- 2 cibule
- 2 hrnky uvařených černých fazolí
- 3/4 litru vody z fazolí/vývar
- 1 mrkev
- kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
- 1 řepa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
- špetka pepře
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžíce sojové omáčky
- špetka soli
- Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu a mrkev, pepř a papriku.
- Pár minut restujeme.
- Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
- Vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny, cílem je rozpadající se dýně.
- Na závěr vymačkáme do guláše česnek, přidáme majoránku, sojovou omáčku a necháme krátce povařit.
- Šťouchadlem na brambory trochu pomačkáme guláš tak, aby dýně zahustila guláš, ale fazole zůstaly celé.
- Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet.
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodou z fazolí.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.
Kombinujeme
- Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
- My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme ani fazole.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Ahojte, ten guláš z fazolí je výborný.
Nemala sme čierne, tak som dala z domácej zásoby. A ja zyknem k takýmto gulášom a perkeltom nahrubo nastrúhať kus zeleru, veľmi dobre to zahustí šťavu a vytiahne chuť a zmierni sladkosť všetkej pridanej zeleniny. A ešte štipku údenej papriky, posýpka z čerstvých vňatí a bolo to dokonalé.
Ďakujeme, užívajme si to všetci ďalej, Darina.
Gulasek jak se patri!! ;-)