Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Kukuřičný kváskový chléb

Uvařeno
bez mléka

Pokud už nechcete kupovat nezdravé pečivo ze supermarketu, udělejte si domácí chlebík. Tento je díky kukuřičné mouce krásně nadýchaný.

Ingredience
rozkvas:
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody
  • 1 lžíce aktivního kvásku
těsto:
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g kukuřičné mouky
  • 230 g vody
  • 2 lžičky soli
  • Slunečnicová semínka

Jak připravit kukuřičný kváskový chleba

  1. Smícháme všechny suroviny na rozkvas a necháme ho 9-12 hodin kvasit (v teple stačí 6 hodin).
  2. K rozkvasu přidáme všechny zbylé ingredience a vymícháme těsto.
  3. Přikryjeme fólií a každých 40 min překládáme.
  4. Opakujeme asi 3-4 krát.
  5. Potom tvarujeme chlebík.
  6. Necháme kvasit 3 hodiny.
  7. Pečeme v troubě nejdřív se záparou na 250°C 10 min, potom bez zápary na 200°C ještě 20 min.
  8. Necháme vychladnout a krájíme.

Praktické

  • Recept je na jeden chléb, ale dají se dělat i menší chlebíky (3-4 ks).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 11. 2023

Krasavec ❤️

Dobrý deň, mohli by ste mi vysvetlit čo je pečenie so záparou a bez? Ďakujem. B.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Chléb z červené řepy

Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen t...
5
4

Rybízové víno bez cukru

Také nevíte, co s rybízem? Nám bylo líto ho nechat u příbuzných shnít, tak jsme zkusili experiment – rybízové víno bez cukru. Na výsledek musíme počk...