Kapusta a kadeřávek jsou zimní zeleninou plnou živin (např. důležitého vápníku). Pojďme je chutně zpracovat! Třeba v podobě těchto chipsů, které milují i děti. Lze je udělat jak na pánvičce, tak křupavé v troubě nebo RAW variantu v sušičce.

Ingredience
na 1 porci
  • kadeřávek nebo kapusta
  • 2 a více lžic oleje
  • sušený česnek (koření)
  • sůl a sojová omáčka (dle množství kapusty/kadeřávku)

Jak připravit chipsy z kadeřávku

  1. Kadeřávek/kapustu umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme, případně ještě překrájíme na menší kousky.
  2. V misce si smícháme olej, sůl, sojovou omáčku a sušený česnek.
  3. Marinádou obalíme všechny kousky kadeřávku a kapusty.
  4. Pečeme na 180°C dokřupava nebo pro RAW verzi sušíme v sušičce na 42°C cca 8 hodin.

Praktické

  • Chipsy lze udělat i na pánvičce, ale nebudou křupavé. Stačí je orestovat zprudka na větším množství oleje, posolit a postříkat sojovou omáčkou.
  • Chipsy můžete obalit i ve směsi oříškového másla, soli a lahůdkového droždí (výborná je i červená či uzená paprika) nebo kešu dresingu atp.
  • Chipsy jsou skvělé jako slané pohoštění, k filmu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu či kaši.

Obměna

  • Pokud nemáte kadeřávek, použijte listy kapusty, které natrháte na menší kousky.
  • S chipsy si můžete pohrát a vytvořit si na ně například dresink z rozmixovaných kešu oříšků, citronové šťávy, lahůdkového droždí a soli či kombinace hořčice a přírodního sirupu nebo dresink oříškových másel, ve kterém je obalíte a upečete v troubě nebo usušíte v sušičce.
  • Doporučujeme do dipu nebo zálivky vyzkoušet i černou „vajíčkovou“ sůl kala namak. Spolu s olivovým olejem vytvoří skvělou zálivku na chipsy. Můžete je opražit na pánvičce (viz recept výše, jen namísto soli použijete tuto vajíčkovou), upéct nebo usušit.

Kombinujeme

  • Chipsy můžete podávat jakou součást talíře na oběd či večeři (v kombinaci s obilovinou, zeleninou a luštěninou) nebo jako přílohu k obilné kaši naslano.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
    • Ze jo? Jsou moc jedle :) a člověk do sebe dostane spoustu přirozeného vápníku, který kaderavek obsahuje.

  1. Nedaří se mi aby kapusta zůstala zelená, vždy zhnědne. Už jsem zkoušela všechno a vždy stejný výsledek. Má to chuť spálení. ):

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠampony a pasty narušují dětem hormony
Další článekPrvní týden kurzu a 2 kg dole!