Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný...

Ingredience
na 2 chleby
  • 150 g aktivního kvásku
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 600-700 ml vody

Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů

  1. Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
  2. Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
  3. Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
  4. Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
  5. Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
  6. Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
  7. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
  8. Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
  9. Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
  10. Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
  11. Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
  12. Uchováváme zabalený v utěrce.

Praktické

  • Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
  • Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
  • Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.

Obměna

  • Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
  • Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
  • Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
  • Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. CHleba je moc dobrý,přidala jsem bílou rýži a povedl se.Je dost vlhký a hutný,výborný ,děkuji za recept 🙂

  2. Povedl se – hurá!!!, je trošku vlhčí,než Milka chléb, ale všem chutnal (někteří ani nepoznali, že je to jiný než minule)

  3. Ajko, nemáš prosím tě recept na kváskový chleba z naklíčeného obilí, příp. i s přidáním naklíčené luštěniny? Děkuji.

    • Naďo, já bych přidala naklicenou lusteninu misto semínek do těsta, delam to tak u jarniho chleba s naklicenym mungem. Nebo myslite jako chleba, který by byl 100% z naklicenych zrn? O tom jsem ještě neslyšela 🙂

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVzpomínání aneb nádor na vaječníku a metastázy s rozsevem (Maruška 59 let)
Další článekKosmetika DULCIA natural v říjnu s novinkami a slevou pro vás