Nevíte, co dát zdravého a chutného na stůl pro návštěvu? Potřebujete občas nějaké zobání a nechcete jíst brambůrky? Zkuste pražené ořechy a semínka, které jsou navíc plné minerálů a výživných látek. Můžete je připravit na slano nebo na sladko. A hodí se také jako rychlá a trvanlivá svačina.

Ingredience
slunečnicové semínko s umeoctem
  • hrnek slunečnicových semínek
  • 3 lžíce umeocta

Postup

  1. Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když semínka začnou vonět a zlátnout, jsou hotová. Neměla by být příliš tmavá nebo spálená.
  4. Jakmile zezlátnou, přidáme asi 3 lžíce umeocta a promícháme.
  5. Pražíme ještě chvilku, dokud neuschnou a můžeme podávat.

 

Ingredience
dýňové semínko s vlašskými ořechy
  • 3/4 hrnku dýňových semínek
  • 1/4 hrnku vlašských ořechů

Postup

  1. Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když semínka začnou vonět a ztmavnou, jsou hotová.
  4. Vlašské ořechy propláchneme, necháme okapat a stejně jako dýňová semínka opražíme na pánvi.
  5. Opražená dýňová semínka smícháme s vlašskými ořechy a můžeme podávat.

 

 

Ingredience
ořechy s kustovnicí
  • půl hrnku lískových ořechů
  • 1/4 hrnku vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku kustovnice

Postup

  1. Lískové ořechy spolu s vlašskými propláchneme na sítku a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když ořechy začnou trochu tmavnout a vonět, jsou hotová.
  4. Opražené ořechy smícháme s kustovnicí a můžeme podávat.

 

Praktické

  • Směs se hodí jako netradiční občerstvení pro návštěvy.
  • Hezky vypadá, když si vyrobíte různé kombinace směsí a hosté si mohou vybrat, na co mají chuť.
  • Výborně a příjemně slané jsou semínka nebo ořechy s trochou umeocta na závěr.
  • Krabička s jakoukoliv směsí se hodí na cesty nebo jako svačina.

Obměna

  • Můžete si vytvářet vlastní směsi a kombinovat jakákoliv semínka nebo ořechy.
  • Skvělé jsou také ve směsi hrozinky nebo jiné sušené ovoce.

Děti

  • Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...
  1. A kdyby jste někdo rád chipsy, tak fantastické jsou kapustové. Oloupeme horní zdravé listy, nakrájíme na čtverce asi 3X3cm, rozprostřeme na pečící papír, osolíme, pokapeme ol. olejem a upečteme v troubě asi na 160 stupňů. Hlídáme, aby se nespálily. Pochoutka?

  2. Helenko, dekuji za uzasne typy na seminka, vzdycky si lamu hlavu jakou kombinaci narychlo pro navstevy a tyhle kombinace jsou perfektni! :) Taky ruzne kombinuji seminka se vsim moznym, ale umeocet by me treba v souvislosti se seminky vubec nenapadl – skvely typ – dekuji!! :) Vyzkousim hned na manzelovi, on totiz seminka nemusi, protoze pry nejsou slana :) Uz dlouho jsem premyslela cim mu je „dosolit“ :) Muzu mit jeste dotaz.. moje skoro 3 leta dcera miluje seminka – mohla by je jist na kila, nazim se ji umirnovat, protoze si rikam, ze prece jen, kdyz je neceho moc, tak to taky neni dobre..? Asi je to hloupy dotaz, ale da se seminky predavkovat? Dekuji! :)

    • Semínka můžete udělat i na slano tak, že opražíte semínka a sůl zvlášť a pak je zahorka smícháte, výborné je také semínkové gomasio http://www.jimejinak.cz/gomasio-z-rasy-wakame-a-seminek/ ale umeocet je stejně nejlepší, je to takové slano-kyselé. Semínka obsahují hodně tuků, takže dají zabrat při trávení, určitě by se neměla jíst na kila, ale spíše na lžičky a dobře prokousat. Můj mladší syn si je také sype do všeho, i na nakrájené jablíčko :).

      • Diky Helenko, s tou oprazenou soli to taky zkusim, mne vzdycky bylo takovy blby do seminek pridavat sul, ale mozna, ze oprazena je fajn :) Jinak na gomasio, jsem se doted moc necitila, ale uz bych asi konecne mela sebrat odvahu :) Vzdycky mi prislo, kdyz jsem procitala Vas recept, ze je to slozity ;) Stejne tak to mam s kvaskem a amasaki, ale vsechno uz je na spadnuti ;) Starter na amasaki „vyroben“, kvasek uz taky kvasi. Dnes mi dorazila pekarna na chleba – moje dlouho ocekavane splnene prani, tak uz se snad konecne ledy hybou :) Moc Vam za vsechno dekuji (vsem z JJ) – jste neskutecnou pomoci a inspiraci…. (a myslim, ze nejen pro me ;) ). Moc si Vas, a toho co pro nas delate, vazim.. <3

        • Gomasio je z toho,cos jmenovala, všeho nejjednodušší a nejrychlejší, Jani :-) Já mám zkušenost, že jde o to poprvé. Člověk to jednou zkusí a pak už ví a nebojí se.

            • Jo, a jeste jsem jen chtela dodat.. Vim, ze koupe pekarny je v dnesni dobe trochu za zenitem, ale ja si ji i tak MOC prala – ne pro dceru – s tou „chroustame“ obili a hlavne naparovany chlebik, ale uz jsem se dal nemohla divat na manzela, jak kupuje ty neskutecny vytvory ze vsech moznych zdejsich shopu a pekaren. V Cechach je to jeste super, tam mate v soukromych pekarnach fajn vyrobky (alespon to, co jsem mela moznost poznat a ochutnat). Tady je to bida. Nafouknute umele nadychane pecivo plne buhviceho. No nejsem toho fandou. Takze jsem si rekla, ze budu tak dlouho zkouset recepty na chleba, az se zkratka trefim do neceho lepsiho, nez se nabizi v marketu :) Mam proste rada, kdyz vim, co v tom je :) Kdybyste nekdo mel nejaky osvedceny recept, budu strasne – strasne rada!! Ani nevite, jak! :)

            • Nech to plynout, až přijde chuť, tak něco z toho zkusíš a příště budeš mít víc chuti udělat to další. Hlavně žádný stres :-)

      • Uz nechci dal otravovat, ale byly by prosim casem mozne jeste nejake typy na vyrobu sushi? Zakoupila jsem knizku a studuji, ale prece jen – jakykoli typ od Vas by moc pomohl!! Ale rozhodne Vas nechci ukolovat, vim, ze toho mate na seznamu moooc… myslela jsem treba nekdy hooooodne do budoucna ;) Dekuji! :)

  3. „Každé semínko, které zasadíte, obsahuje v sobě obrovské množství informací o Univerzu. Nic vytvořené lidskými rukami se nemůže této informaci rovnat velikostí ani přesností. Prostřednictvím těchto informací semínko přesně ví, kdy je čas, aby se probudilo k životu, začalo klíčit a růst, a co všechno je potřebné vzít si ze země, slunce, měsíce a hvězd. Semínka byly vytvořené, aby udržely život na zemi. Žádný lék přítomnosti nebo budoucnosti se nemůže rovnat jejich schopnosti zvládnout jakoukoliv nemoc.“ (Vladimir Megré, Anastasia)

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným tofu
Další článekVaření podle Jíme Jinak je mi lékem, koníčkem i obživou (Petra, 47 let)