Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka z červené čočky a řepy s rozmarýnem

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Tato omáčka vznikla z nouze, protože jsem zapomněla namočit luštěniny, ale předčila očekávání. Někteří členové naší rodiny řepu neradi. V této podobě jim však chutnala náramně. Manžel se domníval, že máme omáčku z rajčat. Tuhle omáčku si rozhodně brzy zopakujeme.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Po zimě jsem se cítila unavená, bez energie a potřebovala jsem shodit kila nastřádaná za poslední roky. Cítila jsem, ...

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
  4. Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
  5. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

  • Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
  • Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 7. 2023

Můj dnešní oběd – s polentovým knedlíkem, bylo to vynikající!😋

Bára Vrbová
31. 1. 2022

Je to vyborne, nerozmixla jsem to teda, repa byla krasne na skus tak mi bylo lito to mixovat, k tomu jahly. A uz se tesim jak si zitra dam k obedu v praci. Dekuji :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
kurz
21

Slzovkové rizoto s cuketou

Slzovka má silní detoxikační účinky, léčí pleť a je přirozeně bezlepková. Určitě ji vyzkoušejte.