Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Guláš z černých fazolí

Uvařeno
bez mléka

Jak se nám tu drží sníh, mám chuť na zimní jídla. Dnes byl proto k obědu fazolový guláš, pěkně s česnekem. A protože kamarádka sehnala a dodala dýni, neodolala jsem a guláš obsahuje i jí. Moc jsme si pochutnali a bylo to rychle hotové.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1 mrkev
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Postup
  1. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu a mrkev, pepř a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  5. Vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny, cílem je rozpadající se dýně.
  6. Na závěr vymačkáme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a necháme krátce povařit.
  7. Šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme guláš tak, aby dýně zahustila guláš, ale fazole zůstaly celé.
  8. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
Obměna
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojte, ten guláš z fazolí je výborný.
Nemala sme čierne, tak som dala z domácej zásoby. A ja zyknem k takýmto gulášom a perkeltom nahrubo nastrúhať kus zeleru, veľmi dobre to zahustí šťavu a vytiahne chuť a zmierni sladkosť všetkej pridanej zeleniny. A ešte štipku údenej papriky, posýpka z čerstvých vňatí a bolo to dokonalé.
Ďakujeme, užívajme si to všetci ďalej, Darina.

Gulasek jak se patri!! ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...