Kapusta a kadeřávek jsou zimní zeleninou plnou živin (např. důležitého vápníku). Pojďme je chutně zpracovat! Třeba v podobě těchto chipsů, které milují i děti. Lze je udělat jak na pánvičce, tak křupavé v troubě nebo RAW variantu v sušičce.
Ingredience
na 1 porci
  • kadeřávek nebo kapusta
  • 2 a více lžic oleje
  • sušený česnek (koření)
  • sůl a sojová omáčka (dle množství kapusty/kadeřávku)

Jak připravit chipsy z kadeřávku

  1. Kadeřávek/kapustu umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme, případně ještě překrájíme na menší kousky.
  2. V misce si smícháme olej, sůl, sojovou omáčku a sušený česnek.
  3. Marinádou obalíme všechny kousky kadeřávku a kapusty.
  4. Pečeme na 180°C dokřupava nebo pro RAW verzi sušíme v sušičce na 42°C cca 8 hodin.

Praktické

  • Chipsy lze udělat i na pánvičce, ale nebudou křupavé. Stačí je orestovat zprudka na větším množství oleje, posolit a postříkat sojovou omáčkou.
  • Chipsy můžete obalit i ve směsi oříškového másla, soli a lahůdkového droždí (výborná je i červená či uzená paprika) nebo kešu dresingu atp.
  • Chipsy jsou skvělé jako slané pohoštění, k filmu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu či kaši.

Obměna

  • Pokud nemáte kadeřávek, použijte listy kapusty, které natrháte na menší kousky.
  • S chipsy si můžete pohrát a vytvořit si na ně například dresink z rozmixovaných kešu oříšků, citronové šťávy, lahůdkového droždí a soli či kombinace hořčice a přírodního sirupu nebo dresink oříškových másel, ve kterém je obalíte a upečete v troubě nebo usušíte v sušičce.
  • Doporučujeme do dipu nebo zálivky vyzkoušet i černou “vajíčkovou” sůl kala namak. Spolu s olivovým olejem vytvoří skvělou zálivku na chipsy. Můžete je opražit na pánvičce (viz recept výše, jen namísto soli použijete tuto vajíčkovou), upéct nebo usušit.

Kombinujeme

  • Chipsy můžete podávat jakou součást talíře na oběd či večeři (v kombinaci s obilovinou, zeleninou a luštěninou) nebo jako přílohu k obilné kaši naslano.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Ze jo? Jsou moc jedle 🙂 a člověk do sebe dostane spoustu přirozeného vápníku, který kaderavek obsahuje.

  1. Nedaří se mi aby kapusta zůstala zelená, vždy zhnědne. Už jsem zkoušela všechno a vždy stejný výsledek. Má to chuť spálení. ):

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠampony a pasty narušují dětem hormony
Další článekPrvní týden kurzu a 2 kg dole!