Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Krémové kroupoto se zelím a hříbky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez sóji
bez mléka

Máte rádi kroupy? Pak si tohle jídlo jistě oblíbíte. Je jednoduché na přípravu a chuťové pohárky budou jásat. Zkuste a uvidíte.

Ingredience
cca 2 porce
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • hrst nakrájeného pórku
  • 1 hrnek nakrájených hub
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 300 ml zeleninového vývaru/vody
  • sůl
  • pepř
  • umeocet
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 1/2 hrnku kešu smetany
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžíce datlového sirupu

Chtěla jsem mít vlastní dítě a nečekala jsem potíže. Otěhotnět se mi ale nedařilo. Všechno to začalo před 10 lety. Za...

Jak připravit krémové kroupy se zelím a houbami

  1. V hrnci rozpálíme olej a vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Krátce zarestujeme.
  2. Poté vmícháme houby, zasypeme kmínem, ještě krátce promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  3. Nyní přidáme pórek, sůl, pepř a umeocet a vaříme cca 8 minut.
  4. Nakonec přidáme zelí a kešu smetanu a vmícháme kroupy. Ještě krátce povaříme a popřípadě ještě dochutíme.
  5. V pánvi rozpálíme olej a vmícháme na kostky nakrájené tofu. Krátce orestujeme, ztlumíme plamen a přidáme tamari. Společně promícháme a nakonec přidáme i datlový sirup.
  6. Kroupoto podáváme s tofu a zdobíme petrželkou či dle chuti a fantazie.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové

Obměna

  • Použila jsem mražené houby, ale můžete použít i hřiby sušené či žampiony.
  • Datlový sirup můžete vyměnit za slad či javorový sirup.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
25. 2. 2024

Miesto pórku stonk.zeler,miesto tofu tempeh 👍

Výborné, dnešní oběd, místo krup jáhly, jinak bez chyby.Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.