Tento výborný, lehký, zdravý a osvěžující dort, jsem pekla synovi k prvním narozeninám. Protože obsahuje hlavně ovoce a větší množství hrozinek, je přirozeně sladký a dětem moc chutná. Použité obiloviny - rýže a jáhly jsou bezlepkové, proto ho mohou i ti, kteří si lepek hlídají, nebo omezují. V létě úžasně osvěží a dá se udělat z jakéhokoliv ovoce.

Základní informace

Tento výborný, lehký, zdravý a osvěžující  dort, jsem pekla synovi k prvním narozeninám (jen jsem vynechala ořechy). Protože obsahuje hlavně ovoce a větší množství hrozinek, je přirozeně sladký a dětem moc chutná. Použité obiloviny – rýže a jáhly jsou bezlepkové, proto ho mohou i ti, kteří si lepek hlídají, nebo omezují. V létě úžasně osvěží a dá se udělat z jakéhokoliv ovoce. Jen musím upozornit, že běžní strávníci jemnou chuť tohoto dortu asi neocení. Proto vám po svých zkušenostech doporučuji udělat malý dort jen pro oslavence a vás, kteří se stravujete jinak a ostatním nabídnout něco jiného.

 

Ingredience na dort do kulaté formy

  • půl hrnku rýže (asi 70g)
  • půl hrnku jáhel (asi 70g)
  • 3-5 lžic pohankové mouky
  • 4 plné polévkové lžíce sladu
  • větší hrst mandlí, nebo vlašských ořechů (nemusí být)
  • 3 větší jablka
  • 1 sáček práškového agaru (2 polévkové lžíce)
  • 300g hrozinek
  • půl lžičky skořice
  • půl litru studené vody
  • olej
  • vločky na vysypání (nebo pohanková mouka)
  • špetička soli

Postup

Rýžovo – jáhlový korpus

Rýži propereme a dáme do studené vody s půl litru studené vody vařit. Až se voda začne vařit, trošičku osolíme a přidáme oprané jáhly. Vaříme pomalu pod pokličkou až do vstřebání vody asi 40minut, až je obilí měkké. Nemícháme! Pokud obiloviny hodně pijou a voda se rychle vyvaří,  dolijeme trochou vařící vody. Po uvaření smícháme a necháme vychladnout.

Přidáme několik lžic pohankové mouky, slad, namleté mandle, nebo ořechy a důkladně promícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy (nebo pekáčku) a vysypané pohankovou moukou, nebo drcenými vločkami. Vlhkou rukou uhladíme. Korpus má být vysoký asi 1-1,5cm. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut na 200’C, než se korpus oddělí od okrajů.

 

Vršek

Hrozinky dobře propláchneme na sítu, dáme do hrnce s litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka, slupky můžeme nechat a skořici. Ovoce i hrozinky by měly být ponořené a vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a nalijeme na upečený a nejlépe vychladlý korpus (může být vlažný). ozdobíme mandlemi, nebo čerstvým ovocem. Dáme vychladit do ledničky.  Dort během asi 2-3 hodin krásně ztuhne.

 

Praktické

Tento dort je vhodný hlavně pro malé děti, které ho určitě ocení, ale pochopení u klasicky se stravujících příbuzných se nejspíš nedočkáte, takže pro ně doporučuji udělat něco jiného, nebo jim rovnou koupit něco, co mají rádi.

Pokud dort pečete k prvním narozeninám, vynechte ještě raději ořechy a mandle. Ke druhým narozeninám už jsou všechny ingredience v pořádku.

Rýži s jáhlami si můžeme uvařit dopředu a pokud hodně ztuhnou, tak je stačí naředit trochou horké vody.

 

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky… Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Do agarové hmoty můžeme i zalít čerstvé ovoce.

Dort lze ozdobit i rýžovou šlehačkou, kterou seženete ve zdravé výživě a pak vypadá jak z cukrárny :-).

Trvanlivost

Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní.

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

  1. Dobrý den,synek bude mít v květnu rok, tak dortík určite vyskouším:) chci se jen prosím zeptat- slad- ječmenný nebo rýžový? je vhodný pro mimčo nebo je možné ho vynechat? děkuji Vám, na dortík se těším, přeji hezký den:)

  2. Dobrý den, včera jsme slavili první narozeniny a pekla jsem tento dort, z poloviční dávky do 18 cm dortové formy. Korpus jsem pekla 40 min, do té doby byl tekutý. Ze zbývajícího agaru jsem ještě utvořila pár agarových báboviček pro starší děti…Jinak jsem dort nazdobila “tvarohem bez tvarohu ” 🙂 podle Vašich stránek. Chutnal všem! Snědli ho i dědečci ( je fakt, že rýžového sirupu jsem přidala trošku víc 🙂 Ráda Vám zašlu i fotku dortu, jen nevím, jak…Děkuju moc za recept! Zuzana

  3. Nečetla jsem komentáře, tak je možný, že už to tu někdo psal. Našla jsem na netu podobný dortík, tam bylo jen uvařený jáhly smíchat s rýžovým sirupem, dát do formy, uhladit a už tak nechat, nepéct. Jáhly vařit napůl v rýžovém mléce. Na to jsem dala jablečný vršek, jak je uvedeno tady. Bylo to asi hodinku venku na lince a pak asi hodinku v ledničce a korpus byl dobrej. I mě překvapilo, že je to tak dobrý a tak jednoduchý 🙂

  4. Díky za recept, udělala jsem ho s lehkými obměnami (např. hrušky místo jablíček) a u naší roční oslavenkyně měl úspěch. U ostatních už to takový hit nebyl, ale aspoň se chytila cizrnová pomazánka, zelný nákyp a podobné dobrůtky. Přestože se naše stravování už dřív v ledasčem podobalo JJ, jsou vaše stránky pro naši rodinu velkou inspirací a šířím ji dál, i když podle principů nejedeme na 100 %, nějaké to maso, vajíčka a sem tam smetanu nebo máslo si v jídelníčku necháváme. Ještě jednou děkuji a přeji hodně zdraví.

    • Roční oslavenci jsou velmi vděční strávnici 🙂 Zlváš´t pokud je to první taková sladkost nebo první věc, kterou si mohou sami rozpatlat podle svých představ. Děkujeme a přejeme rodince hodně zdraví a radosti.

  5. Tak v sobotu máme oslavu dcery 1. narozenin, takže v pátek držte pěsti, budu péct. Pak dám vědět, jak dopadl a jaký měl úspěch 🙂

  6. Blíží se u nás 1. narozeniny, tak jsem se dneska rozhodla zkusit tréninkově tenhle dort. Vtipná akce to byla… 🙂 Dělala jsem menší množství. Takže počítač na stole, na sporáku bublá rýže a jáhly… Dobublá, čekám na vychladnutí, trpělivosti málo, takže nebylo to úplně studené, když jsem tam přisypala mouku, přidala slad… Promíchala, nalila do hrnce (nemám formu a stejně jsem dělala menší množství, tak jsem vytáhla i menší hrnec), spokojeně otevírám troubu, vložím to do ní… A něco je jinak, než má být… Trouba studená. Tak si řeknu, že já jsem tedy taky trouba, že jsem ji zapomněla zapnout. Nezapomněla. Trouba nefunguje. Tak jsem nejdřív zaplašila, zafňukala, a pak jsem si řekla – mám to vyhodit rovnou, nebo něco zkusím. Tak jsem na sporák dala plotýnku, na to hrnec, zaklopila a riskla to. Vařila/pekla jsem to delší dobu. No a nevydržela jsem, teď (ještěže se u příspěvků nezobrazuje čas) jsem šla ochutnat. Ještě to úplně neztuhlo, ale ono mi to hrozně chutná! Dělala jsem si hlavu z toho, jak budu dělat malé pididort, ale půjčím si normální velkou formu, protože i když to nikdo jiný jíst nebude, tak já ho klidně zbaštím s mrnětem sama:-D

  7. dobry den, dakujem za super web, velmi casto sa inspirujem:)chcem sa spytat na velkost formy na tortu-kolko ma asi v priemere?

    • Já peču v 25cm a Evča má kolem 30cm, ale myslím že to zase nehraje takovou roli, peču doma i u ní ze stejných poměrů, max. je těsto tenčí, nebo vyšší.

  8. Na tento recept jsem narazila nahodou, a protoze zitra slavime dceriny 1. narozeniny, jinde uz jsem nepatrala a zkusila tento – bohuzel to nedopadlo dobre 🙁 Tusila jsem to jiz pri vareni ryze s jahlami, na 1 hrnek (dohromady) obilovin 5 hrnku vody se mi zdalo hrozne moc. Varila jsem mnohem dele nez 40 min, a stejne tam zbylo mnoho vody, ktera uz pochopitelne nesla slit. O to vic me zarazilo, ze se ma jeste pridat slad, ktery obilnou kasi pri zahrati jeste vice naredi. Ale protoze nemam zkusenosti s netradicnim pecenim, drzela jsem se receptu. Testo mi z formy teklo hned po naliti a v troube pak divoce bublalo 🙂 Dort potrebuju na zitra, tak jsem nakonec prece jen zapatrala ve svych kucharkach – a v “Radost ze zdravych deti” jsem nasla i recept na tento korpus 🙂 Takze zitra rano druhy pokus, ovsem tentokrat, snad se neurazite, uz podle Strnadelove a Zerzana 🙂 Drzte mi pesti!

    • Moc se omlouvám za chybu s množstvím vody, ale vznikla tak, protože maminky psaly, že hrnek jahel a rýže je na korpus moc a tak jsem to opravila na polovinu a přehlídla že tam mám uvedené i množství vody a to jsem zapomněla snížit. Jinak tento korpus je právě z knížky od Strnadelové.

  9. neni chyba v receptu, v mnozstvi ingredienci? na jeden kulaty korpus o vysce do 1,5 cm 2 hrnky obili je hrozne moc! ja varila z 1 hrnku ryze a jeste zbylo na krem a na snidani.. z 2 hrnku by mohlo byt min. na 3 dorty..

  10. Ahoj, chci se zeptat. Ryži je možno jíst s ovocem? Myslela jsem si, že pouze s jáhly. To je jediná obilovina, která s ovocem nekvasí. Jak to tedy je? Děkuji Lenka

    • Ano je to tak, ideálně nekombinujeme ovoce s obilovinou a když tak, tak obiloviny jen malinko (tenký korpus) a ovoce hodně, nebo naopak. Jáhly se s ovocem snesou lépe. Berte to tak, že dort se dělá 1x za rok a tak se může občas udělat výjimka.

      • ano samozrejme jednou za rok nevadi,slo mi spise o informaci,zda ji mam spravnou. jinak dort byl vyborny. jeste drobnost ohledne mouky, neni pohankova mouka pro deti prilis stahujici? neni lepsi vseobecne pokud detem peceme, pouzivat jahlovou nebo kukuricnou? dekuji

        • Množství pohankové mouky je tak malé, že bych to takhle neřešila a je to 1x za rok a dítě nesní víc než 10% dortu. Klidně můžete dát jáhlovou mouku, ale není běžně k dostání a kukuřičná je prý hodně těžce stravitelná.

  11. Ahoj)))
    Take se podelim o zkusenost s dortem. Upekla jsem ho k prvnim dceruscinym narozeninam, a jsem na to velmi pysna, male moc chutnalo. Navsteva si sice nepridala, ale kazdy snedl svoji porci) Raznejsi strycek okomentoval to slovy “šrot”, ale mi to vubec nevadi)))
    Take musim rict, ze jsem pekla to uplne podle receptu a vyslo mi vic testa, nez bylo potreba na korpus, takze zbylo na snidanove kase))) Korpus jsem udelala 1,5 cm, ale nejak se mi nezapekl a zustal mokry, takze nakrajet vysledny dort bylo tezko)))
    Jinak chci rict, ze diky tomu, ze jsem hledala recept na zdravy narozeninovy dort, nasla jsem tento web a od te doby jsem uplne zmenila jidelnicek!!! A take uplne jsem upustila od planu zaradit do jidelnicku dcery jogurty a syry, na posledni chvili!!! Dekuji a preji hodne uspechu)))

    • Ahoj, i já jsem se do dortu k prvním narozeninám pustila, stejně jako Misma jsem zjistila, že nebude mít pevnost jako klasický. Pro ostatní, kteří ho ještě nedělali, doporučuju korpus nechat ve formě a na něj nalít ovoce s agarem a vyklepnout až po zatuhnutí. Zdobení rýžovou šlehačkou nahradím hustším jahlovým krémem.

  12. Úžasné, díky za recept!
    Pekla jsem ho dceři k 1. narozeninám. U malé měl úspěch, u babiček, dědečků a tet jsme sklidili komentáře, ze kterých nejlepší byl asi tak jako “No, ale tak není to zas tak špatné..” nebo “Kdybychom k tomu dostali šlehačku, nebo si to polili sladkou šťávou, tak by se to dalo normálně jíst..”, anebo “A vy jako přísně malé nedáváte cukr?”. Tak jsem vytáhla šlehačku, nikoho nenutila, dostali i klasické zákusky.
    Z mého pohledu: doporučuju opravdu dát bacha na výšku korpusu, v receptu je uvedeno “1 – 1,5cm”. Vyšlo mi z toho “těsta” na korpus více (příště budu dávat 3/4 hrnky, ne celé hrnky), byly to asi 2 cm, a bylo to moc. 1 cm by byl, i v poměru k vršku, akorát (a asi by to bylo i lépe stravitelné). Nadto jsem to musela podstatně dýl péct, místo 20 min to bylo asi 40.
    Každopádně velké díky, u mě osobně velká radost, že jsem to zvládla upéct, a snad i zdravě! Víc receptů – díky! 🙂

    • Díky za zpětnou vazbu, recept upravíme! Nám osobně chutná tak moc, že si ho pečeme pro sebe jako dezret a pak je o něj vždycky rvačka 🙂

  13. Tak jsem včera upekla tento dort k 1. narozeninám. No, reakce jsou takové rozporuplné, zbytek rodiny jí “klasicky”, vlastně mají spíš ke zdravé výživě spíš negativní postoj kvůli předsudkům. Takže ho většina rodiny ani nedojedla, natož aby si přidali jako u klasického dortu. My sami se zdravou výživou teprve začínáme, takže pro nás byla chuť také zvláštní, je to prostě jiný typ dortu, než na který jsme zvyklí. Ale možná to bylo tím, že jsem měla tu spodní část takovou moc mokrou a málo sladkou – předvařila jsem si rýži a jáhly večer a ráno ředila teplou vodou, tak to “těsto” nebylo takové krémové jako večer a třeba jsem dala vody více, než bylo třeba. Na druhou stranu jsem nikdy nepekla ani klasický dort, takže by třeba taky nedopadl dobře. 🙂 Rozhodně jsem ale na tento typ stravy nezanevřela a budu to zkoušet dál! Díky za inspiraci a rady.

    • Gratuluji Deniso a jak chutnal oslavenci? To je totiž nejdůležitější, na ostatní nehleďte, nejsou zvyklí a pro prcka jste tímto udělala hrozně moc, než mu dát klasiku. Lepší je udělat pro oslavence jiný, ten ještě nesmí moc ingrediencí a pro ostatní chutnější. K prvním narozeninám jsem upekla synovi jen jeho malý pididort a ostatním raději koupila zákusky v cukrárně, nechtěla jsem koukat na zklamané obličeje. K druhým narozeninám jsem objednala zdravý, ale drahý dort a ten už u rodiny prošel. A ke třetím mu zase upeču, protože už jsem ho hodně vychytala a myslím si, že už musí chutnat všem.
      Korpus dělám jen tenký, vysoký asi 2 cm, uvařenou rýži s jáhlami rozmixuji do hladka a přidám asi půl šálku mletých oříšků a hrst hrozinek na oslazení. vše důkladně rozmixuji, ani nepřidávám mouku a peču asi půl hodiny. Vršek dělám z hrušek, hrozinek, skořice a jablíčka a je to mňamka. Pro roční dítě je to ještě moc ingredincí, ale pro dospělé a zhruba od 18. měsíců už by to pro vaše dítko bylo také.

  14. Dobrý večer,
    nemůžu nikde v obchodě najít tu sladkou rýži. Mám ale doma rýžové vločky. Myslíte, že bych je mohla místo té rýže použít? Stejné množství? Děkuji.

    • Markéto nemusí to být zrovna ze sladké rýže, může to být i jiný druh, nebo také jen z jáhel. Rýžové vločky jsem nezkoušela, asi bych je uvařila zvlášť, ale snad by to šlo.

  15. Dobry den,
    dekuji za recept, za chvilku budeme slavit narozky nasi dcery a jsem rada, ze diky vam udelam dortik, ktery mala take ochutna:)))
    Mohu pouzit misto sladu melasu? Je to vhodne pro deticky?
    Dekuji!

  16. Ok, nějak to zkusím, snad se to povede i s vločkami 🙂
    A ještě bych se zeptala – ta rýže – jaké je na dort vhodná? Nejčastěji používám bílou Basmati, ale nevím, nevím, je vhodná i sem?
    A slad – je vhodný “jakýkoli” slad? Např. Sladovit, sirup např. agávový, datlový? Možná záleží na chuti každého, možná ne tak docela?

    • Nejlepší rýže na dezerty je kulatozrnná sladká, ale pozor, je to jen odrůda, není s cukrem!!!
      Slad je sladěnka ječná, nebo rýžová. Sirupy raději nepoužívat, nebo jen výjimečně, rozhodně ne pro malé děti! Mezi sladem (sladěnka) a sirupem je velký rozdíl. Slady obsahují hlavně složité cukry, které se odbourávají postupně a proto nám neškodí. Všechny sirupy, ať už je to kukuřičný, pšeničný, datlový, agíáve, nebo jiný obsahují hlavně jednoduché cukry, stejně jako med, tmavý cukr… Můžete ho použít občas, ale rozhodně nedoporučuji pravidelně.

  17. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat k tomu práškovému agaru. V Bioabecedáři od Hanky Zemanové jsem se dočetla, že je lepší kupovat agar vločkový nebo hůlkový. Je prý kvalitnější než ten práškový (a na countrylife ani práškový nemají). Pokud použiju např. vločky, jak s nimi mám pracovat v tomto receptu?
    Děkuji moc za radu.
    Markéta

    • Přiznám se, že s vločkovým agarem nemám zkušenost. Asi bude postup stejný, jen se musí předem namočit a pak už to bude stejné.

  18. Recept se mi líbí a určitě dort upeču k 1.narozeninám své dceři. Ale myslela jsem, že takhle malé děti nesmějí ořechy. Jak to tedy je??? Děkuji předem za reakci.

    • Dobrý den, ročnímu dítěti bych tam ořechy nedávala, možná i slad je zbytečný, ještě nemá tak vyvinuté chutě. Udělejte dvě verze, pro dospělé a větší děti (od 1,5 roku) s ořechy a sladěnkou a pro prcka jen mini dort bez ořechů a sladu.

  19. Ahoj, já jsem před nějakou dobou tvořila také první narozeninový dort ( http://leblogdepipi.blog.cz/1110/dort-pro-mimi ) a ten svůj jsem pouze uvařila a nechala ztuhnout. Tenhle váš recept bych tehdy určitě uvítala, takže jsem si jistá, že i jiné mámy potěší tato zdravá alternativa. Díky.

    • Jeee, Pipi, ten je krásný! Nedala byste nám fotku a recept na web? Uvedly bychom, samozřejmě, že je od Vás.

  20. Dortík vypadá moc chutně, navíc všechny suroviny doma máme tak ho určitě vyzkouším! Líbí se mi, že je bezlepkový a proto ho dám vyzkoušet i naší malé princezně, které bude rok už za 2 měsíce.

  21. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNarodila se nám Karolínka
Další článekSladká tymiánová omáčka s dýní, řepou a zelím