Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Pepř v kuchyni aneb není pepř jako pepř

Další článek věnovaný oblíbenému koření, které v mé kuchyni nesmí chybět. Určitě tyto pepře znáte i vy a ty základní máte doma také. Podívejme se na pepř. Pravý i nepravý. Běžný i méně běžný.

Černý pepř

Ten není třeba představovat. Jedním z nejpoužívanějších koření při vaření na celém světě je černý pepř. Tyto kuličky jsou pro zdraví a chuť ozvláštněny látkou zvanou piperin, která má mnoho léčivých vlastností známých člověku již od starověku. Černý pepř je plod získaný ze stromu Piper Nigrum,  druhu pocházejícího z Indie. Většina druhů pepře, které známe, se získává různými procesy z plodů této rostliny. Po sklizni se malé kulaté plody pepře blanšírují ve vodě a poté se suší. Tímto procesem získají suchý a vrásčitý vzhled, který známe.

Růžový pepř

Růžový pepř ve skutečnosti není pepř, přesto ho sem dávám, protože ho asi každý zná pod tímto jménem. Na rozdíl od černého, ​​bílého a zeleného pepře, což jsou plody (různě zpracované) stromu Piper nigrum, je růžový pepř plodem stálezeleného stromu zvaného Shinus molle, původem z Latinské Ameriky. Plody pocházející z tohoto stromu mají charakteristickou růžovou barvu a tvarem jsou velmi podobné bobulím pepře, proto se jim běžně říká růžový pepř nebo nepravý pepř, i když mají zcela jinou a mnohem jemnější a sladší chuť. Růžový pepř je poměrně jemný a jeho vůně je sladká a kořenitá s tóny citrónu a jahod.

Bílý pepř

Bílý pepř má menší zrna než černý pepř a má jemnější chuť. Bobule se sbírají, když jsou velké a mají načervenalou barvu, tedy když jsou téměř zralé. Poté se macerují ve vodě, aby se zajistilo oddělení vnějšího obalu. Vyčištěná zrna se pak suší.

Jamajský pepř

Toto koření máte stoprocentně všichni doma. Znáte ho pod názvem nové koření. Plody nového koření produkuje stálezelený strom Pimenta dioica, původem z Jamajky, dnes se sklízí také v Guatemale, Hondurasu a Mexiku. Koření Pimenta dioica je také známé pod názvem jamajský pepř, hřebíčkový pepř, nové koření, stejně jako pimento. Svůj název nové koření, používaný v anglosaských zemích, dostal proto, že jeho vůně a chuť připomíná skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Je málo pikantní, ale velmi aromatický. Jeho vůně a chuť obsahuje nuance skořice, muškátového oříšku a hřebíčku (často se mu také říká hřebíčkový pepř a pepř 4 koření). Je jednou z hlavních ingrediencí karibské kuchyně a kořením do koktejlů.

Sečuánský pepř

Sečuánský pepř je koření vyráběné ze slupek semen Zanthoxylum piperitum, opadavého a dvoudomého keře (to znamená, že má samičí i samčí květy). Kvete na jaře a tvoří nádherné zelené nebo žluté hrozny, které se s příchodem podzimu a nižšími teplotami stávají červenými bobulemi. Ve správnou chvíli se tyto bobule otevřou a uvolní semena (malé tmavé kuličky podobné černému pepři). Načervenalé slupky, které obklopují semena, se stanou symbolem koření Sichuanu, zatímco vnitřní semeno bude vyřazeno. Je jednou z klíčových ingrediencí k vytvoření slavné směsi: koření patera vůní a používá se v mnoha  pokrmech čínské kuchyně Sichuan, ale i zbytku Číny a dalších asijských zemích  – například Japonci jej používají v některých oblíbených receptech. Když napíšu recept s tímto kořením, těžko se dá napsat jeho obměna. Jeho chuť je opravdu jedinečná a je velmi obtížné jí popsat. Pokud jste toto koření ještě nezkusili, dejte mu šanci a uvidíte, že najde uplatnění ve vašich asijských pokrmech. Trošku připomíná černý pepř, ale má ovocnější aroma. Když se konzumuje samostatně, je mírně hořký, vytváří horko a znecitlivění v ústech a poté pomalu uvolňuje citrusovou pachuť.

Dlouhý pepř 

Pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Jako každý jiný pepř nemá rád vysoké teploty a vaření. U vývarů, omáček, polévek a dušených pokrmů přidejte špetku dlouhého pepře 15 minut před koncem varu a nebo nastrouhejte až na pokrm. Jak chutná? Dlouhý pepř je o něco pálivější než pepř černý a má sladkou a zároveň lehce kyselou příchuť. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než černý pepř, více citrusová. Pro použití se doporučuje nastříhat ho nůžkami na délku půl centimetru a rozdrtit v hmoždíři nebo nastrouhat struhadlem.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

51 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tonantzin
20. 5. 2024

Ta nakyslá chuť a stimulativní účinky sečuánského pepře mi dost připomínají sušené bobule schizandry, ta se ale nepoužívá jako koření. Díky za inspiraci, je skvělý.

Díky, Věrko, moc hezky napsané.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Baharat – směs koření Středního východu

Baharat je aromatická směs koření používaná v arabských zemích, kde je oblíbená natolik, že je přítomna ve většině tamních každodenních receptů. 

Bezlepkové dýňové noky

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, kte...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Zapečený talíř

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.
klub
38
26

7 důvodů, proč tropické ovoce patří do tropů, ne na náš stůl

Tropického ovoce je v létě velmi lákavé svými barvami, šťavnatostí a osvěžující exotickou chutí. V zimě ho zase jíme kvůli vitamínu C. Málokdo ale ví, jak ...