Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Napařovaný jáhlelník s kokosem (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Ještě stále nemám dokoupené zboží a experimentuji se stejnými zbytky surovinrozinky, mák, ovocenka… Tuhle zbyly jáhly, tak jsem udělala jahelník. Chtěla jsem vzít Helče vzorek a málem nezbylo, holky se málem popraly o poslední drobeček. My prostě ty naše mokré napařené dezerty máme mnohem raději než klasické přeslazené, suché dorty. Nepálí po nich žáha, nenadýmá břicho. Jahleník se dá  jíst samotný nebo použít jako korpus pro dort.

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

 Ingredience

  • 3 hrnky  uvařených jahel a bílé rýže
  • 1 hrnek kukuřičné polenty
  • 2 hrnky vody
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • vyšší kastrol jako forma na dezert
  • velký hrnec s pokličkou alespoň o kousínek větší než  kastrol

Postup

V míse smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Konzistence těsta je jako na litý koláč nebo klasickou  bábovku. Kastrol vymažeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsto.

Do velkého hrnce cca 8 cm vody (aby vám nenatekla do těsta, ale nemuseli jste ji hlídat a dolívat). Vložte kastrol s těstem.  Velký hrnec s vodou přiklopte pokličkou, na těsto žádná poklička nepřijde. Když voda přijde k varu, ztlumte plamen na minimum. Nechte dort pod pokličkou hodinu napařovat. Pro test píchněte do dezertu špejlí. Je-li čistá, bez těsta, jen mokrá, máte hotovo. Pokud je dezert po hodině ještě navrchu příliš mokrý, ale špejle už je po píchnutí do těsta suchá, napařujte ještě cca 30 minut bez pokličky.

Počítejte s tím, že dort také ještě trochu “doschne”, až ho vyndáte z hrnce a necháte na vzduchu. Můžete ho podle potřeby otočit, aby uschl z obou stran – shora i zespodu.

Krájejte až po vychladnutí.

Praktické

Oslaďte si podle vaší momentální situace. Kdo je zatím zvyklý na klasické sladkosti, bude potřebovat víc sladu než zkušení, co už sladit moc nepotřebují. Pokud nevíte, kolik sladit, prostě ochutnejte kousek těsta.

Obměna

Místo kokosu dejte oříšky. Můžete přidat rozinky. Já jsem použila zbytek jahel vařených s rýží, ale můžete udělat z jakéhokoli jiného obilí.

Samo o sobě je to výborný dezert a nedá moc práce – smícháte ingredience, dáte napařit a hotovo. Ale můžete si klidně na jahelník udělat polevu z rozvařeného ovoce, z karobu či rostlinného mléka. Nebála bych se takový jahleník udělat jako narozeninový dort.

Děti

Kokos používáme jen občas a  u zdravých dětí.

Napařované dezerty, kde většinu těsta tvoří celozrnné obilí jsou ideální pro děti, které už nechtějí kašičky či napařené jablíčko. Osobně bych dávala takový dezert od 2 let, do té doby jsem si vystačila s ovocem, zeleninou, samotnými rozinkami atd., ale dítko zvyklé dostávat běžně rohlík nebo koláček, může samozřemě dostat takovouhle bábovku. Není na ní nic špatného.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Světýlko
23. 3. 2016

Mé první napařování a povedlo se.;-) Výsledek je výborný chuťově i na pohled. Dala jsem do silikonové bábovkové formy,místo kokosu lískové oříšky,přídala hrozinky a napařovala radši hodinu a půl. Připomíná mi tvarohovou bábovku,která je u nás velmi oblíbená,ale já ji už nejím. Příště přidám ještě tofu a bude úplně přesná jak ta s tvarohem :-)

Klub
Šárka
3. 3. 2015

Dnes jsem si napařila a je to mňamka. Můj první pokus, udělala jsem z půlky dávky….. Ještě že je už pozdě :D ale zítra do práce určitě beru.
Vážně jednoduchý recept. Pořád jsem se bála péct, protože mi to připadalo složité a opak je pravdou! Příště se vrhnu na další recept, peču totiž velmi ráda.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.