Koprovka jinak, bez mouky a mléka a přesto výtečná.
Ingredience
pro 4 porce
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 1 bílá ředkev daikon
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • tři snítky kopru
  • podle chuti můžete přidat umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku koprovku

  1. Do kastrolu dáme olej a na něj vložíme na kostky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme a chvíli restujeme.
  3. Přidáme na kostky pokrájenou oloupanou ředkev a celer.
  4. Zeleninu občas promícháme a lehce osmažíme.
  5. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li potřeba, doředíme vývarem.
  7. Přidáme na jemno nasekaný kopr a polévka je hotová. Nám chutná i bez dalších dochucovadel, je příjemně sladká a lahodná. Začátečníci si mohou dochutit troškou umeocta a jablečného octa.

Praktické

  • My kopr zbožňujeme, proto skončil v polévce, ale kdo ho nerad, může udělat bez kopru a bude mít i tak výtečnou bílou polévku.
  • Když polévku zahustíte troškou kukuřičného škrobu nebo kuzu rozmíchaného ve studené vodě (stačí minutku zavařit za stálého míchání před přidáním kopru), dostanete stejně lahodnou omáčku. Zahustit můžete také rozmícháním zbylého obilí.

Kombinujeme

  • My jsme polévku dozdobili praženými semínky, sekanou petrželkou a klíčky.

Obměna

  • Bílou polévku můžete udělat i kombinací jiných světlých zelenin (zelí, petržel, pastiňák, pation atd.).
  • Změnu chuti docílíte výměnou kopru za koření. Naše oblíbená varianta je se špetkou muškátového květu či oříšku.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale budeme šetřit s olejem a solí, nebudeme přidávat umeocet. Stejně dochucenou polévku dáváme dětem cca od 2 let. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. moc dobrá, já jsem tedy dělala koprovou omáčku, dochutila domácím kokosovým mlékem a fakt mňam 🙂 mám ráda vaše recepty, ještě nedávno jsem neuměla vařit ( jedovatou českou klasiku jsem se nikdy neučila, asi jsem někde hluboko v sobě věděla proč) a ted si díky Vám připadám jak kuchařka 😀

    • Tak to jste na tom stejně jako my. My taky jako kuchařky nestály za moc a dneska nás vaření moc baví… hlavně ty možnosti…

    • Já taky nějak pořád neměla tu správnou motivaci vařit vepřo knedlo zelo 🙂 Šetřila jsem síly na vaření snídaní, obědů a večeří pro svou rodinu :-))) Super, že si připadáte jako kuchařka! K tomu jsme chtěly přivést všechny ženské, které se tak dříve necítily, jupííí, je tu další!

  2. Super polévka. Jen jsem neměla čerstvý kopr, tak jsem tam dala čerstvou pažitku ze zahrádky. Dokonce jedla i tchýně a manžel, který si tam propasíroval stroužek česneku 🙂
    Jo a JJ teprve začínám a umeocet jsem zde použila poprvé a asi ještě dvě hodiny po snědení polévky jsem cítila kyselou chuť v puse-je to možné? Dala jsem tam cca 1-2 lžíce umeocta.

    • To je zvláštní, umeocet to naopak skvěle dochutí a nezůstává na jazyku taková ta divná pachuť jako po běžném octu.

  3. jé díky za recept, zrovna se hodí – otevřela jsem ledničku a koukla, co musím spotřebovat a vidím bílou ředkev a celer – uvařím na večeři 🙂

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
Další článekDýňovo batátové pyré s koprem