Nejlepší recepty vznikají neplánovaně a mnohdy jako z nouze cnost. Já chtěla na návštěvu vzít dezert pro naši rodinu, ale po Vánocích byly zásoby v dost bídném stavu. Babička říkala, že udělá bábovku, tak jsem měla výzvu udělat ji taky. Po našem. A navíc bezlepkovou a nepečenou! Probrala jsem zbytky ve špajzce a, byť to vypadalo, jako když vaří kočička s pejskem, výsledek stál vizuelně i chuťově za to! Bábovka chutnala i běžným strávníkům, takže se nebojte vzít s sebou bábovku na párty.

 IMGP3937Ingredience

  • 2 hrnky  uvařené rýže natural
  • 1 hrnek kukuřičné polenty (může být i mouka, já neměla)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 4 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku mandlí (měla jsem neloupané)
  • 3 lžičky jedlé sody (může být bezfosf. kypřící prášek, ten jsem neměla)
  • 1/2 hrnku máku
  • na oslazení slad nebo obilný sirup – množství podle chuti (já použila 4 lžíce rýžového sirupu a 4 lžíce ovocenky, prostě zbytky)
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší a širší než forma na bábovku

Postup

IMGP3871Rýži můžeme použít ještě teplou, pak nebude potřeba voda. Pokud máme vychhladlé zbytky rýže, zalijeme ji trochou horké vody, aby zvláčněla a přidáme všechny ostatní suroviny: mandle, hrozinky, mák (nemletý), olej, sů, sodu, slad/sirup/ovocenku. Podle potřeby přisypeme obě mouky nebo přidáme vodu, abychom dostali těsto, které se dá přelít, ale není vyloženě tekuté. Konzistence asi jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do formy,ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte bábovkovou formu. Hrnec přiklopte pokličkou a když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte bábovku pod pokličkou hodinu napařovat.

Že je bábovka hotová, poznáte píchnutím špejle. Zůstane-li čistá bez těsta, je hotovo. Může být mokrá, protože bábovka je taky vcelku mokrá. Nečekejte špejli suchou jako u klasických pečených dezertů.Pokud je špejle umazaná, ještě chvilku napařujte. Kdo má rád kůrčičku, může ji na chvilku dát ještě do trouby. Nám to moc chutnalo i bez dopékání.

Praktické

Pokud jste začátečníci, ochutnejte těsto, zda je pro vás dost sladké, podle potřeby doslaďte.

Pokud budete dávat ovocenku jako já, tak očekávejte pěnovou reakci se sodou. Ničeho se nelekejte a dejte těsto do vymazané a vysypané formy a napařujte.

Potřebujete-li ošálit příbuzenstvo či děti zvyklé na posyp z cukru moučky, použijte sušené rostlinné mléko nebu sušený slad, případně kombinaci obou.

Obměna

Určitě můžete udělat jen mandlovou, makovou či rozinkovou. Tenhle mix vznikl proto, že jsem neměla ani dost máku, ani dost mandlí. Rozinky tam přišly proto, aby těsto osladili – neměla jsem ani slad, ani dost sirupu. A protože mi přišlo pořád málo sladké, přilila jsem ovocenku. Není třeba dávat úplně stejné ingredience, pokud je zrovna nemáte ve stejném množství, klidně zkuste vlastní kombinace. U mě to byla spíš z nouze cnost, ale výsledek nás nadchnul!

Děti

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Pokud jedete na návštěvu k babičce, kde bude klasická bábovka, budete s touhle za hvězdu, protože není suchá a má v sobě spoustu dobrot 🙂 Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Neuvěřitelných 128 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak se také hlásím, napařeno, snědeno. Přidala jsem slunečnicová semínka, sezam, perníkové koření a byla božská. Okolí si začalo všímat mé nové stravy a já mám radost, že cokoli z vašich receptů uvařím je neskutečně chutné. Baví mě vařit a vymýšlet jiné kombinace u mých oblíbených jídel. Prostě double J se stala mojí kuchyní

  2. Moje babovka je o poznani mokrejsi nez na obrazku. Rada se rozpada pod rukama. Mozna chtela dele pect, ikdyz na spejli se nelepila. Chutove me prilis nenadchla. S deseti lidi pochvalila jen jedna teta, ktera se sice nestravuje podle JJ, ale obdobne. Klasici myslim moc nadseni nebyli. Asi delam neco spatne.

    • Martine, nesnazte se klasiky nadchnout dezerty bez cukru, to je ztrata energie, vetsinou 😉 Mozna malo mouky nebo moc ryze, tezko rict. Nekoho naparovane dezerty neberou, jini je zboznuji, mozna patrite k tem prvnim a bude to chtit spis pect v troube.

      • Hodne ryze. To bude vonco. Ryze bylo vice nez bylo zdravo. Vypada to zase na reparat ?.
        Takovy Edison potreboval 10 000 pokusu nez sestrojil zarovku ?. A ze by se mu snad povedla babovka jsem nikdy neslysel ?.

        • Já to taky někdy přeženu a pak to nedrží 🙂 Každý den je nová příležitost pro nové pokusy 🙂

  3. Toto je opravdu geniální recept. Dneska jsem napařovala po druhé. Minule kombinace kokos, kakao, ryze, pohankova mouka, tentokrat, kukuricna a ryzova mouka, ryze, mak. Nema chybu.Jak je to mokre moc mi chutna. Díky za skvelý nápad? PS: dnes me to zachranilo pred busením srdce a svíráním na hrudi z milky kterou bych jistojiste sežrala?

    • Tak to mám radost, že je to pro vás dobrá náhrada za čokošku. Milka už mi naštěstí nechutná, ta je fakt šíleně sladká, až to pálí v krku. Ale za to už ocenuji chut hořké čokolády, a protože čtvereček nikdy nestačí, umím si předsatvit, jak to vypadá při infarktu :-)) vy to máte i po té milce?

      • ano po úplně obyčejné mléčné čokoládě, té kvalitní hořké bych tolik nedokázala sníst. Snad asi ta kombinace přemíry cukru a laciného tuku, nevím…ani když jsem snědla salko na posezení se mi to nestalo ale u té mléčné většinou jo. A mmch jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s atopickým ekzémem kterou stále kojím a i když mě ten její ekzém moc mrzí tak jíst jinak je to nejlepší co mě mohlo v životě potkat. A to jsem začátečník 🙂 tak děkuju za prima stránky

        • Zabazaba, díky moc za popsání zkušenosti i pochvalu stránek. Zrovna se tu nad s Romanem radujeme, když každý sedíme u svého PC a ladíme stránky, aby byly krásné, přehledné a zajímavé obsahem. My ten jev, co jste popsala, vysvětlujeme v tomto článku https://www.jimejinak.cz/kava-cola-caj-a-cokolada-co-maji-spolecneho/ Já dokud jsem jela na cukru, tak jsem hořkou vůbec nepozřela, nechápala jsem, jak si tak divnou hořkou chuť může někdo užívat :-))) No, ten lecitin apod., to taky není v těch čokoládách nic dobrého. Lepší je dělat si naše zdravé dezerty bez všech těch nesmyslů i cukru. Vida, tak taky za to může dcerka? Mě ta moje taky nasměrovala. Nebýt ji, dál se trápím nad jogurty, saláty a libovým masem se svými chorobami. Takhle už se 10 let cítím jako jiný člověk.

      • U nás máme pocit, jestli do Milky něco nepřidávaj? Je tam šílený množství cukru, ale i tak se mi nezdá, že by samotnej cukr způsoboval pálení jazyka a v krku (taky s tím máme zkušenost!)

        Žádná jiná čokoláda nám to nedělá…

        • Slozeni te klasicke vypada takto:
          Cukr,Kakaové máslo,Sušené odstředěné MLÉKO,Kakaová hmota,Sušená syrovátka,MLÉČNÝ tuk, LÍSKOOŘÍŠKOVÁ pasta,Emulgátor (SÓJOVÝ lecitin),Aroma
          Alergeny: Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy),Sójové boby a výrobky z nich,Skořápkové plody a výrobky z nich

  4. Tolik jsem měla strach z napařování a přitom je to tak geniálně jednoduché se skvělým výsledkem 🙂 Děkuji za bezva recept, k tomu se budu vracet často.

  5. Musí jít kolem formy na buchtu pára nebo můžu formou “ucpat” kastrol a pokličku položit na formu? Musí stát forma celá ve vodě nebo stačí napůl?

    • Už jsem to našla i vyzkoušela.
      U žádného jiného jídla se ve mně tolikrát nevystřílaly kladné a záporné emoce, jako u této bábovky. Naštěstí to korunovala kladná emoce v podobě přání stašího, abych udělala znovu, ale “přesně tu stejnou”.

  6. Už je v hrnci, na výsledek jsem moc zvědavá, nedávno jsem natrefila na formu ve slevě, tak jsem ji konečně pořídila, žádný hrnec do hrnce se mi nevešel a stejně jsem se napařování “bála” 🙂 dám vědět, zda chutnalo.. a zda se povedla, dala jsem víc rozinek, slad, kakao, karob a skořici.. 🙂

  7. Včera jsem zkoušela tento recept a povedl se. :o) Bábovka je úžasná, ale hodně sytá. Měla jsem obavy z toho napařování, ale výsledek byl dokonalý. Ingredience jsem dala přesně podle receptu a manžel řekl, že chutná “zdravě”. Ale už snědl skoro polovinu bábovky. ;o) Děkuji za tu spoustu skvělých receptů.

    • Chutná zdravě sice nezní jako pochvala,ale jestli mizí, tak je to v pohodě 🙂 Bábovka je sytá a stačí kousíček, přeci jen je to dezert 🙂

  8. tak dnes originál přesně podle návodu, čirou náhodou jsem měla úplně stejné zbytky. Osvědčilo se mi používat jemnou kukuřičnou krupici, ne mouku ani polentu. Bábovka ( v mém případě hrnec) je pěkně vláčná, ale tuhá. A vysypávat kokosovou moukou.

  9. Bábovka je luxusní…..zkoušeli jsme I s jáhly a také výborná jen je kapku vláčnější. Přidávám Vše možné…..kokos, konopná semínka, pekanové ořechy atd.

  10. Tak nevím, kde se stala chyba. Na jaře jsem dělala tuhle bábovku třikrát z jáhlové a rýžové mouky, použila jsem myslím rýžový sirup- vždy se povedla. Nyní v říjnu jsem ji dělala 2x ze špaldové muky a ze sladu a nepovedla se ani jednou…. Špejle mi zůstala pokaždé mokrá a to jsem ji napařovala i 2 h. 🙁

    • Asi vám to jde z té rýžové lépe :-). každá mouka má jinou savost a ta se mění s každou sklizní, proto to chce zkoušet a experimentovat. Jestli zůstává mokrá, dejte prostě příště méně vody.

      • Když peču cokoliv se sladem, tak výsledek je vždy lepivý. Někde jsem četla, že se slad musí nejprve ohřát např. s olejem, příp. vodou a pak použít. Máte s tím zkušenosti?

        • Já dávám slad rovnou do těsta bez předchozího zpracování, ale pravda je, že tam také bývá voda a olej. Extra ho takhle zpěním jen když dělám polevy apod.

  11. Moje prvni naparovaci zkusenost a mam z toho opravdu moc prima pocit ? I presto, ze jsem pouzila dortovou formu namisto babovkove, kterou zatim nemam, kterou voda pronikala spodem skrz..tim padem naparovani vzalo 2x tak dlouhy cas, a celkovy efekt byl asi trosku „mokrejsi“, dopadlo vse skvele 🙂 Misto maku, ktery jsem nemela, jsem pouzila nadrobno nakrajene susene merunky, misto ovocenky jecny slad a jelikoz jsem mela uvareny hrnek ryze a hrnek quinoy, tak byla pulka ryze nahrazena quinoou. Skoda, ze me nenapadlo pouzit muffinove formicky misto dortove formy, asi by to celkovy proces usnadnilo. Moje mala dcerka zapasici s rustem zoubku „mokre“ dezerty primo zboznuje 🙂 Jsem stastna, ze jste mi pomohli tenhle “jiny” zpusob pripravy dezertu objevit..

  12. Uzasne!! 🙂 Moje prvni naparovaci zkusenost a dopadla famozne! 🙂 I presto, ze jsem pouzila dortovou formu namisto babovkove, kterou zatim nemam (uz je objednana 😉 ), kterou voda pronikala spodem skrz..tim padem naparovani vzalo 2x tak dlouhy cas, a celkovy efekt byl asi trosku “mokrejsi”, dopadlo vse na jednicku! 🙂 Misto maku, ktery jsem nemela, jsem pouzila nadrobno nakrajene susene merunky, misto ovocenky, kterou tady nesezenu, padl za vlast jecny slad a jelikoz jsem mela uvareny hrnek ryze a hrnek quinoy, tak byla pulka ryze nahrazena quinoou. Priste mozna pridam trosku karobu nebo kvalitniho kakaa, aby “dortovka” byla tmavsi 😉 Skoda, ze me nenapadlo pouzit muffinove babovicky misto dortove formy, asi by to celkovy proces usnadnilo 😉 Mozna i verze s kokosem by nemusela byt k zahozeni 🙂 Moje 19-ti mesicni dcerka zapasici s rustem zoubku “mokre” dezerty primo zboznuje 😉 Dlouho mi trvalo nez jsem se k naparovani odhodlala, ale nema to chybu..!! Preji odvahu vsem tem, kteri stale vahaji.. 😉

  13. Holky, pomoc:) Právě jsem chtěla vyklopit napařovanou bábovku a má to po hodině naprosto stejnou konzistenci jako na začátku. Vyklopila jsem kaši. Dala to znovu do formy a mám napařit znovu? Jak dlouho? Asi je to nádobou, protože používám klasickou kameninovou, nebo navím, čím to je.

  14. Evi, zeptám se, jestli můžu jíst tuto napařovanou bábovku. Jedu s vámi v očistě a čistím si tinkturou z jalovce játra, nejím pečivo, mléko, smažené. Nevím, jak dlouho to vydržím bez pečiva. Rozhodla jsem se, že potřebuji játra vyčistit a nevím, jak napařované tělu vadí. děkuji za odpověď.

    • Napařování rozhodně méně než pečení, které játrům opravdu nedělá dobře.

  15. Smím se zeptat, proč bábovku nebo i chleba napařovat? Je to zdravější? Něco jako když je lepší napařovat zeleninu místo jejího vaření nebo pečení?

    • Je to lehčí, mokřejší, stravitelnější, pro děti a na jaro pro všechnovhodnější úprava než pečení.

  16. Tak jsem včera uvařila kotel rýže na bábovku a povedla se moc, mňam mňam! 🙂 Jen jsem ji místo napařování pekla, protože jsem chtěla použít klasickou formu a ta se mi bohužel do žádného hrnce nevešla.
    Ale barvu má bábovka docela světlou. Tu hnědooranžovou barvu na obrázku udělala ovocenka? Já měla zrovna jen kukuřičný sirup, tak jsem osladila jím.

    • Myslím, že tmavou barvu tomu daly neloupané mandel, mák, hrozinky a ten slad. Ale kdyby někdo chtěl zaručeně hnědou, stačí přidat karob nebo kvalitní kakao.

  17. tak tentokrát jsem se držela napevno receptu (zapomněla jsem tedy ovocenku a místo polenty dala kukuřičnou mouku) a povedla se mi dokonalá bábovka. Ani návštěva nepoznala, že není pečená, vypadala dokonce lépe než na obrázku. Napařované buchty dělám často, ale vždy jsou lepivější, nebo je musím vařit 4 hodiny, tak mne to příjemně překvapilo. Už je snědená, na večeři asi budu muset udělat další, aby neejstarší nebyl zklamaný.

  18. Tahle babovka me velmi laka, ale nemam ani slad ani ovocenku. Mam doma datlovy sirup a “golden syrup”, mozna bych nasla javorovy. Jak hodne velke “vyboceni” by bylo pouziti techto sirupu?

  19. Dobrý den, jako celiak bych si dovolila připomínku,že ječný slad obsahuje lepek a přitom tyto typy receptů uvádíte jako bezlepkové…

    • Máte pravdu, stopy lepku se dokonce nachází i v bezlepkových obilovinách a produktech zpracovaných ve stejných závodech, kde se zpracovává pšenice, oves, ječmen a žito. Ječný slad obsahuje trochu lepku, ale je zfermentovaný a máme zkušenost, že ani celiakům problém většinou nedělá. Vlastně známe jen jednu holčičku, která nesnese ani lžičku od sladu smočenou v litrech obilí. Bohužel stopy lepku odhalila jedna maminka i v deklarovancýh bezlepkových sladech a sirupech (viz článek u nás na webu), když je nechala přetestovat. Pokud je někdo citlivý celiak, je potřeba nahradit slady sirupem, což má zase své nevýhody (slinivka, slezina), proto necháváme v receptech slady, protože obecně by se dalo říct, že slady nevadí. Ale je potřeba to sledovat. Obvykle v receptech uvádíme i tuto poznámku, tady ji také doplním.

    • Dobrý den,
      já jsem citlivý celiak 🙂 Protože nechci sladit sirupy, tak rozmixuji hrst rozinek a několik datlí a s tím to osladím.

      • Dcerka na slady reaguje, takže je to dilema, čím zdravě sladit. Sirupy se snažím také minimálně, ale slazení ovocem ( ovocenkou) v kombinaci s obilím ( třeba koláče) mi přijde stejně problematické, snad jen přirozenější, takže to tak nějak střídám, sladím minimálně, naštěstí na to není tak navyklá…

      • Taky to někdy dělám, viz tyto moje recepty. Ale není to pro mě ideální. Mě totiž primárně nedělá dobře lepek v podobě klasického pečiva, buchet, koláčků, knedlíků, sušenek apod., ale celé zrno obilí střídané notně s bezlepkovým mi nevadí. Kdežto tyhle kombinace obilí a ovoce mi dělají v břiše čurbes, takže já preferuju slady, byť máme velká část rodiny problém s lepkem.

        • Každý si musí vysledovat, co mu dělá a nedělá dobře. Mně vyhovuje slazení sušeným ovocem víc než slady.

          • Přesně tak, mě hlavně vyhovuje nesníst toho moc, ať už je to slazeno tak nebo tak 🙂

  20. Evco, taky se pridavam k chvale! dekuju moc za tenhle recept. Ohromne me prekvapilo, ze dlouhym parenim to chutna lepe nez z touby a fakt to chutna jak upecene. Je to moc podobne babiccine slehackove oriskove babovce. Ta bude koukat, az ji to upecu. Delala jsem verzi z jahel, misto mandli kokos, pridala kakao, karob, pernikove koreni a pomerancovy olej a byla z toho luxusni pernikova dobrota.

  21. Tak jsem se včera konečně odhodlala a zkusila. Napařování jsem se trošku bála, přece jenom napařovat buchtu se mi zdálo jako zvláštní a bála jsem se, že to bude tekutá mooc vlhká věc, ale kdepak! Bábovka je super! Není tak vysušená jako pečená, pěkně klouže do krku. Jenom co přijdou jáhly, vrhám se na ty ostatní napařené dezerty. Je opravdu skvělá!

  22. Ahoj holky, tak jsem ji taky zkusila :-). A byla jsem moc překvapená, jak moc je dobrá. Napařovala jsem ji v parním hrnci, o něco déle než je zde uvedeno, zdála se mi po hodině ještě moc mokrá. Tak mne to nadchlo, že kváskový chleba šel taky do hrnce místo do trouby (špaldový i bezlepkový) a možná už to ani jinak nebude :-). Opravdu moc děkuji za úžasnou inspiraci i za to, že jsem se konečně odhodlala k napařování místo pečení.

    • Dobrý den Lucie, prosím Vás, mohla by jste mi poslat recept na kváskový bezlepkový chleba? I s postupem toho napařování, nějak si to neumím představit. Předem děkuji.

  23. Dobry den,

    Nechala jsem se zlákat naparovanim. A tak jsem dnes naparovala buchtu, ale jako první snahu podle paní dyne- mrkvovou buchtu. Na tu Vasi se chystam jako druhou. Všechno bylo OK az na konzistenci- byla mazlava a na zubech lepiva… Je to takto správně – nikdy jsem naparovane věci nejedla- děkuji moc

  24. Včera jsem se rozhodla prvně zkusit nějaký napařovaný dezert. Líbila se mi tato bábovka, vše pročetla, i diskuzi a vrhám se do kuchyně. Ouha, kromě rozinek a polenty nic s předepsaných ingrediencí nemám, řekla jsem si nevadí…. V lednici uvařený bulgur a jahly – msto rýže, místo mandlí vlašáky, mouka špaldová, olej olivový, mák vůbec a slad…. byla výborná. Akorát jsem zvolila dortovou formu a neuvědomila si, že spodem může voda dovnitř. takže byla asi trochu mokřejší než má být….ale stejně jsme jí všechnu snědli 🙂

    • A tak to má být, vařit podle toho co máme doma a jen se nechat inspirovat. Tleskám za improvizaci!

  25. Mňam…dělala jsem ji už několikrát a pokaždé jinak. Napařování mě fakt začalo bavit! Kromě bábovkové formy (půjčené od tchýně) jsem konečně využila i mých formiček na muffiny, které mi ležely ladem nějaký ten pátek 🙂

  26. Tak díky tomuto receptu jsem začala konečně napařovat i chleba. Je to fakt super a chutná mně to víc než pečené. Tuto bábovku už jsem pekla asi 3x v různých variacích, jednou kváskovou, jednou jáhlovou s mrkví, jednou rýžovou s černým sezamem, všechny teda se sladem místo ovocenky a byly prostě skvělé. Chutnaly i kamarádkám, i když na ně byly asi míň sladké. Já slad dávám vždycky nějak od oka, nechce se mně ho odměřovat a dostávat z hrnku. Vaše recepty jsou vždycky bomba, díky. 🙂

  27. Tak se mi také povedly….hurá! Jako základ jsem použila jáhly a rýži s ovsem, těsto rozdělila na dvě části a do jedné ještě navíc přidala kakao, kokos a trošku mirinu. Vůbec nikdo nepoznal, že jsou z obilí a pařené. Krásně se krájely a konzistenci měly jako klasická pečená bábovka – prostě super 🙂 Těším se na další chuťové varianty. Díky za recept 🙂

  28. Dělala jsem v silikonových muffinech, zapomněla dát olej a přesto se povedly a byly moooc dobré, díky za recept!!! Moc jsem s tím nepočítala, že by se to mohlo povést a ejhle! 🙂 Akorát do druhého dne okoral dost vršek, což mohlo možná být i tím, že byly bez tuku…. ale zas tak nám to nevadilo 🙂

    • Anno, rozinky a hrozinky už jsme tu párkrát řešily 🙂 Rozinky jsou z Němčiny, hrozinky z českého hroznového vína. Pravidla povolují oba výrazy a výrobci píší na sáčky taky obojí. Já to střídám, aby měli radost zastánci obou výrazů 🙂

  29. To “paření” mne baví:) Dneska byla třetí, první bylo podle receptu, druhá s kakaem, dneska jablečno-skořicová. Pokaždé to dopadalo jinak, třeba u té poslední nebylo třeba dávat žádnou vodu a mouky jsem přisypala úplné minimum. Teď jsem si všimla, že jsem zapomněla na kypřící prášek a na olej, ale ve výsledku je to úplně jedno:-D Já jsem z toho nadšená (že jsem po dlouhé době udělala kvásek a “upařila” chleba – ten mi tedy překynul, takže bude reparát), taky mi připadá, že se to mezi konvenční buchtou musí ztratit a že to musí každému chutnat. Ale evidentně ne, drahá polovička, která se JJ vyhýbá obrovským obloukem, se u těmhle dobrotám brání. Tedy občas už mi jukne do talíře a sem tam ochutná, a někdy i řekne, že by si to někdy taky dal. Ale jak dojde na věc…. 😀 A je to fakt, že když jsem byla na začátku jiného stravování (nebo spíš před začátkem), tak mi zdravé buchty taky nejely…

    • Shari, to mám radost. Takhle přesně funguju. A pravda je, že na začátku mě zdravé sladkosti taky tolik neuspokojovaly, teď mi chutnají víc. Takže drahou polovičku chápu 🙂

  30. Jsem nadšená, mám velkou radost – povedla se:-)! Evi děkuju moc za recept. Dala jsem rozinky, trochu mandlí a více slunečnicových semínek a datlový sirup (nejdřív 4 zarovnané lžíce, po ochutnání nebojácně další 4 a je to pro mě příjemně sladké). Díky sirupu je to hnědá bábovka, mandle mi tam moc chutnají – příště jich bude určitě víc. Forma silikonová, na začátku mi na těsto probublalo dost vody, snažila jsem se opatrně odebrat, ale pak jsem toho nechala a vstřebalo se. Nechala jsem pro jistotu zlehounka pařit 2 hoďky. Zítra ochutná rodina – jsem zvědavá :). Už se těším na obměny :-). Lákají mě vlašáky. Kdybych dávala slad, bylo by třeba ho lehce povařit? NO holt to někdy zkusím :-).

    • Ahoj Jani, já používám slad a nepřevařuju ho. Naházím sypké věci (kromě mouky), pak tam švihnu slad a promíchávám. Dnes mi to ani nijak extra neřídlo, tak jsem přisypala fakt jen drobínek mouky. Při minulé to řídlo víc, tak jsem sypala mouku, dokud se to nezahustilo a pak šup s tím do hrnce. Nepoužívám bábovkovou formu, ale prostě takovou hrncovou (silikonová skládací miska – haha, první rok života našeho bezplenkového prtěte sloužila jako cestovní nočník:-D) a fakt v pohodě.

      • Shari děkuju za odpověď :-), nedáváš vůbec mouku? Když je konzistence ok? Taky jsem objevila kouzlo paření, různé knedlíkové tvary v utěrce jsou super. Naposledy včera čočka, trochu oves a ječmen vloček, majoránka, česnek a super sekačka :-). Mému muži jsem jí dala mezi žitný chleba s hořčicí, zelím a ředkví. Dával si ve vlaku a dokonce napsal smsku, že bomba ;-). Bábovka byla rodinou přijata trošku vlažněji než mnou, ale rozpoutala debatu a zájem. Radost 🙂 …

        • Jani, teď jsem si uvědomila, že tam dávám mandle mleté, tak to možná trochu jako mouka taky funguje. A i tak tu mouku jsem tam dala, ale fakt to bylo malé množství, jen jsem to tak zaprášila. A takhle málo se mi to stalo jednou, v předchozích případech tam šlo mouky víc. Jé, a další, co mi docvaklo… Já doma měla jablečnou vlákninu a tu jsem tam právě mrskla taky, takže to bylo asi to další, co mi uspořilo mouku, oproti předchozím dvěma pokusům:-D

          • 🙂 Shari děkuju za tipy jak omezit mouku. Pro úplnost 🙂 já jsem tu “sekačku” ochucovala umeoctem, pak mě to přišlo moc slané, tak jsem jí ještě trochu nastavovala jáhlami. Psala jsem, jak bábovka probudila zájem a tak rozpoutala debatu…asi nejvíce jsme se nakonec bavily s mou potenciální švagrovou 🙂 (19 let, mám jí moc ráda), která absolvuje biologickou léčbu na diagnózu juvenilní revmatická polyartritida. Zajímavé je, že její sestra trpí stejnou nemocí, což prý není obvyklé. Tak mě hned napadla rodinná zátěž (na úrovni duše). Tu svou debatu budeme mít tuším na delší dobu :-), svou cestu “z nemoci” (UC) a zkušenosti se stravováním předám nebo nasměruji (knihy, zde JJ, celostní lékaři…). Chtěla jsem se ale přesto zeptat a poprosit, zda tu není někdo s revmatickým onemocněním a zkušenostmi s MB stravou, kdy třeba i zároveň probíhá medicínská léčba. Příběhy a příklady táhnou :-). Díky moc, J.

    • Já slad taky nepřevařeuju, on se tam krásně propaří. Řídnutí mi vadilo jen u kaší, které jsem sladem polila a brala na výlety, tam se vyplatilo slad převařit.

  31. Já udělala asi ze třetinové dávky dvě menší bábovičky (koupila jsem si kvůli tomu náhodně objevené silikonové formičky) s celým mákem a rozinkami, z celozrnné basmati rýže, polenty a pohankové mouky. Byly naprosto famózní, jako takový makovec 🙂 V jídelníčku mi tato konzistence neskutečně chybí, jsem prostě buchtová, navíc teď vynechávám lepek, takže tohle je naprosto spásná záležitost 🙂 Byla to moje první zkušenost s napařováním namísto pečení a rozhodně nebude poslední. Takže moc děkuji a tleskám 🙂 Taky mě baví, jak si to každá modifikujeme podle svého, co bábovka, to originál 🙂 Recepty, které jdou takhle krásně modifikovat mám nejraději…

  32. Udělala jsem ji jako kváskovou z pšeničného kvasu a misto pohankové jsem dala špaldovou mouku – nevím jak by nakynula pohanková. Byla moc dobrá – jenom příště musím trošku víc osladit – když já všechno dělám jen tak od oka a pak to je pokaždé jiné. Tak jsem bábovku mázla švestkovými povidly a výborná. Díky za inspiraci.

      • Shari, místo jedlé sody jsem dala asi 4 lžice pšeničného kvasu – na sladké pečení používám pšeničný a na chleba žitný — mám stále v lednici. Místo pohankové mouky celozrnnou špaldovku, ale třeba to bude fungovat i s pohankovou – vyzkouším. Nechala jsem kynout asi 5 hodin v na minimum předehřáté troubě – v zimě dobrá varianta – v bytě máme chladněji. A pak už jen napařit. Má to ale jeden háček – jak si dát jenom jeden dva kousky a dost. Nevím co mě to popadlo, ale dneska po obědě, když byl malej ve školce, jsem do sebe poslala skoro půlku bábovky. Prostě vím, že to doma je a neodolám a své sehrála i dnešní návštěva gynekologa – mám měsíc do porodu a přibrala jsem pouze 6 kg (nejvíc jsem nabrala na začátku kdy jsem jedla špatně, pak když jsem se vrátila zpět k naší stravě se přírustek naprosto zastavil – váha se dorovnávala a teď to leze dost pomalu – sestře hlásím vždy raději o trochu víc, aby to nechtěli řešit. Ale mimi je v naprostém pořádku, podle tabulek, já se cítím taky výborně. Akorát mám nízkou hladinu železa. No alespoň nebudu mít po porodu co schazovat “-)

        • Ještě jsem se chtěla zeptat… Máš kvásek v lednici. Tak když jsi dělala tuhle bábovku, tak ten kvásek jsi vzala z lednice rovnou do mísy? Já s tímhle bojuju i u receptu na chleba, co je tady na stránkách. Jestli rovnou a když ne rovnou, tak jestli po vyndání nakrmit a nechat ho být a jak dlouho, než s ním začnu něco dalšího dělat:-/ Jo a dávala jsi slad nebo sirup? Si říkám, jestli se ten kvásek se sladem nepoperou a nebude z toho polívka…. A držím palce – pořád lepší 6 kilo než 20, že… Zvlášť když mrně je v pořádku 🙂

          • Když chcete pracovat s kváskem, tak vyndat z lednice, hned nakrmit a naředit vlažnou vodou do trochu řidší konzistence, než se uchovává v lednici a nechat vyběhnout asi hodinu dvě. Pak ho použít. Pokud je ho málo, tak ho za dvě hodiny zase nakrmit do požadovaného množství, nechat tak hodinu dvě vyběhnout a použít. Ve sklenici si nechat jen zbytek, znovu nakrmit, dobře promíchat do husté konzistence a dát hned do lednice. Tak vydrží bez krmení i týden.

          • Shari, přesně jak píše Helča, vyndat z lednice. nakrmit a teprve po vykynutí použít do finálního receptu.Akorát já ho nechávám asi tak pět hodin, za dvě hodiny mi teda nenaběhne – asi mám nějakej pomalej. Tentokrát jsem slad nedávala, ale do kváskových věcí ho převářím s vodu,nechám zchladnout na teplotu vhodnou pro kvásek. Přecijenom tochvíli trvá než se s ostatními ingrediencemi dostane do trouby či pod páru tak raději převářím. No už se těším až udělám druhou verzi této dobroty, ale momentálně eliminujeme, jsme dost zahlenění tak máme útrum.

        • Mapavco, moje počáteční váha na začátku těhotenství byla 60, klesla na 58 a výsledek byl kolem 65. Miminko bylo nakonec krásné tříkilové, zdravé. Se striktnější stravou (ze zdrav. důvodů, vyloučení mléč.výr., mouky, cukru, citrusů) jsem začala pár měsíců před otěhotněním, ale až v průběhu těhot. jsem objevila knihu Strnadel.+Zerzán a prakticky až s prvními příkrmy jsem opouštěla maso z velkochovů (dnes jen málo – ryba, domácí králík, slepice) a třeba instantní kaše :-). Pár týdnů po porodu začalo trápení s exémem, dnes si myslím, že to bylo možná tím mým započatým čištěním… Kdoví, už vím, že nemá smysl se tím trápit, spíš se snažit jíst co nejlépe :-). Přeju naprostou důvěru a klid… a držím palce 🙂

        • Mapavco, váhu neřeš 🙂 Hlavně, že miminko prospívá. Já jsem v těhotenství jinak ještě nejedla, přibrala jsem 7, resp 9 kilo (napřed 2 mínus, pak devět plus, takže sumasumárům nahoru 7 oproti předtěhotenské váze). Miminko mělo ukázkové míry, porod přirozený a hladký, já šla z porodnice s dobrým pocitem, že nejsem velryba.

          • díky za podporu, no teďjsem ještě za poslední týden o půl kila spadla protože jsem nastydlá a moc jsem toho nesnědla. Ale věřím, že bude vše vpořádku, akorát je to takový nezvyk, že před finišem mám takový malý bříško 🙂

        • Ahoj Mapavco, tak jsem včera dělala podle tebe s kváskem. No krize, nejraději bych to fakt sežrala najednou:-D Moje první kvásková buchta, juch:) A držím palce s miminkem, dej pak určitě vědět! Ať víme, že je všechno tak, jak má být:)

  33. Evi, moc díky za skvělý recept, splnila jsi našim dětem sen :-)… Bábovka se povedla, místo máku jsem dala černý sezam, místo mandlí slunečnicová semínka, krásně voněla, stačila 1 lžička vinného kamene. Napařovala jsem 2 hodiny. Už se těším až takto udělám velikonočního beránka…

  34. Bábovka je parádní, právě mi ji Evča přivezla ochutnat, i když ji musela bránit vlastním tělem, aby pro mě zbylo.

    • My dnes dělali asi šestou verzi. Moje děti se úplně zbláznily z bábovky, tak mi denně padnou zbytky obilí na novou bábovku a už abych šla zase namočit novou rýži na zítřek, páč nezbylo 🙂

  35. Bábovku jsem udělala ze zbytku bílé rýže a krup. Po hodině se na špejli stále dost lepila, dobu napařování jsem prodloužila o dalších 20 min., pak jsem ji z vody vytáhla, nechala zchladnout ve formě, vyklopila a nakrájela, což se dařilo. Přestože nejsem na sladké, zdá se mi málo sladká. Jinak je ale výborná. Pro děti je tato příprava jistě lepší než pečená v troubě.

  36. Tak jsem bábovku nakonec upekla, protože jsem zjistila že na to nemám nádobí a jsem s výsledkem spokojená. Akorát jsem málo osladila, tak jsme si na talířek dali marmeládu a chutnalo mi to moc :-).

  37. Vypadá úžasně :-). Určitě ji vyzkouším. Byli jsme s dcerkou u paní doktorky Strnadelové a ta jí doporučila na čas bezlepkovou dietu, tak snad jí to bude chutnat (je dost vybíravá 🙁 ).

  38. Dneska jsem dělala. Dala jsem jáhly, vody jsem dala tak zhruba ani ne hrníček, aby byla hustá, ale dala se trochu lžící “lít” (spíš aby ze lžíce padala :D). Dělala jsem to v malých silikonových muffinech a byly super 🙂 Místo mandlí jsem dala lískové oříšky (nadrcené). Pekla jsem v troubě na zhruba 180 °C asi okolo 30 minut. Dala jsem 2 lžíce sladu. Muffiny jsem posypala nahoře skořicí a ozdobila oříškem. Byly pro mě mírně sladké, akorát, pro návštěvu bych rozhodně dala tak ještě o 2-3 víc. Dobrota 🙂 Krásně se propekly a šly skvěle vyndat a krásně držely!

    • V silikonové formě se musí dělat ještě snáz. A se skořicí to musela být mňamka, to taky zkusíme!

    • byla dost sladká? Mně se nepovedla tvarem, takže jí znovu zkusím až za čas. Nahoře měla kašovitou vrstvu, pod ní dobře upařená, ale vyklopila jsem jí moc brzo, takže z toho byl trhanec. Sladká byla dost, tak jsme jí skoro celou snědli, ale byla to sladká rýže upařená ve spoustě mouky. Omlouvám se za kritický komentář, mně moc nenadchla.

      • Mě se právě tvarově povedla, na mě sladká byla akorát, ale cácoře a taťkovi přišla bez chuti a málo sladká. Přesně jak píšeš SlávkaN sladká rýže upoařená ve spoustě mouky 🙁

      • Byl to můj první pokus s podobným dezertem a napařováním a řekla bych, že se výborně povedl. Vařím i normálně + občas nějaký experiment. Na rozdíl od receptu jsem měla méně rýže a více polenty, víc máku a karob. Formu jsem měla skleněnou a nechala jsem to v hrnci déle než hodinu. Když už jsem si říkala, že to budem vyjídat lžičkou, tak se to krásně vyklopilo. Mě to nadchlo. Ale chápu, že ne vždycky se zadaří, prostě překvápko. 🙂

  39. Ještě otázka k mouce, prosím. 😉 I napařovaná zahleňuje, že? Takže při soplení dítka radši vynechat, co?

    • Já jsem vcelku přísná a při nudlích přitvrzuju. Pokud to není vážné a nebude to denně, tak asi kousínek nevadí, je to hodně o obilí a mouky josu bezlepkové, takže to není až tak zahleńující.

  40. Tak bábovka se jde napařovat. Těším se na ni a jsem hodně zvědavá. Zítra ji beru synkovi na sváču na skautskou schůzku. Ostatní skautíci si tam baští brumíky, krosánky, mandarinky, náš Domásek si pochutnává na křízalkách, mandličkách nebo ovesných placičkách. Jaksi ho ani nenapadne si nabídnout od jiných. Jak mamky na stůl vybalí dětem přinesené pochutiny, automaticky letí zkontrolovat naši tašku a s hrdostí nese svoje dobrůtky. Obvykle zbytek nejeví moc zájem o jeho pamlsky, náš “otesánek” je maximálně spokojený, že mu nikdo neujídá. Ovšem když jsem měla upečený dýňový perník odsud z receptu, otevřela jsem krabičku a zavoněla skořice, tak tak uhájil před ostatními 2 kousky. Jsou to mrňátka, dětičky od 0 do 5 let, je radost je sledovat, jaké kdo má zvyklosti u jídla, co jaká maminka v kterém věku dětem dává, jak se mezi sebou s baštou porovnávají.

  41. Tak ja udělala jahlovoryzovou a pařila jsem ji hodinu a pulu a pak ji soupla ještě na 15 min do troiby, asi jsem ji moc naředila, ale i přes to že to byl muj 1. Napařovací pokus, tak mi chutna 🙂

  42. Dobry den, mozem sa opytat v akej forme ste babovku robili? asi v teflonovej? ja mam iba kameninovu formu po praprababicke, ktora je straasne siroka plus dve ucha k tomu, takze ju do ziadneho hrnca nedam…aj ten kamen je aspon 1-1,5cm hruby, neviem ci by sa za hodinu naparila 🙂 myslite ze ju mozem aj upiect? vdaka, po bezlepkovej zdravej babovke patram prave tento tyzden :-))

    • V kameninové by to snad šlo taky, asi by se musela prodloužit doba napařování, přípaně dodělat bez pokličky. Já jsem zkoušela silikonovou, plechovou a teflonovou. Používám formu na bábovku, protože nemá uši, které by mi v hrnci překáželi, ale běžně napařuji i v kameninovém malém hrnci. Napařovat můžete klidně v dortové formě, hrnci na polévku apod. Jde o to, aby se to vešlo do sebe a šlo to přiklopit.

    • Já jsem dělala bábovku v kameninové formě a dělala jsem ji asi hodinu a půl. Já ale tak dělám i chleba, raději déle a pořádně. Já teda přes formu dávám strečovou folii (i u chleba) aby mi ty kapky vody nepadaly do těsta. Je až neuvěřitelné jak téměř není poznat rozdíl mezi pečeným a napařovaným. Bábovku jsem dávala ještě asi na čtvrt hodinu do trouby, ale myslím, že to nebylo vůbec potřeba.

      • Já jsem u té první pořád nakukovala a tak mi dost vody na bábovku nakapalo, ale zase se odpařila, ničemu to nevadilo. u jedné z verzí bábovky jsem na ní zapomněla (musím je dělat, až když holky spí 🙂 a to většinou sedím u počítače) a napařovala se dvě hodiny a taky jí to neuškodilo 🙂 Naše rodina vůbec nepoznala, že je bábovka z rýže, bez vajec a ještě nepečená, ale napařená. Prostě se povedla 🙂

        • Já napařuji i ve skleněné míse. Myslím, že tou folií byla myšlena potravinová folie.

  43. Je vážně úžasná, nechápu proč sama na něco takového nepřijdu :). Dala jsem místo rýže jáhly a nemám ji tak tmavou, ale spíš světlou. Myslím, že jsem na nic nezapomněla čím může být?

    • Já jsem dneska dělala kroupovou a je taky hodně světlá. Ale chutná výborně 🙂 Napadá mě, že v naší rýži jsem nechala i přichycený hnědý spodek a ten tomu dodal barvu. Ale kdyby ji někdo vyloženě potřeobval dobarvit jako kakaovou, sáhla bych po karobu nebo kvalitním kakau.

      • jáhlovka je moc dobrá. Jen se mi špatně krájí, v podstatě se mi sype, je spíš na lžičku. Jestli to nebylo tím, že jsem krájela a nebyla ještě úplně vychladlá…?

        • většina těch věcí s obilím se lépe krájí po vychlazení. A taky záleží, jak moc byly jáhly uvařené, kašovitější se spíš ztratí než tuhé. Stejné je to s ostatními obilovinami. V té první bábovce jsme rýži ani nemohli najít, úplně se tam ztratila, v další udělala jasný vzorek, protože byla jako sypká příloha.

  44. Myslíte, že bude recept fungovat, i když rýži rozmixuju? Mám potíže aktuálně s čelistními klouby, tak musím omezovat žvýkání tužších věcí, což rýže natural je. Děkuji.

    • Předpokládám, že to nebude problém, do některých receptů obilí taky mixuji. Možná bude potřeba ubrat vody nebo přidat mouku, to uvidíte. Djete vědět, jak se povedlo. Ale jinak ta rýže tam není nějaká tvrdá. Když je uvařená do měkka a třeba ve větším množství vody než běžně na přílohu, ani se tam nepoznají zrnka, takže není potřeba nějak extra zapojovat čelisti víc než na jídlo z mouky. Spíš tam nebudou moci být ty mandle, ale to je asi jasné.

  45. Evo, vy jste kouzelnice, určitě vyzkouším, až bude vnučce dobře. Od včerejška má přes 38,5 horečku, bez jakýchkoliv dalších příznaků.

    • Janko, jestli má horečky, tak bábovka určitě počká, až bude fit. Horečka má zřejmě dobrý důvod přijít. Psychický, fyzický, obojí…po Vánocích bývá mnoho důvodů pro horečku. U malých dětí třeba i prostě moc zážitků. Většinou i moc jídla, byť zdravého, ve většině rodin pak i málo pohybu a hodně televize atd.

      • Horečka ji najednou vylezla na 38,5 v pondělí asi 2 hod. po obědě, trochu zvracela, v noci teplota okolo 39, včera už jen zvýšená, dneska nic, dnes už je čilá, ale jídlo stále odmítá. Dva dny únava a malátnost. Myslím si, že jsem na to přišla z čeho to bylo. V neděli – na oběd ryba k tomu nevím co, svačina pečená (mouka) i když zdravá buchta, v pondělí na oběd ryba, zelenina, jáhly. Zatížení organismu živočišnými potravinami?! A co já babička můžu dělat?!
        Evi, jak podpořit pro příště očišťovací proces, kdyby opět rodič nepoužíval mozek?
        Díky.

        • Janko, může být. Ideální je, když právě rodič sleduje (tedy bez strachů a strašení dítěte), co se kdy po čem udělá, jak dítě reaguje na jídlo, situaci v rodině atd. Pak ho nějaká horečka nemůže kolikrát ani překvapit. Myslím, že vnučka to vyřešila sama – dala si hladovku, aby se nadbytky strávily a tělo se vypucovalo. Pomáhá pobyt na vzduchu a dieta. Při horečce lépe nejíst, hlídat pití atd. viz http://www.jimejinak.cz/2014/06/jak-konkretne-postupovat-pri-horecce/

  46. Zobrazit všech 128 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěstoviny s pikantní fazolovou omáčkou
Další článekOd kolébky ke škole (aneb o výchově malých dětí)