Tuto vietnamskou specialitu miluje celý svět. Pojďte si ji uvařit doma zdravě - bez vajec. Je to výborná rychlovka!
Ingredience
na 1 porci
- uvařená basmati nebo jiná rýže
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1/3 natural nebo uzeného tofu
- 1 mrkev
- hrst hrášku
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- mandle nebo kešu oříšky (nemusí být)
- na dochucení: 2 lžíce shoyu, 1 lžíce octa (nejlépe kokosového nebo rýžového, ale může být i umeocet nebo balzamiko), 1 lžíce sladu, špetka čili
Jak na smaženou rýži s tofu
- Uvařte si rýži. Na tento recept je nejlepší si ji uvařit den předem.
- Na suché pánvi nebo na kapce oleje si opražte loupané mandličky nebo kešu oříšky.
- Rozdrobte natural tofu (do klasické smažené rýže se dává vajíčko a rozdrobené tofu ho nahrazuje) nebo ho nakrájejte na kostičky.
- Nakrájejte si mrkev na sirčičky, zázvor na drobné kostičky a šalotku na drobné půlměsíčky nebo kostičky.
- Rozpalte si na pánvičce 1 lžíci oleje a přidejte rozdrobené tofu.
- Chvíli restujte a přidejte rýži, kurkumu a případně špetku „vajíčkové“ soli (černá himalájská sůl kala manak).
- Restujte 3 minuty.
- Poté dejte do misky stranou.
- Na pánvičku dejte další lžíci oleje a přidejte šalotku a restujte.
- Poté přidejte mrkev, hrášek, zázvor a osolte špetkou soli a špetkou čili (nemusí být).
- Vše dobře orestujte, ale zelenina musí zůstat křupavá.
- Přidejte rýži s tofu a vše dobře promíchejte.
- Zalijte zálivkou z ingrediencí na dochucení. Promíchejte a ochutnejte. Případně ještě přidejte dochucovadla dle chuti.
- Vmíchejte pražené oříšky.
- Podávejte posypané čerstvými natěmi.
Obměna
- Do tohoto receptu je výborný i pórek, zelí, kadeřávek, klíčky, paprika, brokolice, květák, mangold, špenát a žampiony nebo houby shitake.
- Místo tofu se dobře hodí i tempeh, jen chuť bude trošku jiná. Dá se zvolit i uzená verze obou sojových sýrů.
- Místo rýže se hodí i quinoa, kuskus, bulgur nebo kroupy.

Holky, hrášek v jaké formě teď na podzim? Mražený být může? Pochopila jsem, že mražená zelenina dobre neni…
Vynikající, já i partner jsme se olizovali :) Jsem ráda, že jsem tenhle recept našla, protože v asijských bistrech jsem vždycky jedla ráda, ale bylo mi po těch jídlech vždycky těžko… Frkla jsem tam kešu, listový špenát, mrkev a pórek, tofu bylo po ruce lahůdkové od Sunfoodu. Fakt musím velmi pochválit, ukládám si :)
Děkujeme 😃
Už mám taky vyzkoušeno, výborné. Černou sůl jsem měla v ruce poprvé, fakt mě překvapila. Manžel se na tvářil nedůvěřivě, pak ochutnal a že prý si příště dá taky.
No bezva! 👍
Rodinný sukces😁 jen s tím zázvorem mi trochu ujela ruka…
Super 👍 No tak to aspoň měli pěkně pikantní 😉
Ano ano, výborné. Chutnalo opět i manželovi. 👍
👍😉 To moc rádi čteme Zuzzi 😉
Místo mandliček jsem dala slunečnicové semínko. Pochutnala jsem si. Ostatně od začátku týdne mi vše chutnalo a vše se povedlo. Moc děkuji a pozdravuji ostatní.
Skvěle, Vladi 👍
Vážně to chutná a vypadá jako s vajíčkem 😀😀 ten cesnek i zázvor jsou v tom moc dobre!
Děkujeme 👍
skvělý recept. odvážila jsem se to dát dětem vč. zálivky a s trouchou bio kečupu to zdlábly. a je to fakt rychlý.chválim
děkujeme, super, žes našla způsob, jak to dětem nabídnout ;-)