Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Napařovaná rýžová bábovka (bezlepková)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Nejlepší recepty vznikají neplánovaně a mnohdy jako z nouze cnost. Já chtěla na návštěvu vzít dezert pro naši rodinu, ale po Vánocích byly zásoby v dost bídném stavu. Babička říkala, že udělá bábovku, tak jsem měla výzvu udělat ji taky. Po našem. A navíc bezlepkovou a nepečenou! Probrala jsem zbytky ve špajzce a, byť to vypadalo, jako když vaří kočička s pejskem, výsledek stál vizuelně i chuťově za to! Bábovka chutnala i běžným strávníkům, takže se nebojte vzít s sebou bábovku na párty.

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

 IMGP3937Ingredience

  • 2 hrnky  uvařené rýže natural
  • 1 hrnek kukuřičné polenty (může být i mouka, já neměla)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 4 lžíce oleje (já dala sezamový)
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku mandlí (měla jsem neloupané)
  • 3 lžičky jedlé sody (může být bezfosf. kypřící prášek, ten jsem neměla)
  • 1/2 hrnku máku
  • na oslazení slad nebo obilný sirup – množství podle chuti (já použila 4 lžíce rýžového sirupu a 4 lžíce ovocenky, prostě zbytky)
  • hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší a širší než forma na bábovku

Postup

Rýži můžeme použít ještě teplou, pak nebude potřeba voda. Pokud máme vychhladlé zbytky rýže, zalijeme ji trochou horké vody, aby zvláčněla a přidáme všechny ostatní suroviny: mandle, hrozinky, mák (nemletý), olej, sů, sodu, slad/sirup/ovocenku. Podle potřeby přisypeme obě mouky nebo přidáme vodu, abychom dostali těsto, které se dá přelít, ale není vyloženě tekuté. Konzistence asi jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do formy,ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte bábovkovou formu. Hrnec přiklopte pokličkou a když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte bábovku pod pokličkou hodinu napařovat.

Že je bábovka hotová, poznáte píchnutím špejle. Zůstane-li čistá bez těsta, je hotovo. Může být mokrá, protože bábovka je taky vcelku mokrá. Nečekejte špejli suchou jako u klasických pečených dezertů.Pokud je špejle umazaná, ještě chvilku napařujte. Kdo má rád kůrčičku, může ji na chvilku dát ještě do trouby. Nám to moc chutnalo i bez dopékání.

Praktické

Pokud jste začátečníci, ochutnejte těsto, zda je pro vás dost sladké, podle potřeby doslaďte.

Pokud budete dávat ovocenku jako já, tak očekávejte pěnovou reakci se sodou. Ničeho se nelekejte a dejte těsto do vymazané a vysypané formy a napařujte.

Potřebujete-li ošálit příbuzenstvo či děti zvyklé na posyp z cukru moučky, použijte sušené rostlinné mléko nebu sušený slad, případně kombinaci obou.

Obměna

Určitě můžete udělat jen mandlovou, makovou či rozinkovou. Tenhle mix vznikl proto, že jsem neměla ani dost máku, ani dost mandlí. Rozinky tam přišly proto, aby těsto osladili – neměla jsem ani slad, ani dost sirupu. A protože mi přišlo pořád málo sladké, přilila jsem ovocenku. Není třeba dávat úplně stejné ingredience, pokud je zrovna nemáte ve stejném množství, klidně zkuste vlastní kombinace. U mě to byla spíš z nouze cnost, ale výsledek nás nadchnul!

Děti

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Pokud jedete na návštěvu k babičce, kde bude klasická bábovka, budete s touhle za hvězdu, protože není suchá a má v sobě spoustu dobrot :-) Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Uz taky chvalim :-) muj prvni naparovany desert! a podaril se. Jen jsem nemela ovocenku, tak slo vic sladu a sirupu. Jediny postreh je ten, ze ta ovocenka to asi i tak trosku hezky nabarvi, ne? Ta moje babovka ve tvaru biskupskeho chlebicku je diky celozrnne pohankove mouce takova spise do seda :-)

Klub

Také děkuji za skvělý recept a chuťový zážitek :)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.
2
69

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. ...