Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný...

Ingredience
na 2 chleby
  • 150 g aktivního kvásku
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 600-700 ml vody

Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů

  1. Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
  2. Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
  3. Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
  4. Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
  5. Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
  6. Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
  7. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
  8. Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
  9. Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
  10. Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
  11. Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
  12. Uchováváme zabalený v utěrce.

Praktické

  • Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
  • Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
  • Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.

Obměna

  • Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
  • Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
  • Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
  • Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
  1. Díky za recept. Postupně jsem se propracovala k chlebu z 2/3 žitné a 1/3 špaldové celozrnné mouky a asi zůstanu u tohoto poměru. Úžasný chléb. Včera jsem upekla ve skle a i bezkůrkový chutnal výborně. Teď ještě potřebuji recept na dalamánky nebo housky, kde nebude pšenice, máte tip?

  2. Dělala jsem už podruhé, je moc výborný. Trošku vlhčí, což je za mě plus. Podle syna nejlepší chléb co jedl 😊

  3. CHleba je moc dobrý,přidala jsem bílou rýži a povedl se.Je dost vlhký a hutný,výborný ,děkuji za recept :-)

  4. Ajko, nemáš prosím tě recept na kváskový chleba z naklíčeného obilí, příp. i s přidáním naklíčené luštěniny? Děkuji.

    • Naďo, já bych přidala naklicenou lusteninu misto semínek do těsta, delam to tak u jarniho chleba s naklicenym mungem. Nebo myslite jako chleba, který by byl 100% z naklicenych zrn? O tom jsem ještě neslyšela :)

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzpomínání aneb nádor na vaječníku a metastázy s rozsevem (Maruška 59 let)
Další článekKosmetika DULCIA natural v říjnu s novinkami a slevou pro vás