Křupavá zelenina, šťavnatý tempeh a skvělé ochucené nudle! Taková jídla jsou nejen rychlá a variabilní, ale taky moc dobrá.
Ingredience
pro 1-2 porce
  • nudle nebo špagety
  • 2 sušené/čerstvé shitake houbičky (nebo žampiony)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • kousek pórku
  • kousek kedlubny
  • lusky sladkého hrášku
  • čtvrtka natural tempehu
  • sezamový olej
  • na dochucení: shoyu, slad, kokosový nebo jiný ocet, mirin nebo víno

Jak na smažené čínské nudle

  1. Namočte si sušené shitake (pokud nemáte namočeno, tak je uvařte ve vodě na těstoviny a měkké nakrájejte) nebo použijte jakékoliv čerstvé houby.
  2. Dejte si vařit vodu na těstoviny. Až voda bude vřít, vložte nudle a uvařte je.
  3. Do woku si nalijte olej a nechejte rozpálit.
  4. Vložte na kousky nakrájený tempeh a orestujte dozlatova.
  5. Přidejte na proužky nakrájenou cibulku, špetku soli a orestujte (pokud by bylo málo oleje, přidejte).
  6. Až je cibulka zlatavá, přidejte všechnu ostatní zeleninu (mrkev i kedluben na sirky, pórek na proužky, houby na proužky, lusky celé) a houby.
  7. Prohazujte ve woku několik minut. Pokud by se zelenina začala připalovat, podlijte 2 lžícemi mirinu (případně vody).
  8. K zelenině do woku vmíchejte slité nudle, ochuťte shoyu a kokosovým (rýžovým) octem. Ve woku prohoďte.
  9. Přidejte lžičku sladu, ochutnejte, případně ještě dochuťte (shoyu, ocet, mirin) a vypněte plamen.
  10. Podávejte se salátem a ozdobené petrželkou.

Obměna

  • Tento recept je výborný i s jinými druhy zeleniny jako např. s brokolicí, paprikou, zelím, cuketou, kadeřávkem.
  • Hřiby můžete vynechat, recept bude dobrý i tak.
  • Pokud nemáte nebo nechcete použít natural tempeh, použijte již upravený, uzený tempeh.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mám schváleno i od staršího syna: “na to, že tam není žádný maso, je to dobrý”. Dělala jsem se špagetama, ktré jsem objevila v našem zlatém Coopu ve složení: hrách, kukuřice. Manžel, i přes počáteční nedůvěru v tuto kombinaci, si přidával. Jen zeleniny jsem mohla udělat víc – příště vím, že pro naši hladovou rodinu musím násobit čtyřma.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekModerní dilema – je horší tuk nebo cukr?
Další článekKřenová pomazánka s ořechy