Miluji červen pro široký výběr právě dozrávající zeleniny. Tentokrát jsem nakoupila i kopr, a tak vznikla další skvělá koprovo-fazolová polévka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 hrnek bílého raného zelí
  • půl hrnku cukety
  • 2 hrnky uvařených bílých fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • 3 snítky kopru
  • 6 PL rostlinné smetany
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na ozdobu: semínka slunečnice, rostlinná smetana

Jak připravit koprovou polévku s fazolemi

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, zahřejeme ho a přidáme na velké kusy pokrájenou cibuli a mrkev, posolíme a asi 3 minuty restujeme.
  3. Přilijeme horký vývar nebo horkou vodu a přidáme na větší kusy nakrájenou cuketu a zelí. Povaříme asi 5 minut a přidáme hrnek a půl uvařených fazolí, půl hrnku si necháme stranou.
  4. Vaříme společně asi 10 minut pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme kopr na jemno.
  5. Polévku sundáme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Přidáme půl hrnku uvařených fazolí, nakrájený kopr a společně ještě pár minut povaříme, už nemixujeme.
  6. Sundáme z ohně a dochutíme umeoctem a rostlinnou smetanou.
  7. Zdobíme slunečnicovými semínky a pár kapkami smetany.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo přidat více fazolí.
  • Zeleninu nakrájejte na velké kusy, stejně ji budete mixovat.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti a zásob. Zkuste dýni, batát, kedluben aj.
  • Bílé fazole můžete vyměnit za jakékoliv jiné, případně i jinou uvařenou luštěninu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme dochucovadly.
  • Od 2 let může dítě jíst tuto polévku s vámi.

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRanní miso polévka s květákem, mrkví a řapíkatým celerem
Další článekVodní svět IV.