Tuto vietnamskou specialitu miluje celý svět. Pojďte si ji uvařit doma zdravě - bez vajec. Je to výborná rychlovka!

Ingredience
na 1 porci
  • uvařená basmati nebo jiná rýže
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/3 natural nebo uzeného tofu
  • 1 mrkev
  • hrst hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • mandle nebo kešu oříšky (nemusí být)
  • na dochucení: 2 lžíce shoyu, 1 lžíce octa (nejlépe kokosového nebo rýžového, ale může být i umeocet nebo balzamiko), 1 lžíce sladu, špetka čili

Jak na smaženou rýži s tofu

  1. Uvařte si rýži. Na tento recept je nejlepší si ji uvařit den předem.
  2. Na suché pánvi nebo na kapce oleje si opražte loupané mandličky nebo kešu oříšky.
  3. Rozdrobte natural tofu (do klasické smažené rýže se dává vajíčko a rozdrobené tofu ho nahrazuje) nebo ho nakrájejte na kostičky.
  4. Nakrájejte si mrkev na sirčičky, zázvor na drobné kostičky a šalotku na drobné půlměsíčky nebo kostičky.
  5. Rozpalte si na pánvičce 1 lžíci oleje a přidejte rozdrobené tofu.
  6. Chvíli restujte a přidejte rýži, kurkumu a případně špetku „vajíčkové“ soli (černá himalájská sůl kala manak).
  7. Restujte 3 minuty.
  8. Poté dejte do misky stranou.
  9. Na pánvičku dejte další lžíci oleje a přidejte šalotku a restujte.
  10. Poté přidejte mrkev, hrášek, zázvor a osolte špetkou soli a špetkou čili (nemusí být).
  11. Vše dobře orestujte, ale zelenina musí zůstat křupavá.
  12. Přidejte rýži s tofu a vše dobře promíchejte.
  13. Zalijte zálivkou z ingrediencí na dochucení. Promíchejte a ochutnejte. Případně ještě přidejte dochucovadla dle chuti.
  14. Vmíchejte pražené oříšky.
  15. Podávejte posypané čerstvými natěmi.

Obměna

  • Do tohoto receptu je výborný i pórek, zelí, kadeřávek, klíčky, paprika, brokolice, květák, mangold, špenát a žampiony nebo houby shitake.
  • Místo tofu se dobře hodí i tempeh, jen chuť bude trošku jiná. Dá se zvolit i uzená verze obou sojových sýrů.
  • Místo rýže se hodí i quinoa, kuskus, bulgur nebo kroupy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
  1. skvělý recept. odvážila jsem se to dát dětem vč. zálivky a s trouchou bio kečupu to zdlábly. a je to fakt rychlý.chválim

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFacebook Hubneme do plavek
Další článekDomácí křupavá granola s kváskem