Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.
Ingredience
4 porce
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 větší cibule
- 1 petržel
- 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido (i se slupkou)
- 2 ks bobkového listu
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- 1/2 litru vývaru nebo horké vody
- cca 1/2 lžíce umeocta
- cca 1/2 lžíce jablečného octa
Jak připravit cizrnovou šťouchanici
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
- Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
- Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
- Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li „zamaskovat“ cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět :-) Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
- Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.
Obměna
- Variací na podobná jídla je nespočet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept.
- Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku.
- Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu.
- Na dochucení lze použít i bílé miso.
Kompletní talíř
- Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo-zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.
Děti
- Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Tak jednoduché a přitom tak dobré a takových receptů je na Jíme Jinak nekonečné moře 😀
Basmati rýže, napařená mrkev, baby špenát, posypka gomasio a naklíčená černá čočka Beluga.
😋
Dnes se těším na toto skvělé a moc dobré jídlo. Tuto kombinaci jsem měla několikrát a nikdy nezklamala:)
Moc dobré!! S kroupami pšeničnoječnými, bašta.
Děkujeme 👍
Oblíbený recept, který už doma několikrát proběhl. Tentokrát přidám i fotku :-)
Máte to krásné, hezčí jak náš recept! 👍
Jedním slovem, vynikající! Jednoduché, chutné, levné 😀 Jako příloha bulgur s praženými slunečnicovými semínky, krásně si to k sobě sedlo.
Dekujeme 😁
Dobrota :-)
Děkujeme :-)
Manželovi moc chutnalo – byl překvapený, že tam není kari
Ten váš chlap se má, že mu takhle chutně vaříte :-)
A já se mám, že jste mi tu ten recept vymyslela :-)
:-)))
Moc dobré. Mám raději dýni máslovou, místo bobkového listu jsem dala sušený zázvor. Protože jsem měla uvařené strakaté fazole, obměnila jsem i uvedenou luštěninu. K tomu jsem přikousla polentu, kvašené zelí a je mi skvěle.
Vynikající, měli jsme s kuskusem a moc jsme si pošmákli.
Tuto šťouchanici jsem naředila více zeleninovým vývarem a vznikla chutná polévka.
Mňam. S dýní se dá opravdu kouzlit. Naše nejoblíbenější zelenina. Měli jsme na večeři něco podobného, jen místo petržele byl celer a místo cizrny troška sušeného natta, takže jsem už dochutila jen troškou sójovky. Zahuštěno kuzu a na to slunečnicová semínka.