Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: "Vždyť je před Vánoci - cukroví, vánočka, sladké nápoje jako svařák, punč... To vše obsahuje cukr. To vše přeci k Vánocům patří a nechci se toho vzdát!", tak vězte, že nemusíte! Ukážeme vám, jak s přehledem a zcela bez problémů cukr na Vánoce nahradit zdravějšími alternativami.

Široká paleta alternativních sladidel, ne všechny jsou ale zdravé

Mysleli jste si doteď, že sladit se dá jen cukrem a případně medem? Tak se podívejte na širokou nabídku v obchodech. Alternativ ke slazení je opravdu mnoho.

Některá sladidla (např. agávový sirup, fruktóza a další, viz Praktický průvodce moderními přírodními sladidly) jsou ale jak se říká tzv. „z bláta do louže“. Sice se prezentují jako zdravé alternativy sladidel, ale jejich účinek v těle je stejný nebo hodně podobný cukru. Obsahují jednoduché cukry, přebytek fruktózy a glukózy.

Zdravá sladidla jsou naopak ta, která obsahují převážně složité cukry a minerální látky. K těm patří na běžné slazení vhodné obilné slady (v obchodě často pod názvem sladěnka) a pro dezerty, cukroví a slavnostní slazení pak obilné sirupy, případně javorový sirup. Na rozdíl od sladu obsahují více jednoduchých cukrů, ale stále je to dobrá alternativa na občasné použití.

Druhy sirupů a jejich použití

Na výrobu vánočního cukroví jsou ideální obilné a ovocné sirupy. Dělíme je na dvě skupiny dle jejich chuti:

  • ty, které mají neutrální chuť (agáve, pšeničný, kukuřičný, rýžový) a je možné je použít jako univerzální sladidlo do jakéhokoliv receptu
  • a ty, které mají specifickou chuť (datlový, švestkový, javorový, z ječného sladu, špaldový, kokosový) a tudíž ovlivní i chuť výsledného receptu.

Další důležitou informací při pečení je sladivost sirupů. Například sirup z agáve nebo datlový sirup mají mnohem větší sladivost než ostatní sirupy, proto jich do receptu stačí menší množství. Nejmenší sladivost má naopak sirup rýžový, kterého je třeba přidat ke stejnému oslazení větší množství.

Pokud pečete cukroví, dávejte si také pozor na barvu. Určité druhy sirupů jako například datlový nebo švestkový mají tendenci zabarvit těsto do tmavší barvy. Proto jsou do těst lepší světlé sirupy (pšeničný, kukuřičný, rýžový, javorový aj.).

Praktické pečení vánočního cukroví se sirupy a slady

  • Nahrazení cukru sirupem: v těstě je třeba odebrat část z každé tekuté ingredience, přidat sirup (místo cukru) a přidat ještě sypkou ingredienci navíc (celozrnnou nebo bezlepkovou mouku, mleté ořechy aj.) k docílení stejné konzistence jako kdybyste používali cukr. Například u těstě s 200 ml rostlinného jogurtu, 200 ml oleje, 150 g cukru a 400 g mouky zaměníme na: 150 ml rostlinného jogurtu, 150 ml oleje, 150 g sirupu a 450 g mouky.
  • Množství sirupu dle sladivosti: každý sirup jinak sladí. Pokud chceme docílit stejné sladivosti jako u receptu s cukrem, použijeme sirup, který dobře sladí nebo můžeme použít méně sladivý sirup a výsledný recept dochutit až na talíři sladkou marmeládou, polít sirupem, sladkou polevou, pomazat krémem aj.
  • Slady je třeba převařit nebo počítat s tím, že těsto zřídne: slady obsahují enzymy, které tepelnou úpravou řídnou. Pokud je chcete použít do pečení, je třeba je před použitím mírně převařit a nechat trochu vystydnout. Neplatí to u pasterizovaných sladů, ty můžete přidávat rovnou a bez úpravy.
  • Hlídejte množství sirupu v těstě: sirup je těžký a pokud ho do těsta použijete příliš, těsto nemusí vykynout. Řešením je použít sladivější sirup, zvyknout si na méně sladkou chuť, anebo si dochutit výsledný recept na talíři.
  • Jak na polevy: na bílkovou „cukrovou“ polevu na perníčky lze namísto klasického cukru použít kokosový cukr, stévii nebo xylitol. Čokoládové polevy se dají bez problémů vyrobit i ze sirupů.
  • Pocukrování„: vanilkové rohlíčky obalte například v sušeném obilném (kokosovém) mléce, kokosové mouce, sušeném sladu. Stejné možnosti můžete použít k vizuálnímu „pocukrování“ lineckého nebo vánočky.

Sušené ovoce jako nejlepší sladidlo

Část nebo i celé množství cukru v receptu můžete nahradit sušeným ovocem. Do těsta a krémů je pak nejlepší sušené ovoce (nejčastěji se používají hrozinky a datle) předem namočené a rozmixované na pastu. Jen pozor, většina sušeného ovoce vám těsto zabarví. Do vánoček, marokánků, perníčků, kakaových těst a další vánočních dobrot můžete použít na oslazení i rozinky nebo datle nadrobno pokrájené nebo nasekané v robotu.

Zbavila jsem se závislosti na cukru

Teprve když jsem se odhodlala nahradit nezdravé kupované sušenky, čokolády a jiné nesmysly domácími dezerty, zbavila jsem se závislosti na cukru. Zkoušela jsem sladké prostě jen vynechat, ale to se mi léta nedařilo. Vydržela jsem vždy jen pár dní, pak se to zvrhlo v cukrové obžerství. Mnohem snazší bylo nahradit cukr v kupovaných sladkostech domácími dezerty bez cukru. Na váze, pleti i mé náladě to bylo okamžitě znát!
Jestli se bojíte do toho pustit, jako jsem se kdysi bála já, tak se přidejte k nám do kurzu Jak na zdravé dezerty. My vás to snadno naučíme na osvědčených a vyzkoušených receptech pomocí video návodů,“ dodává ke zdravému mlsání Eva Cikrytová, autorka Jíme Jinak.

Přejeme vám krásné a zdravé vánoční pečení!

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na xylithol není to nezdravé?Já ted používám čekankový sirup a chci nějakou změnu a pořád mám strach že to zakyseluje organizmus.Nechci už nikdy používat cukr a chtěla bych nějakou nejzdravější alternativu.Mužete mi poradit?

  2. Ajko ďakujem za článok, hodí sa mi to teraz takto pekne zhrnuté praktické rady, ked sa chystám piecť. Aj tak je to alchímia pre mňa. Ako si vypočítať množstvo sušeného ovocia, aby sa nepokazila štruktúra cesta, aspoň približne?

    • Nevím, jestli AJka bude vědět přepočet, ale já osobně přidávám mokré a suché ingredience, dokud to není ono – všechno dělám od oka a někdy pak mám velkou hromadu těsta :-))

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDušan Bláha – Jak na kuchyň podle Feng Shui – 2. díl
Další článekJíme jinak 6 let, začátky byly náročné (Ivana, 39 let)