Základní informace

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience

  • Balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • Sojová omáčka
  • Kmín
  • Červená paprika sladká
  • Sojová smetana (např. Provamel)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Seitan nakrájíme na nudličky, cibuli na proužky a česnek na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nudličky seitanu a plátky česneku. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a chvilku podusíme. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky. Chvilečku povaříme a stáhneme z plotny. Podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou, případně můžeme zjemnit sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Kombinujeme

K seitanovým proužkům v cibulové omáčce se hodí jakékoli celozrnné obiloviny, nočky, knedlíky nebo těstoviny. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě luštěninou (alespoň v polévce) a tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

Omáčku můžeme zahustit červenou čočkou (tím i splníme luštěninu pro kompletní talíř). Buď využijeme již uvařené zbytky z předchozího dne nebo červenu čočku přidáme k seitanu a povaříme 15-20 minut.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...
  1. Krásný 1.svátek vánoční všem…Nějaká rychlovka…padla volba na tento recept…nesetrila jsem tedy kminem ani paprikou…na závěr pridala mandlovou smetanu…k tomu cockova polévka…Omáčka byla opravdu neskutečně dobrá…diky…uz je v oblibenych..renata

  2. Varim cibulovou omacku, pridala jsem trochu te c.cocky, mozna vic papriky a vysel z toho bajecny gulasek!! 🙂 s vasimi recepty si to varenicko clovek uzije 😉

  3. Nemáte někdo tip, jak uchovávat otevřený balíček seitanu?? Vařím jen pro sebe a dvouletého synka a jeden běžný seitan by nám stačil natřikrát, ale když ho nechám jen zabalený v pytlíku v lednici, tak se docela rychle kazí. Totéž s tempehem, ten jím hlavně já a taky ho obvykle nestihnu dojíst, než se zkazí. Pak toho spoustu vyhodím, což je mi za prvé proti srsti a za druhé to taky přece jen stojí dost peněz 🙁

  4. Mám dotaz ohledně seitanu. Já pochopila, že seitan je čistý lehce stravitelný lepek. Vy tady vždy píšete, aby bylo jídlo kompletní, doplnit zeleninu, ale i Jan Londzin říkal, že i když seitan připomíná maso, tak náhrada za maso to není a je třeba doplnit luštěninu, třeba luštěninovou polévku. Recept je určitě výborný, ale podle mě se nejedná o kompletní jídlo. Co vy na to?

    • Naprosto správně, seitan je jen zástupce obilné bílkoviny, chyběl by kousek za luštěniny a nebyla by to bílkovina kompletní.Už jsem to upravila, bylo to tak i zamýšleno, proto ta zmínka o zahuštění červenou čočkou, ale nedopsala jsem to tak docela. Bez luštěniny by to také šlo,ale chce to buď luštěninu v polévce nebo ten den ještě jiné jídlo kompletní. Díky za připomínku!

    • Seitan je náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku. Gluten, lepek je prudkým alergenem, nejvážněji působí zvláště v batolecím věku, dětství a dospívání. O jeho zdravotní prospěšnosti se vede polemika. Viz kniha “ Nevařte podle kuchařek“ autorem je Roman Uhrin.

        • Prosím jak je to s pečivem když kojím.Jsme na malém městě,takže o kvalitní celozrnné ani nezavadím.A nebo rádoby celozrnné je pouze tmavé.Takže o to nestojim,to je spíš na škodu.Takže občas peču sama.Ale co to droždí?Děkuji za odpověď když vám vyjde čas.

          • Děláte dobře, že pečivo z obchodu nejíte. Ideální je pečivo co nejvíce omezit a nebo si upéct vlastní. Droždí vám ale nemohu doporučit, ideální
            je kvásek, dá se i vyrobit.

  5. rada bych se zeptala – nasla jsem recept na seitanove rizky a k nim nevidim nic jineho nez brambory-proto se chci zeptat,zda je ve Vasem vareni moznost je pouzivat

    • Milá Marcelo, brambory jsme z našeho jídelníčku vyřadily mezi posledními a už si na ně ani nevzpomeneme. Jestli se ptáte proč, tak jsem to sepsala v tomto článku
      http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
      Co tedy k seitanovému řízku? Já bych k němu udělala buď tento salát
      nebo tento . Pokud neseženete tuřín, tak tam ani být nemusí, nebo tam dejte jakoukoliv jinou zeleninu (mrkev, dýni, batáty…) A nezapomeňte na kousek kvašené zeleniny a kopeček nastrouhaného daikonu – bílé ředkve, zelenina vám pomůže s trávením smaženého jídla.

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený fazolový nákyp se zeleninou
Další článekKoledy to jistí