Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.
Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido (i se slupkou)
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa

Jak připravit cizrnovou šťouchanici

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
  4. Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
  5. Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li “zamaskovat” cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět 🙂 Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
  6. Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.

Obměna

  • Variací na podobná jídla je nespočet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept.
  • Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku.
  • Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu.
  • Na dochucení lze použít i bílé miso.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo-zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Moc dobré. Mám raději dýni máslovou, místo bobkového listu jsem dala sušený zázvor. Protože jsem měla uvařené strakaté fazole, obměnila jsem i uvedenou luštěninu. K tomu jsem přikousla polentu, kvašené zelí a je mi skvěle.

  2. Mňam. S dýní se dá opravdu kouzlit. Naše nejoblíbenější zelenina. Měli jsme na večeři něco podobného, jen místo petržele byl celer a místo cizrny troška sušeného natta, takže jsem už dochutila jen troškou sójovky. Zahuštěno kuzu a na to slunečnicová semínka.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZrnosetí – vítání jara jinak
Další článekPresovaný salát s mrkví a brokolicí