Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrnové kari pro chladné dny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou z cizrny a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme cizrnu, kokosové mléko a kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě
  5. Vše společně promícháme, necháme prohřát a zhoustnout.
  6. Do hrnce vyždímeme rukou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  7. Vypneme a chuť doladíme přidáním trošky od obou octů.

Praktické

    • Když necháte dýni rozvařit nebo použijete šťouchadlo na brambory a směs pomačkáte, není potřeba zahušťovat škrobem.
    • Vody z cizrny dejte méně a podle potřeby přidejte, stejně tak škrobu dejte méně, případně přidejte na požadovanou hustotu.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Místo různého koření můžete vybrat směs koření, která už má curry v názvu, nebo můžete použít cuury pastu. Ale pozor – prodávají se sladké a ostré verze, tak ať vám neshoří pusa.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Skvěle chutná, když do hrnce přidáte na závěr čerstvé nasekané bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s čirokem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním dochucovadel jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

    Komentáře

    Klub
    Martina
    7. 2. 2019

    Jste úžasní! Děkuji za skvělé recepty!

    Ukázat další komentáře

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Cizrna se zeleninou v kokosu

    Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.