Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Beluga na švestkách

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Ingredience
1 porce
  • 50 g čočky beluga
  • 1 kus fialového hlávkového zelí
  • 1 malá červená cibule
  • 4 středně zralé švestky
  • olej
  • 1 rovná lžička koření nigella sativa (černý kmín)
  • 1 rovná lžička celého kmínu
  • 1 rovná lžička černého hořčičného semínka
  • 2 stroužky česneku
  • kajenský pepř
  • asi 7 lískových ořechů
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • umeocet
  • 1 lžička kuzu
  • voda podle potřeby

Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a d...

Jak připravit belugu se zelím a švestkami

    1. Zelí a cibuli nakrájejte na proužky.
    2. Uvařte čočku, po uvaření slijte a dejte stranou.
    3. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli, česnek a koření. Jemně orestujte.
    4. Přidejte zelí, lehce osolte, promíchejte s umeoctem a vodou. Přikryjte a duste několik minut na mírném ohni.
    5. Nyní nakrájejte švestky na malé kousky a přidejte je do pánve, posypejte pepřem, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se zelí neuvaří. 
    6. V troše studené vody rozmíchejte kuzu a nalijte na zelí. Promíchejte, zvyšte teplotu a pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezhoustne.
    7. Na závěr přidejte uvařenou čočku, promíchejte, ochutnejte a popřípadě dosolte. Pamatujte, že umeocet je sám o sobě velmi slaný.
    8. Podávejte a posypejte nasekanými a nasucho opraženými lískovými oříšky a nasekanou petrželkou.

Praktické

  • Sladkost pokrmu bude záviset na zralosti švestek. Pokud nejsou moc sladké, přidejte třeba lžičku nějakého sladidla.
  • Jako přílohu podávejte libovolné obiloviny, při bezlepkové dietě volte přílohu bez lepku (rýže, jáhly, amarant apod.)
  • Abyste dosáhli požadované chuti, nevynechte koření a oříšky.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si ho můžeme dopřát, ale neměli bychom ho konzumovat pravidelně.

Obměna

  • Místo belugy můžete použít jakoukoliv jinou čočku.

Děti

  • Kořeněné pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept, je to vynikající, i když z koření jsem dala jenom kmín a oříšky rozemlela.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...