Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný...

Ingredience
na 2 chleby
  • 150 g aktivního kvásku
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 600-700 ml vody

Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů

  1. Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
  2. Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
  3. Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
  4. Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
  5. Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
  6. Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
  7. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
  8. Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
  9. Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
  10. Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
  11. Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
  12. Uchováváme zabalený v utěrce.

Praktické

  • Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
  • Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
  • Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.

Obměna

  • Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
  • Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
  • Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
  • Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
    • Naďo, já bych přidala naklicenou lusteninu misto semínek do těsta, delam to tak u jarniho chleba s naklicenym mungem. Nebo myslite jako chleba, který by byl 100% z naklicenych zrn? O tom jsem ještě neslyšela :)

  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzpomínání aneb nádor na vaječníku a metastázy s rozsevem (Maruška 59 let)
Další článekKosmetika DULCIA natural v říjnu s novinkami a slevou pro vás