Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Guláš z černých fazolí

Uvařeno
bez mléka

Jak se nám tu drží sníh, mám chuť na zimní jídla. Dnes byl proto k obědu fazolový guláš, pěkně s česnekem. A protože kamarádka sehnala a dodala dýni, neodolala jsem a guláš obsahuje i jí. Moc jsme si pochutnali a bylo to rychle hotové.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1 mrkev
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Jak řešit mikulášskou nadílku a adventní kalendář u dětí, které jsou z dětství zvyklé na sladkosti? Svoje zkušenosti ...

Postup
  1. Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu a mrkev, pepř a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  5. Vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny, cílem je rozpadající se dýně.
  6. Na závěr vymačkáme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a necháme krátce povařit.
  7. Šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme guláš tak, aby dýně zahustila guláš, ale fazole zůstaly celé.
  8. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
Obměna
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojte, ten guláš z fazolí je výborný.
Nemala sme čierne, tak som dala z domácej zásoby. A ja zyknem k takýmto gulášom a perkeltom nahrubo nastrúhať kus zeleru, veľmi dobre to zahustí šťavu a vytiahne chuť a zmierni sladkosť všetkej pridanej zeleniny. A ešte štipku údenej papriky, posýpka z čerstvých vňatí a bolo to dokonalé.
Ďakujeme, užívajme si to všetci ďalej, Darina.

Gulasek jak se patri!! ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
26

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...