Základní informace

Seitan je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná, chutí však masu docela podobná, bílkovina je lehce stravitelná a vaši blízcí jistě ocení, že i přes zdravou stravu dostávají něco, co se chutí naprosto vyrovná klasické české kuchyni.

Ingredience

  • Balíček seitanu natural nebo special
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Sůl
  • Zeleninový vývar nebo horká voda
  • Sojová omáčka
  • Kmín
  • Červená paprika sladká
  • Sojová smetana (např. Provamel)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Seitan nakrájíme na nudličky, cibuli na proužky a česnek na tenké plátky. Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme nudličky seitanu a plátky česneku. Zasypeme sladkou paprikou a kmínem. Krátce orestujeme a zastříkneme sojovou omáčkou. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a chvilku podusíme. Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 2-3 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky. Chvilečku povaříme a stáhneme z plotny. Podle potřeby dochutíme sojovou omáčkou, případně můžeme zjemnit sojovou smetanou či kokosovým mlékem.

Kombinujeme

K seitanovým proužkům v cibulové omáčce se hodí jakékoli celozrnné obiloviny, nočky, knedlíky nebo těstoviny. Aby bylo jídlo kompletní, doplníme ještě luštěninou (alespoň v polévce) a tepelně upravenou zeleninu.

Obměna

Omáčku můžeme zahustit červenou čočkou (tím i splníme luštěninu pro kompletní talíř). Buď využijeme již uvařené zbytky z předchozího dne nebo červenu čočku přidáme k seitanu a povaříme 15-20 minut.

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...
  1. Krásný 1.svátek vánoční všem…Nějaká rychlovka…padla volba na tento recept…nesetrila jsem tedy kminem ani paprikou…na závěr pridala mandlovou smetanu…k tomu cockova polévka…Omáčka byla opravdu neskutečně dobrá…diky…uz je v oblibenych..renata

  2. Varim cibulovou omacku, pridala jsem trochu te c.cocky, mozna vic papriky a vysel z toho bajecny gulasek!! :-) s vasimi recepty si to varenicko clovek uzije ;-)

  3. Nemáte někdo tip, jak uchovávat otevřený balíček seitanu?? Vařím jen pro sebe a dvouletého synka a jeden běžný seitan by nám stačil natřikrát, ale když ho nechám jen zabalený v pytlíku v lednici, tak se docela rychle kazí. Totéž s tempehem, ten jím hlavně já a taky ho obvykle nestihnu dojíst, než se zkazí. Pak toho spoustu vyhodím, což je mi za prvé proti srsti a za druhé to taky přece jen stojí dost peněz :-(

  4. Mám dotaz ohledně seitanu. Já pochopila, že seitan je čistý lehce stravitelný lepek. Vy tady vždy píšete, aby bylo jídlo kompletní, doplnit zeleninu, ale i Jan Londzin říkal, že i když seitan připomíná maso, tak náhrada za maso to není a je třeba doplnit luštěninu, třeba luštěninovou polévku. Recept je určitě výborný, ale podle mě se nejedná o kompletní jídlo. Co vy na to?

    • Naprosto správně, seitan je jen zástupce obilné bílkoviny, chyběl by kousek za luštěniny a nebyla by to bílkovina kompletní.Už jsem to upravila, bylo to tak i zamýšleno, proto ta zmínka o zahuštění červenou čočkou, ale nedopsala jsem to tak docela. Bez luštěniny by to také šlo,ale chce to buď luštěninu v polévce nebo ten den ještě jiné jídlo kompletní. Díky za připomínku!

    • Seitan je náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku. Gluten, lepek je prudkým alergenem, nejvážněji působí zvláště v batolecím věku, dětství a dospívání. O jeho zdravotní prospěšnosti se vede polemika. Viz kniha “ Nevařte podle kuchařek“ autorem je Roman Uhrin.

        • Prosím jak je to s pečivem když kojím.Jsme na malém městě,takže o kvalitní celozrnné ani nezavadím.A nebo rádoby celozrnné je pouze tmavé.Takže o to nestojim,to je spíš na škodu.Takže občas peču sama.Ale co to droždí?Děkuji za odpověď když vám vyjde čas.

          • Děláte dobře, že pečivo z obchodu nejíte. Ideální je pečivo co nejvíce omezit a nebo si upéct vlastní. Droždí vám ale nemohu doporučit, ideální
            je kvásek, dá se i vyrobit.

  5. rada bych se zeptala – nasla jsem recept na seitanove rizky a k nim nevidim nic jineho nez brambory-proto se chci zeptat,zda je ve Vasem vareni moznost je pouzivat

    • Milá Marcelo, brambory jsme z našeho jídelníčku vyřadily mezi posledními a už si na ně ani nevzpomeneme. Jestli se ptáte proč, tak jsem to sepsala v tomto článku
      http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
      Co tedy k seitanovému řízku? Já bych k němu udělala buď tento salát
      nebo tento . Pokud neseženete tuřín, tak tam ani být nemusí, nebo tam dejte jakoukoliv jinou zeleninu (mrkev, dýni, batáty…) A nezapomeňte na kousek kvašené zeleniny a kopeček nastrouhaného daikonu – bílé ředkve, zelenina vám pomůže s trávením smaženého jídla.

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený fazolový nákyp se zeleninou
Další článekKoledy to jistí