Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kadeřávkové a kapustové chipsy s česnekem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Kapusta a kadeřávek jsou zimní zeleninou plnou živin (např. důležitého vápníku). Pojďme je chutně zpracovat! Třeba v podobě těchto chipsů, které milují i děti. Lze je udělat jak na pánvičce, tak křupavé v troubě nebo RAW variantu v sušičce.

Ingredience
na 1 porci
  • kadeřávek nebo kapusta
  • 2 a více lžic oleje
  • sušený česnek (koření)
  • sůl a sojová omáčka (dle množství kapusty/kadeřávku)

Často se ptáte, jestli ještě v padesáti, šedesáti nebo sedmdesáti má cenu měnit jídelníček. Mnohdy se taky ptáte, jes...

Jak připravit chipsy z kadeřávku

  1. Kadeřávek/kapustu umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme, případně ještě překrájíme na menší kousky.
  2. V misce si smícháme olej, sůl, sojovou omáčku a sušený česnek.
  3. Marinádou obalíme všechny kousky kadeřávku a kapusty.
  4. Pečeme na 180°C dokřupava nebo pro RAW verzi sušíme v sušičce na 42°C cca 8 hodin.

Praktické

  • Chipsy lze udělat i na pánvičce, ale nebudou křupavé. Stačí je orestovat zprudka na větším množství oleje, posolit a postříkat sojovou omáčkou.
  • Chipsy můžete obalit i ve směsi oříškového másla, soli a lahůdkového droždí (výborná je i červená či uzená paprika) nebo kešu dresingu atp.
  • Chipsy jsou skvělé jako slané pohoštění, k filmu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu či kaši.

Obměna

  • Pokud nemáte kadeřávek, použijte listy kapusty, které natrháte na menší kousky.
  • S chipsy si můžete pohrát a vytvořit si na ně například dresink z rozmixovaných kešu oříšků, citronové šťávy, lahůdkového droždí a soli či kombinace hořčice a přírodního sirupu nebo dresink oříškových másel, ve kterém je obalíte a upečete v troubě nebo usušíte v sušičce.
  • Doporučujeme do dipu nebo zálivky vyzkoušet i černou “vajíčkovou” sůl kala namak. Spolu s olivovým olejem vytvoří skvělou zálivku na chipsy. Můžete je opražit na pánvičce (viz recept výše, jen namísto soli použijete tuto vajíčkovou), upéct nebo usušit.

Kombinujeme

  • Chipsy můžete podávat jakou součást talíře na oběd či večeři (v kombinaci s obilovinou, zeleninou a luštěninou) nebo jako přílohu k obilné kaši naslano.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Koľko to teda piecť? 10 minút stačí?

Klub
Majolenka
19. 2. 2019

Jsou výborné,dělala jsem v sušičce a s holkama jsme zblajzly celou mísu : )

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Dýňový parmazán (vegan)

Skvělý kondiment, který dochutí jídla typu těstoviny, rizota, polévky, saláty a další dobroty! Doporučujeme umístit na stůl místo solničky.

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Kapustový mozeček

Víte, že i obyčejná kapusta (zejména ta kadeřavá – kadeřávek) je zdrojem vápníku? Nezapomeňte ji proto zařazovat pravidelně do svého jídelníčku. Může...