Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný...
Ingredience
na 2 chleby
- 150 g aktivního kvásku
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 3 lžičky soli
- 1 lžička celého kmínu
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
- 600-700 ml vody
Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů
- Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
- Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
- Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
- Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
- Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
- Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
- Rozehřejeme si troubu na 250°C.
- Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
- Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
- Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
- Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
- Uchováváme zabalený v utěrce.
Praktické
- Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
- Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
- Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.
Obměna
- Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
- Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
- Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
- Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.
Díky za recept. Postupně jsem se propracovala k chlebu z 2/3 žitné a 1/3 špaldové celozrnné mouky a asi zůstanu u tohoto poměru. Úžasný chléb. Včera jsem upekla ve skle a i bezkůrkový chutnal výborně. Teď ještě potřebuji recept na dalamánky nebo housky, kde nebude pšenice, máte tip?
tady jsou burgrove housky, muzete psenici nahradit zitem anebo bezlepkovou moukou nejakou anebo smesi :)
https://www.jimejinak.cz/kvaskove-burgerove-housky/
Výborný chleba, dělala jsem již dvakrát, pokaždé se povedl, všem chutnal.
Děkujeme, Květoslavo 👍
Dělala jsem už podruhé, je moc výborný. Trošku vlhčí, což je za mě plus. Podle syna nejlepší chléb co jedl 😊
Tak to je pochvala, děkujeme! 👍👍👍
CHleba je moc dobrý,přidala jsem bílou rýži a povedl se.Je dost vlhký a hutný,výborný ,děkuji za recept :-)
To mám radost, že chutná :-)
Povedl se – hurá!!!, je trošku vlhčí,než Milka chléb, ale všem chutnal (někteří ani nepoznali, že je to jiný než minule)
Ajko, nemáš prosím tě recept na kváskový chleba z naklíčeného obilí, příp. i s přidáním naklíčené luštěniny? Děkuji.
Naďo, já bych přidala naklicenou lusteninu misto semínek do těsta, delam to tak u jarniho chleba s naklicenym mungem. Nebo myslite jako chleba, který by byl 100% z naklicenych zrn? O tom jsem ještě neslyšela :)
nezijeme v Evrope a tady prodavaji ve zdrave vyzive chleb Ezekiel ktery je jen z nakliceneho obili ale prodavaji ho jen mrazeny , nema trvanlivost, tak ho hned po upeceni mrazi
zrovna dnes jsme četla o klíčení semínek a teoreticky se tento chleba ( Ezekiel) ani nepeče, ale suší…