Se zbytky cizrny se dají dělat výborné rychlovky. Jedna taková povedená je třeba tahle s petrželí a dýní.
Ingredience

pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • 1 šálek na malé kousky pokrájené dýně hokkaido  (i se slupkou)
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • 1/2 litru vývaru nebo horké vody
  • cca 1/2 lžíce umeocta
  • cca 1/2 lžíce jablečného octa

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na opravdu drobné kostičky a dýni na větší kostky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a lehce osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, a pak přidáme zbývající zeleninu a uvařenou cizrnu. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla a následně podlijeme horkým vývarem nebo vodou. Vody dáme jen tolik, aby nebyla vidět. Neděláme omáčku. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, aby byla zelenina krásně měkká.
  4. Ke konci ještě přidáme rozmačkaný česnek a necháme chviličku povařit.
  5. Vyndáme bobkový list a rozšťoucháme obsah hrnce mačkadlem na brambory. Můžeme použít i pasírovač, chceme-li „zamaskovat“ cizrnu nebo zeleninu před někým, kdo by ji neměl vidět 🙂 Mačkejte nebo pasírujte podle toho, jak moc kašovitý výsledek chcete mít. Já osobně máčknu jen párkrát šťouchadlem, aby se ingredience spojily.
  6. Pokud potřebujete dochutit, vyzkoušejte pár kapek umeocta a jablečného octa.

Obměna

Variací na podobná jídla je nesopčet. Vyměníte luštěninu, máte jiné jídlo. Vyměníte zeleninu, dostanete další. Změníte koření, opět nový recept. Můžete rozmixovat nebo naopak nechat vcelku. Lahůdková variant je přidat rostlinnou smetanu. Na dochucení lze použít i bílé miso.

Kompletní talíř

Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

Dětem do roka vynecháme sůl, olej a dochudovadla. Od 1,5 roku by toto jídlo děti mohly, pokud bychom jej udělali dietně a nekořenily. Od 2 let může dítě jíst toto jídlo s vámi, ale jsme umírnění v solení a dochucování.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Moc dobré. Mám raději dýni máslovou, místo bobkového listu jsem dala sušený zázvor. Protože jsem měla uvařené strakaté fazole, obměnila jsem i uvedenou luštěninu. K tomu jsem přikousla polentu, kvašené zelí a je mi skvěle.

  2. Mňam. S dýní se dá opravdu kouzlit. Naše nejoblíbenější zelenina. Měli jsme na večeři něco podobného, jen místo petržele byl celer a místo cizrny troška sušeného natta, takže jsem už dochutila jen troškou sójovky. Zahuštěno kuzu a na to slunečnicová semínka.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné palačinky s jablečným pyré
Další článekPresovaný salát s mrkví a brokolicí