Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Smažené bedly

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Bedlové řízky děláme v sezóně rádi a na mnoho způsobů. Toto je jednoduchá smažená verze.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 čerstvé bedly
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku cizrnové/hrachové mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka pepře

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit smažené bedly

  1. V misce smícháme vodu, sojovou omáčku, hořčici, mouku a koření. Vodu přidáváme podle savosti mouky posupně, až připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
  2. V pánvi rozpálíme větší množství oleje, aby bedly měly v čem plavat.
  3. Bedly zbavíme nožiček a máčíme je těstíčku tak, aby se hezky obalily a spodní část byla pěkně nasáklá.
  4. Obalené kousky rychle vkládáme do rozpáleného oleje. Pozor, bude pěnit a bublat!
  5. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.

Praktické

  • Pokud máte příliš velké klobučky, překrojte je na poloviny nebo čtvrtky, aby se vám vešly do pánvičky.
  • Místo hrachové či cizrnové mouky a koření můžete použít koupenou směs pod názvem Hraška (ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě).
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
  • Vodu a mouku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.
  • Protože smažené bedly jsou mastné, doporučujeme k nim přidat dostatek zeleniny, ideální i nějakou formu ředkví kvůli trávení tučného jídla.

Obměna

  • Nemáme-li hrachovou či cizrnovou mouku, můžeme použít mouku obilnou. Já osobně preferuji pohankovou.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale máte menší dítě a běžně jí smažené hranolky, řízky apod., bez obav mu naservírujte smažené bedly.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Do těsta jsem přidala suš.medv česnek, trochu kari a papriky (neměla jsem shoyu), moc dobré těstíčko, krásně vonělo po hořčici 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní patizonové řízky

Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se ...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...
33
81

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...