Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou z cizrny a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme cizrnu, kokosové mléko a kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě
  5. Vše společně promícháme, necháme prohřát a zhoustnout.
  6. Do hrnce vyždímeme rukou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  7. Vypneme a chuť doladíme přidáním trošky od obou octů.

Praktické

    • Když necháte dýni rozvařit nebo použijete šťouchadlo na brambory a směs pomačkáte, není potřeba zahušťovat škrobem.
    • Vody z cizrny dejte méně a podle potřeby přidejte, stejně tak škrobu dejte méně, případně přidejte na požadovanou hustotu.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Místo různého koření můžete vybrat směs koření, která už má curry v názvu, nebo můžete použít cuury pastu. Ale pozor – prodávají se sladké a ostré verze, tak ať vám neshoří pusa.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Skvěle chutná, když do hrnce přidáte na závěr čerstvé nasekané bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s čirokem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním dochucovadel jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

    Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

    V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

    Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

    JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

    Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

    Díky kurzu mám řád a disciplínu

    Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

    Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

    Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

    Všichni pějí na vaše jídla chválu

    Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

    To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

    Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

    I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

    Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

    Děkuji za skvělý kurz

    Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

    S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

    Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

    Moje tělo po vašem jídle přede blahem

    Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Z receptů JJ jsem úplně unešená

    helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

    Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

    Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

    Díky vám trávím v kuchyni víc času

    Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

    Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

    Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

    Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

    Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

    Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

    Stáhnout ZDARMA

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekČirok s rýží natural
    Další článekKořeněná cizrna po indicku s mrkví