Tuto vietnamskou specialitu miluje celý svět. Pojďte si ji uvařit doma zdravě - bez vajec. Je to výborná rychlovka!

Ingredience
na 1 porci
  • uvařená basmati nebo jiná rýže
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/3 natural nebo uzeného tofu
  • 1 mrkev
  • hrst hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • mandle nebo kešu oříšky (nemusí být)
  • na dochucení: 2 lžíce shoyu, 1 lžíce octa (nejlépe kokosového nebo rýžového, ale může být i umeocet nebo balzamiko), 1 lžíce sladu, špetka čili

Jak na smaženou rýži s tofu

  1. Uvařte si rýži. Na tento recept je nejlepší si ji uvařit den předem.
  2. Na suché pánvi nebo na kapce oleje si opražte loupané mandličky nebo kešu oříšky.
  3. Rozdrobte natural tofu (do klasické smažené rýže se dává vajíčko a rozdrobené tofu ho nahrazuje) nebo ho nakrájejte na kostičky.
  4. Nakrájejte si mrkev na sirčičky, zázvor na drobné kostičky a šalotku na drobné půlměsíčky nebo kostičky.
  5. Rozpalte si na pánvičce 1 lžíci oleje a přidejte rozdrobené tofu.
  6. Chvíli restujte a přidejte rýži, kurkumu a případně špetku „vajíčkové“ soli (černá himalájská sůl kala manak).
  7. Restujte 3 minuty.
  8. Poté dejte do misky stranou.
  9. Na pánvičku dejte další lžíci oleje a přidejte šalotku a restujte.
  10. Poté přidejte mrkev, hrášek, zázvor a osolte špetkou soli a špetkou čili (nemusí být).
  11. Vše dobře orestujte, ale zelenina musí zůstat křupavá.
  12. Přidejte rýži s tofu a vše dobře promíchejte.
  13. Zalijte zálivkou z ingrediencí na dochucení. Promíchejte a ochutnejte. Případně ještě přidejte dochucovadla dle chuti.
  14. Vmíchejte pražené oříšky.
  15. Podávejte posypané čerstvými natěmi.

Obměna

  • Do tohoto receptu je výborný i pórek, zelí, kadeřávek, klíčky, paprika, brokolice, květák, mangold, špenát a žampiony nebo houby shitake.
  • Místo tofu se dobře hodí i tempeh, jen chuť bude trošku jiná. Dá se zvolit i uzená verze obou sojových sýrů.
  • Místo rýže se hodí i quinoa, kuskus, bulgur nebo kroupy.

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFacebook Hubneme do plavek
Další článekDomácí křupavá granola s kváskem