Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Zdravý narozeninový dort vhodný k 1. narozeninám

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

Tento výborný, lehký, zdravý a osvěžující dort, jsem pekla synovi k prvním narozeninám. Protože obsahuje hlavně ovoce a větší množství hrozinek, je přirozeně sladký a dětem moc chutná. Použité obiloviny – rýže a jáhly jsou bezlepkové, proto ho mohou i ti, kteří si lepek hlídají, nebo omezují. V létě úžasně osvěží a dá se udělat z jakéhokoliv ovoce.

Od narození jsem měla ekzém, v 17 letech mi pak zjistili hypofunkci štítné žlázy. Byla jsem s tím smířená, ale věděla...

Základní informace

Tento výborný, lehký, zdravý a osvěžující  dort, jsem pekla synovi k prvním narozeninám (jen jsem vynechala ořechy). Protože obsahuje hlavně ovoce a větší množství hrozinek, je přirozeně sladký a dětem moc chutná. Použité obiloviny – rýže a jáhly jsou bezlepkové, proto ho mohou i ti, kteří si lepek hlídají, nebo omezují. V létě úžasně osvěží a dá se udělat z jakéhokoliv ovoce. Jen musím upozornit, že běžní strávníci jemnou chuť tohoto dortu asi neocení. Proto vám po svých zkušenostech doporučuji udělat malý dort jen pro oslavence a vás, kteří se stravujete jinak a ostatním nabídnout něco jiného.

 

Ingredience na dort do kulaté formy

  • půl hrnku rýže (asi 70g)
  • půl hrnku jáhel (asi 70g)
  • 3-5 lžic pohankové mouky
  • 4 plné polévkové lžíce sladu
  • větší hrst mandlí, nebo vlašských ořechů (nemusí být)
  • 3 větší jablka
  • 1 sáček práškového agaru (2 polévkové lžíce)
  • 300g hrozinek
  • půl lžičky skořice
  • půl litru studené vody
  • olej
  • vločky na vysypání (nebo pohanková mouka)
  • špetička soli

Postup

Rýžovo – jáhlový korpus

Rýži propereme a dáme do studené vody s půl litru studené vody vařit. Až se voda začne vařit, trošičku osolíme a přidáme oprané jáhly. Vaříme pomalu pod pokličkou až do vstřebání vody asi 40minut, až je obilí měkké. Nemícháme! Pokud obiloviny hodně pijou a voda se rychle vyvaří,  dolijeme trochou vařící vody. Po uvaření smícháme a necháme vychladnout.

Přidáme několik lžic pohankové mouky, slad, namleté mandle, nebo ořechy a důkladně promícháme. Vznikne řidší těsto, které nalijeme do vymazané dortové formy (nebo pekáčku) a vysypané pohankovou moukou, nebo drcenými vločkami. Vlhkou rukou uhladíme. Korpus má být vysoký asi 1-1,5cm. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut na 200’C, než se korpus oddělí od okrajů.

 

Vršek

Hrozinky dobře propláchneme na sítu, dáme do hrnce s litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme na kousky pokrájené a jadřinců zbavené jablíčka, slupky můžeme nechat a skořici. Ovoce i hrozinky by měly být ponořené a vaříme asi 20 minut.

Když  je ovoce a hrozinky uvařené, pomocí tyčkového mixéru vše rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme celý sáček agaru, který do hmoty zamixujeme. Vrátíme hrnec na plotnu, počkáme až se začne vařit, pak okamžitě sundáme z ohně a nalijeme na upečený a nejlépe vychladlý korpus (může být vlažný). ozdobíme mandlemi, nebo čerstvým ovocem. Dáme vychladit do ledničky.  Dort během asi 2-3 hodin krásně ztuhne.

 

Praktické

Tento dort je vhodný hlavně pro malé děti, které ho určitě ocení, ale pochopení u klasicky se stravujících příbuzných se nejspíš nedočkáte, takže pro ně doporučuji udělat něco jiného, nebo jim rovnou koupit něco, co mají rádi.

Pokud dort pečete k prvním narozeninám, vynechte ještě raději ořechy a mandle. Ke druhým narozeninám už jsou všechny ingredience v pořádku.

Rýži s jáhlami si můžeme uvařit dopředu a pokud hodně ztuhnou, tak je stačí naředit trochou horké vody.

 

Obměna

Jablka můžeme nahradit jakýmkoliv jiným ovocem, výborné jsou hrušky, meruňky, blumy, švestky, ale i borůvky… Výborná je i kombinace více druhů ovoce, vznikají tak zajímavé chutě. Do agarové hmoty můžeme i zalít čerstvé ovoce.

Dort lze ozdobit i rýžovou šlehačkou, kterou seženete ve zdravé výživě a pak vypadá jak z cukrárny :-).

Trvanlivost

Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Zrovna peču, jsem zvědavá, jak to dopadne.. :) prosím dotaz – těsto nebyli vůbec řídké, mozky jsem přidala minimum. Ten slad jsem přidala až úplně do vychladlé směsi jáhel a rýže – nebo měla být trochu teplá, právě aby zřídlo působením sladu?

Clementine
14. 4. 2017

Dobrý den,synek bude mít v květnu rok, tak dortík určite vyskouším:) chci se jen prosím zeptat- slad- ječmenný nebo rýžový? je vhodný pro mimčo nebo je možné ho vynechat? děkuji Vám, na dortík se těším, přeji hezký den:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...