Koprovka jinak, bez mouky a mléka a přesto výtečná.

Ingredience
pro 4 porce
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 1 bílá ředkev daikon
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • tři snítky kopru
  • podle chuti můžete přidat umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku koprovku

  1. Do kastrolu dáme olej a na něj vložíme na kostky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme a chvíli restujeme.
  3. Přidáme na kostky pokrájenou oloupanou ředkev a celer.
  4. Zeleninu občas promícháme a lehce osmažíme.
  5. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li potřeba, doředíme vývarem.
  7. Přidáme na jemno nasekaný kopr a polévka je hotová. Nám chutná i bez dalších dochucovadel, je příjemně sladká a lahodná. Začátečníci si mohou dochutit troškou umeocta a jablečného octa.

Praktické

  • My kopr zbožňujeme, proto skončil v polévce, ale kdo ho nerad, může udělat bez kopru a bude mít i tak výtečnou bílou polévku.
  • Když polévku zahustíte troškou kukuřičného škrobu nebo kuzu rozmíchaného ve studené vodě (stačí minutku zavařit za stálého míchání před přidáním kopru), dostanete stejně lahodnou omáčku. Zahustit můžete také rozmícháním zbylého obilí.

Kombinujeme

  • My jsme polévku dozdobili praženými semínky, sekanou petrželkou a klíčky.

Obměna

  • Bílou polévku můžete udělat i kombinací jiných světlých zelenin (zelí, petržel, pastiňák, pation atd.).
  • Změnu chuti docílíte výměnou kopru za koření. Naše oblíbená varianta je se špetkou muškátového květu či oříšku.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale budeme šetřit s olejem a solí, nebudeme přidávat umeocet. Stejně dochucenou polévku dáváme dětem cca od 2 let. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. moc dobrá, já jsem tedy dělala koprovou omáčku, dochutila domácím kokosovým mlékem a fakt mňam 🙂 mám ráda vaše recepty, ještě nedávno jsem neuměla vařit ( jedovatou českou klasiku jsem se nikdy neučila, asi jsem někde hluboko v sobě věděla proč) a ted si díky Vám připadám jak kuchařka 😀

    • Tak to jste na tom stejně jako my. My taky jako kuchařky nestály za moc a dneska nás vaření moc baví… hlavně ty možnosti…

    • Já taky nějak pořád neměla tu správnou motivaci vařit vepřo knedlo zelo 🙂 Šetřila jsem síly na vaření snídaní, obědů a večeří pro svou rodinu :-))) Super, že si připadáte jako kuchařka! K tomu jsme chtěly přivést všechny ženské, které se tak dříve necítily, jupííí, je tu další!

  2. Super polévka. Jen jsem neměla čerstvý kopr, tak jsem tam dala čerstvou pažitku ze zahrádky. Dokonce jedla i tchýně a manžel, který si tam propasíroval stroužek česneku 🙂
    Jo a JJ teprve začínám a umeocet jsem zde použila poprvé a asi ještě dvě hodiny po snědení polévky jsem cítila kyselou chuť v puse-je to možné? Dala jsem tam cca 1-2 lžíce umeocta.

    • To je zvláštní, umeocet to naopak skvěle dochutí a nezůstává na jazyku taková ta divná pachuť jako po běžném octu.

  3. jé díky za recept, zrovna se hodí – otevřela jsem ledničku a koukla, co musím spotřebovat a vidím bílou ředkev a celer – uvařím na večeři 🙂

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
Další článekDýňovo batátové pyré s koprem