Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovin - rozinky, mák, ovocenka... Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

 Ingredience

  • 3 hrnky  uvařených jahel a bílé rýže
  • 1 hrnek kukuřičné polenty
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • vyšší kastrol jako forma na dezert
  • velký hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než  kastrol

Postup

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do těsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem.  Velký hrnec s vodou přiklopte pokličkou, na těsto žádná poklička nepřijde. Když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pro test píchněte do dezertu špejlí. Je-li čistá, bez těsta, jen mokrá, máte hotovo. Pokud je dezert po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Krájejte až po vychladnutí.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc sladu než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo kokosu dejte oříšky. Můžete přidat rozinky. Já jsem použila zbytek jahel vařených s rýží, ale můžete udělat z jakéhokoli jiného obilí.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Kokos používáme jen občas a  u zdravých dětí.

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

26 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mé první napařování a povedlo se.;-) Výsledek je výborný chuťově i na pohled. Dala jsem do silikonové bábovkové formy,místo kokosu lískové oříšky,přídala hrozinky a napařovala radši hodinu a půl. Připomíná mi tvarohovou bábovku,která je u nás velmi oblíbená,ale já ji už nejím. Příště přidám ještě tofu a bude úplně přesná jak ta s tvarohem 🙂

  2. Dnes jsem si napařila a je to mňamka. Můj první pokus, udělala jsem z půlky dávky….. Ještě že je už pozdě 😀 ale zítra do práce určitě beru.
    Vážně jednoduchý recept. Pořád jsem se bála péct, protože mi to připadalo složité a opak je pravdou! Příště se vrhnu na další recept, peču totiž velmi ráda.

  3. Lidičky jak velký máte na to napařování hrnce? Udělala jsem dávku dle receptu s použitím nejmenšího hrnečku co mám a nemám pětilitrovej hrnec je malej :-/

  4. Výýýborné, holky. Úžasný nápad, mohla bych se toho ujíst. Před třemi dny jsem dělala z poloviční dávky, přidala jsem rozinky, dneska jsem dělala již do velké formy, obměnila jsem se sušenými meruňkami. A teď tu sedím, přejezená k prasknutí…

  5. Tak jsem taky vyzkoušela a opět dobrota:) Přemýšlela jsem, kdybych nepoužila kokos, ale místo toho jen rozinky, mohla bych zkusit kousíček dát 11měsíční holčičce? Jak je to vůbec s rozinkami na mlsání – od kdy je dáváte, případně v jaké podobě – jen propláchnuté, nebo spařené?

    • Hafco, to je na vás. Já třeba se sladkostma na děti vůbec nespěchala, aby si nejdřív hezky zvykly na chuť sladké zeleniny, obilí atd. Pak jsm dala cca od roka ovoce, rozinky. Dezerty s moukou dostaly holky až kolem dvou let. Není to nic tragického, navíc je to samé obilí. Spíš bych se bála, že pak uvidí někde pečivo a bude to chtít. Takže já jsem máma přísná a zbytné jídlo jsem odkládala, abych si nevyházela všechny trumfy z rukávu. Moje děti s nadšením žužlaly křížaly, když okolo jely zmrzliny. Takže kolem roku a půl jsme jeli v jáhlových kuličkách maximálně. Ale jinak vás vůbec nechci strašit nebo odrazovat. Neublíží jí to, není se třeba bát. Rozinky nesířené klidně jak jsou, taky záleží, zda je pokouše. Moje mladší dcera je v těch dvou letech polykala a kakala celé 🙂 Sířené opláchnout vařící vodou. Do dezertů je povařím a mixuju na “povidla”.

      • Evo, moc díky za váš pohled. Taky nechci spěchat, jen se snažím pořád hledat alternativy těm klasickým svačinkám – malá jí krásně oběd a večeři (obilná kaše plus zelenina), ale svačinky zatím řeším jen obilným mlíčkem a potřebovala bych ji naučit pomaličku kousat – zatím to vůbec neumí a dáví se i maličkými kousky rozvařené zeleniny. Proto jsem si říkala, že konzistence tohoto dezertu by jí mohla pomoct.

        • a co rozmačkaná vařená mrkev, rozvařené jablíčko, zmačkané uvařené obilí do šišky apod? Zkuste náš obilný chlebíček. Jak říkám, ta bábovka je taky řešení. ale je to taak dobré, že bych se bála, že mi pak hodí mrkev na hlavu 🙂

  6. Ahoj holky, jen bych se ráda podělila o typ – dělala jsem jáhelník dle tohoto receptu, ale dala do formy na bábovku a vznikla a lá mramorová – půlku těsta dle receptu, do zbývající spíše 1/3 jsem vmíchala karob a tak vznikla dvoubarevná varianta. Mám to vyfocené, ráda se podělím a je opravdu výborná. Díky mnohokráte za váš web, za čas a vůbec za to, že se tady můžeme scházet, radit a podporovat.

  7. Díky tomuhle receptu už týden jedu v jáhlech. Ve velkým. Jahelník je super, povedl se, zmizel brzo.. ale zjistila jsem – při trýznivém toužebném čekání, až se napaří – že ze zbylých jahel si můžu vytvořit taky něco úžasného. Stačí jen smíchat se sirupem, kokosem, namočenýma mandlema, pořádně to v mističce uducat a posypat opraženým kokosem a pak už jen dlabat lžičkou.. Jednoduchá a báječná kombinace, takové zdravé rafaelo.. A večer nezapomenout uvařit další hrnec jahel, ať mám na další den přichystáno. Díky, Evi, za inspiraci! Zítra se vrhám na rýžovou bábovku 🙂
    P.S. Dnes večer se mě muž ptal, pozorujíc mě jak dlabu další várku, jestli budu taky někdy jíst něco jinýho.. Jj, budu – až zase přijdu na něco lepšího 🙂

  8. Tak já pekla včera a přesně podle receptu, ale bez úspěchu. Ikdyž jsem napařovala skoro dvě hodiny tak byl dort stále docela mokrý. Chuťově je to tedy také docela nic moc. A kokos je stále takový tuhý, to mi ale zas tak nevadí.
    Snad se také brzo dopracuji k dobrému výsledku.
    Lucka.
    PS: Jak to děláte se školními dětmi? To jim jídlo také připravujete sebou? Nejsou pak ve škole za exoty a neposmívají se jim spolužáci?

  9. ta kukuřičná polenta se dává v suchém stavu? A myslíte instantní, nebo můžu použít jemnou kukuřičnou krupici? Děkuji

    • Já jsem zrovna měla polentu, tedy instantní verzi, ale běžné dělám dezerty a jídla i z kukuřičné krupice a většinou mi to přijde i chuťově lepší. Jen možná bude potřeba dát víc vody, uvidíte podle konzistence těsta.

  10. Přidala jsem ořechy a sušené datle, polila karobovou čokoládou. Jak říká moje dcera: mnam mnam, máma ham 🙂

  11. Vypadá to dobře:) Už rok a pul jim docela přísně makrobioticky a navíc bezlepkove. Až na občasné ujíždění na kávě:) Nejvíc mě baví vymyslet recepty na sladkosti a taky je jist:) A to mě trochu trápí. Každá sladkost, kterou udělám mi moc chutná a nejsem schopná dat si jen kousíček, vždy se toho přejím. Možná je to i tím, že kojím? Nemáte na to nějaký fígl? Navíc dvouletý malý si na to tak zvykl, ze to vyžaduje denně.

    • fígl nemám, naopak, mlsáme doma denněv njnn. Už se ani nevymlouvám na kojení, myslím, že to potřebuju já, ne kojenec, ten si dá přímo :-). Ale myslím si, že bych byla schopná být bez každodenního (byť zdravého) sladkého, kdybych nebyla celý den v kuchyni nebo blízko ní

  12. Evo, kuš už. 🙂 Nezvládám péct. Ale tak hezky to vypadá. Zlobí mě mimino s jídlem, mám co dělat i bez dobrot.
    Už dřív Hela psala, že mimina nemůžou jíst totéž, co dospělí, s tím naprosto souhlasím. ALE lépe se mi souhlasilo s prvním klukem. 🙂 Ten si vystačil s kašemi, obilnozeleninovými a obilnoovocnými a hotovo a dlouho. Žádné zlobení, problémy. Druhý, to je jiné kafe. Do 11 měsíců takřka jen kojený, lžičku nechtěl ani vidět a jídlo do ruky neměl čím rozkousat. Teď je mu 17měsíců. Zásadně nejradši by jedl z mého talíře, určitě mám něco lepšího, že jo… Moc rád se krmí sám, všude chlívek a je fakt těžké odhadnout, na co asi bude mít ten den chuť. Naštěstí zbytky s chutí dojídá starší. 🙂

    • Ha ha to je jak u nás s druhým, sám si sedí vzorně v židličce a baští co mu dám, jakmile si přisednu se svým jídlem, nebo jí kdokoliv jiný, začne vstávat, sápe se po tom a už do něj nic jeho nedostanu. A o chlívku ani nemluvím. Pomáhá si na svůj talíř nabrat to jeho a jako mu dávat od sebe, jen nevím jak dlouho to neprokoukne.

      • Ten náš lump ani nesedí vzorně v židličce, ani nejí cokoliv dostane. Jeden den něco zblajzne bez mrknutí oka, druhý den si toho ani nevšimne. Nestačí ani střídat kašovitou konzistenci a kousky. Z něho asi vyrostu. Jsem teď v kuchyni furt a stejně nevím, jestli se mrňous nají.
        Teď je hit Evin napařovaný chlebíček pro děti. Ale jak dlouho? 🙂

        • to je jako přes kopírák, až na to, že malému je teprve 13 měsíců. Teď 4 dny nejedl vůbec nic, jen se kojil, a pak mu večer manžel dal krajíc chleba. Prý ho snědl i s kůrkou. Jak mám radost, že něco jí, to ano, ale proč zrovna chleba, byť kváskový? Navíc kluci milují maso, snažím se je držet jen na rybách, ale je to skoro týrání. Starší jí přísně makrobioticky, třetí měsíc i bezlepkově, jen tedy když vidí něco masového, tak se třepou oba dva. Stojí frontu i na rybí tuk (dávám místo vigantolu, máme v rodině problémy) Dvakrát týdně mají tedy ryby, sama je mám moc ráda, tak mi to ani moc nevadí.
          Dnes jsme k snídani měli jáhlovou kaši, trvalo mi půl roku, než jsem si na kaše zvykla a co myslíte, kdo že ji dojídá? Mimino našlo v kompostu kus cizrnové palačinky ze včera a teď nic jiného jíst nebude.

          • Lamm, týraní by tam být nemělo 🙂 Když se třepou na maso, má to svoje důvody (budeme probírat v očistě) a chce to zvolna a nenásilně. Třeba přes ty ryby. Nevím,jak jste daleko, jak dlouho tak jíte a kolik je dětem, ale určitě bych je netýrala prudkým přechodem, protože “maminka se rozhodla jíst zdravě”, akorát by se mohli zablokovat a zdravé věci sabotovat.

        • Teda holky, úplne vidím našeho nejmladšího 🙂 jen s tím rozdílem, že k dosazeni čehokoli je bez problému schopen si vylézt z Židličky na stůl a dojit si již pro cokoli z číhokoli talíře ;-0 takže ma na stole takovou svou samoobsluhu, aby si ověřil, zda opravdu nemáme něco lepšího, nebo ho jinak nešidíme… Stihne tak zkontrolovat obsah rendliků a hrnců, které tam s jídlem stojí a zvážit, z čeho všeho ochutná. Takže musíme stále být na pozoru, aby neletěl že stolu dolů a taky aby nesporadal něco, s čím si neporadí (celá semínka, seitan či tempeh apod.). Proste je to mela, ale zase se o to víc bavíme, když se sápe po všem, co je kolem, jako kdyby nedostal týden najíst :-))) Prostě mají cvrčkové holt apetit no…

  13. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladké kroupové placičky
Další článekVánoce Jinak – zbývá posledních pár míst