupí seznam? 😀

  5. Dobrý den, Vaše stránky se mi moc líbí a koukám do nich pravidelně pro inspiraci. Máme celá rodina moc ráda zázvor, ale bohužel ne vždy jej máme doma. Od známé jsem dostávala závorový sirup, který miluji ne jen do čaje, ale bohužel je to ten klasický s „tunou cukru“, tak přemýšlím jestli by nešel udělat nějak jinak. Nevíte náhodou jak cukr vhodně nahradit,aby sirup vydržel? Napadlo mě jen nahradit to nějakým sirupem (pšeničným, agávovým, apod.). Vím ,že to není úplně vhodné ,ale lepší než cukr. A když já ten zázvorový sirup do čaje tak „potřebuji“. :-D.

  6. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso polévka s řepou a fazolkami
Další článekMrkvový salát s citronem