Vánočka jinak. Pěkně bez cukru, vejce, másla a droždí!

Ingredience
  • 1 hrnek kvásku
  • 2,5 hrnku (400 g) hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
  • 3 obalené lžíce (cca 150 g) sladu
  • 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
  • 0,5 hrnku hrozinek (75 g) nebo dle chuti
  • 1 hrnek loupaných mandlí (200 g) nebo dle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • trocha obilného mléka (nebo vody), sladu a oleje (na potření vánočky)

Postup

  1. Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
  2. Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
  3. Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience.
  4. Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout.
  5. Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
  6. Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny.
  7. Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
  8. Vánočku potřeme směsí sladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi.
  9. Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.

Praktické

  • Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
  • Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.

Obměna

  • Místo špaldové můžete použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.

Děti

  • Dětem můžeme vánočku dát od 2 let. Pokud ale jedí běžné pečivo, můžeme jim bez obav tuto vánočku nabídnout.

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
    • Pečení je trouba od trouby potřeba hlídat, já dokonce ve své vlastní troubě peču stejný moučník pokaždé jinak dlouho 😃

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Další článekCizrna s paprikou na římském kmínu + kuskus