Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný...

Ingredience
na 2 chleby
  • 150 g aktivního kvásku
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 600-700 ml vody

Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů

  1. Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
  2. Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
  3. Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
  4. Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
  5. Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
  6. Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
  7. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
  8. Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
  9. Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
  10. Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
  11. Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
  12. Uchováváme zabalený v utěrce.

Praktické

  • Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
  • Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
  • Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.

Obměna

  • Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
  • Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
  • Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
  • Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. CHleba je moc dobrý,přidala jsem bílou rýži a povedl se.Je dost vlhký a hutný,výborný ,děkuji za recept 🙂

  2. Povedl se – hurá!!!, je trošku vlhčí,než Milka chléb, ale všem chutnal (někteří ani nepoznali, že je to jiný než minule)

  3. Ajko, nemáš prosím tě recept na kváskový chleba z naklíčeného obilí, příp. i s přidáním naklíčené luštěniny? Děkuji.

    • Naďo, já bych přidala naklicenou lusteninu misto semínek do těsta, delam to tak u jarniho chleba s naklicenym mungem. Nebo myslite jako chleba, který by byl 100% z naklicenych zrn? O tom jsem ještě neslyšela 🙂

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzpomínání aneb nádor na vaječníku a metastázy s rozsevem (Maruška 59 let)
Další článekKosmetika DULCIA natural v říjnu s novinkami a slevou pro vás