Tato omáčka vznikla z nouze, protože jsem zapomněla namočit luštěniny, ale předčila očekávání. Někteří členové naší rodiny řepu neradi. V této podobě jim však chutnala náramně. Manžel se domníval, že máme omáčku z rajčat. Tuhle omáčku si rozhodně brzy zopakujeme.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
  4. Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
  5. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

  • Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
  • Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Jééé Evíku,zrovna se ji dnes chystám uvařit. Našla jsem recept na stránkách pani-dyne.cz.Místo čočky je v omáčce mrkev,k tomu čočková sekaná. Jako přílohu udělám polentový knedlík.Už se těším,mňam…..

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan na červeno
Další článekJedlé kaštany