Vánočka jinak. Pěkně bez cukru, vejce, másla a droždí!
Ingredience
  • 1 hrnek kvásku
  • 2,5 hrnku (400 g) hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
  • 3 obalené lžíce (cca 150 g) sladu
  • 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
  • 0,5 hrnku hrozinek (75 g) nebo dle chuti
  • 1 hrnek loupaných mandlí (200 g) nebo dle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • trocha obilného mléka (nebo vody), sladu a oleje (na potření vánočky)

Postup

  1. Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
  2. Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
  3. Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience.
  4. Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout.
  5. Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
  6. Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny.
  7. Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
  8. Vánočku potřeme směsí sladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi.
  9. Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.

Praktické

  • Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
  • Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.

Obměna

  • Místo špaldové můžete použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.

Děti

  • Dětem můžeme vánočku dát od 2 let. Pokud ale jedí běžné pečivo, můžeme jim bez obav tuto vánočku nabídnout.

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Další článekCizrna s paprikou na římském kmínu + kuskus