Čaj, kakao a horké či studené nápoje
Slad můžete použít podobně jako med na doslazení čaje, kakaového nápoje nebo osvěžujících limonád či šťáv. Také jím můžete osladit obilné mléko pro malé děti.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Do chleba
Slad v těstě podporuje jeho fermentaci a kynutí. Chlebové kůrce dodává karamelovou barvu a elasticitu. Také zvyšuje stravitelnost a trvanlivost pečiva. Tak šup s lžící sladu do těsta! A nejen do chleba, lze přidat také do jakéhokoliv jiného kynutého pečiva.
Na spojení
Slad je skvělým pojidlem například v oblíbené zdravé sladkosti typu burizonka nebo müsli tyčinky a v nejrůznějších zdravých kuličkách.
Oslazení jídla
Pokud potřebujete přidat do jídla sladkou chuť, např. do sladkokyselého zelí, smažené rýže se zeleninou, čínské smažené nudle se zeleninou nebo stir-fry, slad je skvělá volba.
Marinády a dresinky
Slad se skvěle hodí i namísto sladidla do nejrůznějších marinád (např. na marinování natural tempehu, tofu, seitanu) a salátových dresinků (např. smetanová zálivka).
Tempeh “na medu”
Tato úprava tempehu “na medu” je luxusní záležitostí. Stačí smíchat na pánvičce olej se sladem a sojovou omáčkou a do rozehřáté marinády zamíchat tempeh. Lahůdka.
Oslazení dezertů
Sladem můžete sladit zmrzliny, krémy, obilné dezerty, kuličky, dorty, tyčinky, tapiokové či klasické pudinky, perníky, bábovky, vánočky, štrůdly a jakékoliv další dezerty a buchty.
Medovník
Pokud máte rádi tradiční medovník, pak stačí zaměnit med za slad a vyzkoušet jeho zdravou obdobu – sladovník.
Karamelizované ořechy
Lze udělat jak sladkou variantu (slad + skořice a třeba obalit ve strouhaném kokosu) karamelizovaných ořechů, anebo pikantní ořechy, ve kterých slad splní funkci sladké složky. Podobně lze udělat i sladkou praženou cizrnu.
Polití dezertů
Pokud slad chvilku zahřejete v hrnci, dají se s ním krásně polívat palačinky, lívance, plněné sladké knedlíky nebo různé zdravé dorty, dezerty, řezy a panna cotty.
Dochucení kaší
Když člověk začíná se snídaňovými obilnými kašemi, anebo pokud je zvyklý na sladké snídaně, lze si kaši ochutit lžící sladu a posypat praženými oříšky.
Krémy do cukroví
Slad se hodí i na zdravé slazení krémů do plněných druhů cukroví – například krém do košíčků, krém do išelského cukroví atp.
Tipy na použití sladu:
– Vadí vám tzv. “pivní ocas” sladu? Vyzkoušejte Dobroslad.
– Pokud chcete osladit pečený dezert větším množstvím sladu, je vhodné ho před použitím mírně převařit v hrnci, jinak vám těsto v troubě může zřídnout.
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář