Tato omáčka vznikla z nouze, protože jsem zapomněla namočit luštěniny, ale předčila očekávání. Někteří členové naší rodiny řepu neradi. V této podobě jim však chutnala náramně. Manžel se domníval, že máme omáčku z rajčat. Tuhle omáčku si rozhodně brzy zopakujeme.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená řepa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrnky zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit čočkovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar, opláchneme čočku a nakrájíme zeleninu na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řepu a čočku, promícháme a zalijeme vývarem/vodou.
  4. Po 20 minutách přidáme lístečky z rozmarýnu a vše společně rozmixujeme.
  5. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.

Praktické

  • Udělala jsem omáčku spíše hustou jako kaši, ale můžete dát víc vody a dostanete řidší omáčku.
  • Chcete-li chuť sladší, přidejte trochu sladu, pro kyselejší citrón či ocet. Slanou chuť rychle dodá kvalitní sojová omáčka.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí na těstoviny nebo ke knedlíku, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje čočku, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. Je to vyborne, nerozmixla jsem to teda, repa byla krasne na skus tak mi bylo lito to mixovat, k tomu jahly. A uz se tesim jak si zitra dam k obedu v praci. Dekuji :-)

  2. Omáčka není špatná, jen jsem dala asi více červené řepy. Prosím vás o radu, jak tuto omáčku nakombinovat a s čím? Nějak jsem nevěděla sladit chutě. Když si k ní dám kukuřičný knedlík, tak co se ještě k tomu chuťově hodí? Jaká vařená zelenina nebo spíše čerstvý zelený salát s balzamicem a citronovym olejem? Díky za rady a inspirace. Marta

  3. Tyjo, fakt to byla mňamka, na vyblízání :). Měla jsem to dost husté, určitě by šlo i jako pomazánka :).

    • Rozhodně, Blanko, rozdíl mezi omáčkou a pomazánkou je jen v hustotě a v použití 😃😃😉

  4. Jééé Evíku,zrovna se ji dnes chystám uvařit. Našla jsem recept na stránkách pani-dyne.cz.Místo čočky je v omáčce mrkev,k tomu čočková sekaná. Jako přílohu udělám polentový knedlík.Už se těším,mňam…..

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan na červeno
Další článekJedlé kaštany