Koprovka jinak, bez mouky a mléka a přesto výtečná.

Ingredience
pro 4 porce
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 1 bílá ředkev daikon
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • tři snítky kopru
  • podle chuti můžete přidat umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku koprovku

  1. Do kastrolu dáme olej a na něj vložíme na kostky pokrájenou cibuli.
  2. Osolíme a chvíli restujeme.
  3. Přidáme na kostky pokrájenou oloupanou ředkev a celer.
  4. Zeleninu občas promícháme a lehce osmažíme.
  5. Zalijeme horkým vývarem (nebo vodou) a pod pokličkou vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li potřeba, doředíme vývarem.
  7. Přidáme na jemno nasekaný kopr a polévka je hotová. Nám chutná i bez dalších dochucovadel, je příjemně sladká a lahodná. Začátečníci si mohou dochutit troškou umeocta a jablečného octa.

Praktické

  • My kopr zbožňujeme, proto skončil v polévce, ale kdo ho nerad, může udělat bez kopru a bude mít i tak výtečnou bílou polévku.
  • Když polévku zahustíte troškou kukuřičného škrobu nebo kuzu rozmíchaného ve studené vodě (stačí minutku zavařit za stálého míchání před přidáním kopru), dostanete stejně lahodnou omáčku. Zahustit můžete také rozmícháním zbylého obilí.

Kombinujeme

  • My jsme polévku dozdobili praženými semínky, sekanou petrželkou a klíčky.

Obměna

  • Bílou polévku můžete udělat i kombinací jiných světlých zelenin (zelí, petržel, pastiňák, pation atd.).
  • Změnu chuti docílíte výměnou kopru za koření. Naše oblíbená varianta je se špetkou muškátového květu či oříšku.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku, ale budeme šetřit s olejem a solí, nebudeme přidávat umeocet. Stejně dochucenou polévku dáváme dětem cca od 2 let. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
  1. Letos mám na zahradě hodně bílých ředkví:) A protože celer jsem vytáhla ještě maličký, přidala jsem do hrnce kedluben. Dobrota, děkuji za recept.

  2. moc dobrá, já jsem tedy dělala koprovou omáčku, dochutila domácím kokosovým mlékem a fakt mňam :) mám ráda vaše recepty, ještě nedávno jsem neuměla vařit ( jedovatou českou klasiku jsem se nikdy neučila, asi jsem někde hluboko v sobě věděla proč) a ted si díky Vám připadám jak kuchařka :-D

    • Tak to jste na tom stejně jako my. My taky jako kuchařky nestály za moc a dneska nás vaření moc baví… hlavně ty možnosti…

    • Já taky nějak pořád neměla tu správnou motivaci vařit vepřo knedlo zelo :-) Šetřila jsem síly na vaření snídaní, obědů a večeří pro svou rodinu :-))) Super, že si připadáte jako kuchařka! K tomu jsme chtěly přivést všechny ženské, které se tak dříve necítily, jupííí, je tu další!

  3. Super polévka. Jen jsem neměla čerstvý kopr, tak jsem tam dala čerstvou pažitku ze zahrádky. Dokonce jedla i tchýně a manžel, který si tam propasíroval stroužek česneku :-)
    Jo a JJ teprve začínám a umeocet jsem zde použila poprvé a asi ještě dvě hodiny po snědení polévky jsem cítila kyselou chuť v puse-je to možné? Dala jsem tam cca 1-2 lžíce umeocta.

    • To je zvláštní, umeocet to naopak skvěle dochutí a nezůstává na jazyku taková ta divná pachuť jako po běžném octu.

  4. jé díky za recept, zrovna se hodí – otevřela jsem ledničku a koukla, co musím spotřebovat a vidím bílou ředkev a celer – uvařím na večeři :)

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím
Další článekDýňovo batátové pyré s koprem