Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.
Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido (i se slupkou)
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa

Jak připravit cizrnovou šťouchanici

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
  4. Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
  5. Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li “zamaskovat” cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět 🙂 Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
  6. Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.

Obměna

  • Variací na podobná jídla je nespočet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept.
  • Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku.
  • Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu.
  • Na dochucení lze použít i bílé miso.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo-zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Moc dobré. Mám raději dýni máslovou, místo bobkového listu jsem dala sušený zázvor. Protože jsem měla uvařené strakaté fazole, obměnila jsem i uvedenou luštěninu. K tomu jsem přikousla polentu, kvašené zelí a je mi skvěle.

  2. Mňam. S dýní se dá opravdu kouzlit. Naše nejoblíbenější zelenina. Měli jsme na večeři něco podobného, jen místo petržele byl celer a místo cizrny troška sušeného natta, takže jsem už dochutila jen troškou sójovky. Zahuštěno kuzu a na to slunečnicová semínka.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9. Vaše úkoly pro tento týden
Další článekPresovaný salát s mrkví a brokolicí