Základní informace

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience

  • Balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • Sojová omáčka
  • Kmín
  • Červená paprika sladká
  • Sojová smetana (např. Provamel)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Seitan nakrájíme na nudličky, cibuli na proužky a česnek na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nudličky seitanu a plátky česneku. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a chvilku podusíme. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky. Chvilečku povaříme a stáhneme z plotny. Podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou, případně můžeme zjemnit sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Kombinujeme

K seitanovým proužkům v cibulové omáčce se hodí jakékoli celozrnné obiloviny, nočky, knedlíky nebo těstoviny. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě luštěninou (alespoň v polévce) a tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

Omáčku můžeme zahustit červenou čočkou (tím i splníme luštěninu pro kompletní talíř). Buď využijeme již uvařené zbytky z předchozího dne nebo červenu čočku přidáme k seitanu a povaříme 15-20 minut.

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...
  1. Nemáte někdo tip, jak uchovávat otevřený balíček seitanu?? Vařím jen pro sebe a dvouletého synka a jeden běžný seitan by nám stačil natřikrát, ale když ho nechám jen zabalený v pytlíku v lednici, tak se docela rychle kazí. Totéž s tempehem, ten jím hlavně já a taky ho obvykle nestihnu dojíst, než se zkazí. Pak toho spoustu vyhodím, což je mi za prvé proti srsti a za druhé to taky přece jen stojí dost peněz 🙁

  2. Mám dotaz ohledně seitanu. Já pochopila, že seitan je čistý lehce stravitelný lepek. Vy tady vždy píšete, aby bylo jídlo kompletní, doplnit zeleninu, ale i Jan Londzin říkal, že i když seitan připomíná maso, tak náhrada za maso to není a je třeba doplnit luštěninu, třeba luštěninovou polévku. Recept je určitě výborný, ale podle mě se nejedná o kompletní jídlo. Co vy na to?

    • Naprosto správně, seitan je jen zástupce obilné bílkoviny, chyběl by kousek za luštěniny a nebyla by to bílkovina kompletní.Už jsem to upravila, bylo to tak i zamýšleno, proto ta zmínka o zahuštění červenou čočkou, ale nedopsala jsem to tak docela. Bez luštěniny by to také šlo,ale chce to buď luštěninu v polévce nebo ten den ještě jiné jídlo kompletní. Díky za připomínku!

    • Seitan je náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku. Gluten, lepek je prudkým alergenem, nejvážněji působí zvláště v batolecím věku, dětství a dospívání. O jeho zdravotní prospěšnosti se vede polemika. Viz kniha ” Nevařte podle kuchařek” autorem je Roman Uhrin.

        • Prosím jak je to s pečivem když kojím.Jsme na malém městě,takže o kvalitní celozrnné ani nezavadím.A nebo rádoby celozrnné je pouze tmavé.Takže o to nestojim,to je spíš na škodu.Takže občas peču sama.Ale co to droždí?Děkuji za odpověď když vám vyjde čas.

          • Děláte dobře, že pečivo z obchodu nejíte. Ideální je pečivo co nejvíce omezit a nebo si upéct vlastní. Droždí vám ale nemohu doporučit, ideální
            je kvásek, dá se i vyrobit.

  3. rada bych se zeptala – nasla jsem recept na seitanove rizky a k nim nevidim nic jineho nez brambory-proto se chci zeptat,zda je ve Vasem vareni moznost je pouzivat

    • Milá Marcelo, brambory jsme z našeho jídelníčku vyřadily mezi posledními a už si na ně ani nevzpomeneme. Jestli se ptáte proč, tak jsem to sepsala v tomto článku
      http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
      Co tedy k seitanovému řízku? Já bych k němu udělala buď tento salát
      nebo tento . Pokud neseženete tuřín, tak tam ani být nemusí, nebo tam dejte jakoukoliv jinou zeleninu (mrkev, dýni, batáty…) A nezapomeňte na kousek kvašené zeleniny a kopeček nastrouhaného daikonu – bílé ředkve, zelenina vám pomůže s trávením smaženého jídla.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený fazolový nákyp se zeleninou
Další článekKoledy to jistí