Vánočka jinak. Pěkně bez cukru, vejce, másla a droždí!

Ingredience
  • 1 hrnek kvásku
  • 2,5 hrnku (400 g) hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku (80 g) hladké celozrnné špaldové mouky na posypání při pletení pramenů
  • 3 obalené lžíce (cca 150 g) sladu
  • 5 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje lisovaného za studena
  • 0,5 hrnku hrozinek (75 g) nebo dle chuti
  • 1 hrnek loupaných mandlí (200 g) nebo dle chuti
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry (z BIO citronu)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • trocha obilného mléka (nebo vody), sladu a oleje (na potření vánočky)

Postup

  1. Přes noc oživíme kvásek – dáme do mísy pár lžic kvásku, trochu mouky a vody.
  2. Nasekáme mandle a necháme si polovinu stranou na ozdobení.
  3. Ráno zaděláme těsto tak, že do kvásku vmícháme všechny ingredience.
  4. Na teplém místě necháme 4-6 hodin kynout.
  5. Poté dle potřeby dohustíme těsto hladkou moukou do konzistence hutného bochánku, který je tvárný.
  6. Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů a vytvarujeme prameny.
  7. Ty spojíme na jednom konci a zapleteme vánočku (viz např: https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs).
  8. Vánočku potřeme směsí sladu, oleje a obilného mléka (či vody) a ozdobíme nasekanými mandlemi.
  9. Pečeme na mírno (150-160°C) po dobu cca 45-60 minut.

Praktické

  • Vkládáme do studené trouby, protože má vánočka ještě čas vykynout, než se trouba rozehřeje.
  • Jelikož se mouka od mouky může lišit, bude možná potřeba těsto doladit, aby byl výsledný bochánek dostatečně tuhý, nelepil a šlo z něj plést.

Obměna

  • Místo špaldové můžete použít jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.

Děti

  • Dětem můžeme vánočku dát od 2 let. Pokud ale jedí běžné pečivo, můžeme jim bez obav tuto vánočku nabídnout.

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...
    • Pečení je trouba od trouby potřeba hlídat, já dokonce ve své vlastní troubě peču stejný moučník pokaždé jinak dlouho 😃

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Další článekCizrna s paprikou na římském kmínu + kuskus