Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Sladová vánočka

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Vánočka jinak. Pěkně bez cukru, vejce, másla a droždí!

Ingredience
  • 1 hrnek kvásku
  • 2,5 hrnku (400 g) hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
  • 3 obalené lžíce (cca 150 g) sladu
  • 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
  • 0,5 hrnku hrozinek (75 g) nebo dle chuti
  • 1 hrnek loupaných mandlí (200 g) nebo dle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • trocha obilného mléka (nebo vody), sladu a oleje (na potření vánočky)

Kdy dát dětem mobily? A kdy je pustit na sociální sítě? Může přijít šikana, když dítě nebude IN? Všechno, co si níže ...

Postup

  1. Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
  2. Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
  3. Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience.
  4. Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout.
  5. Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
  6. Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny.
  7. Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
  8. Vánočku potřeme směsí sladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi.
  9. Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.
Praktické
  • Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
  • Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.
Obměna
  • Místo špaldové můžete použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
Děti
  • Dětem můžeme vánočku dát od 2 let. Pokud ale jedí běžné pečivo, můžeme jim bez obav tuto vánočku nabídnout.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
5. 9. 2023

Mnaaaam ♥️ byla trosku tužší ale mňam

Tak tento recept mi velmi vyhovuje, akorát hodina na pečení je moc, spodek mám připálený.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Rumové kuličky (bez lepku, raw)

Jednoduché, rychlé a luxusní rumové kuličky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...