Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Smažená kurkumová rýže s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Tuto vietnamskou specialitu miluje celý svět. Pojďte si ji uvařit doma zdravě – bez vajec. Je to výborná rychlovka!

Ingredience
na 1 porci
  • uvařená basmati nebo jiná rýže
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/3 natural nebo uzeného tofu
  • 1 mrkev
  • hrst hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • mandle nebo kešu oříšky (nemusí být)
  • na dochucení: 2 lžíce shoyu, 1 lžíce octa (nejlépe kokosového nebo rýžového, ale může být i umeocet nebo balzamiko), 1 lžíce sladu, špetka čili

Vyrostla jsem na mase, mléku, vejcích. Časem mě dohnaly zdravotní problémy a v práci jsem vyhořela. Následoval rok, k...

Jak na smaženou rýži s tofu

  1. Uvařte si rýži. Na tento recept je nejlepší si ji uvařit den předem.
  2. Na suché pánvi nebo na kapce oleje si opražte loupané mandličky nebo kešu oříšky.
  3. Rozdrobte natural tofu (do klasické smažené rýže se dává vajíčko a rozdrobené tofu ho nahrazuje) nebo ho nakrájejte na kostičky.
  4. Nakrájejte si mrkev na sirčičky, zázvor na drobné kostičky a šalotku na drobné půlměsíčky nebo kostičky.
  5. Rozpalte si na pánvičce 1 lžíci oleje a přidejte rozdrobené tofu.
  6. Chvíli restujte a přidejte rýži, kurkumu a případně špetku “vajíčkové” soli (černá himalájská sůl kala manak).
  7. Restujte 3 minuty.
  8. Poté dejte do misky stranou.
  9. Na pánvičku dejte další lžíci oleje a přidejte šalotku a restujte.
  10. Poté přidejte mrkev, hrášek, zázvor a osolte špetkou soli a špetkou čili (nemusí být).
  11. Vše dobře orestujte, ale zelenina musí zůstat křupavá.
  12. Přidejte rýži s tofu a vše dobře promíchejte.
  13. Zalijte zálivkou z ingrediencí na dochucení. Promíchejte a ochutnejte. Případně ještě přidejte dochucovadla dle chuti.
  14. Vmíchejte pražené oříšky.
  15. Podávejte posypané čerstvými natěmi.

Obměna

  • Do tohoto receptu je výborný i pórek, zelí, kadeřávek, klíčky, paprika, brokolice, květák, mangold, špenát a žampiony nebo houby shitake.
  • Místo tofu se dobře hodí i tempeh, jen chuť bude trošku jiná. Dá se zvolit i uzená verze obou sojových sýrů.
  • Místo rýže se hodí i quinoa, kuskus, bulgur nebo kroupy.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Holky, hrášek v jaké formě teď na podzim? Mražený být může? Pochopila jsem, že mražená zelenina dobre neni…

Klub

Vynikající, já i partner jsme se olizovali :) Jsem ráda, že jsem tenhle recept našla, protože v asijských bistrech jsem vždycky jedla ráda, ale bylo mi po těch jídlech vždycky těžko… Frkla jsem tam kešu, listový špenát, mrkev a pórek, tofu bylo po ruce lahůdkové od Sunfoodu. Fakt musím velmi pochválit, ukládám si :)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Žluté asijské rizoto s quinoou

Výborná rychlovka na večeři nebo oběd, která zasytí celou rodinu. Lehoučké rizoto v asijském stylu z quinoi s kurkumou a zeleninou.

Mexická fazolová rýže

Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...