Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Cizrnové kari pro chladné dny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

V Klubu Jíme Jinak a on-line kurzech jsem našla kromě spousty informací a skvělých receptů i podporu přátel. Manžel, ...

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou z cizrny a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme cizrnu, kokosové mléko a kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě
  5. Vše společně promícháme, necháme prohřát a zhoustnout.
  6. Do hrnce vyždímeme rukou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  7. Vypneme a chuť doladíme přidáním trošky od obou octů.

Praktické

    • Když necháte dýni rozvařit nebo použijete šťouchadlo na brambory a směs pomačkáte, není potřeba zahušťovat škrobem.
    • Vody z cizrny dejte méně a podle potřeby přidejte, stejně tak škrobu dejte méně, případně přidejte na požadovanou hustotu.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Místo různého koření můžete vybrat směs koření, která už má curry v názvu, nebo můžete použít cuury pastu. Ale pozor – prodávají se sladké a ostré verze, tak ať vám neshoří pusa.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Skvěle chutná, když do hrnce přidáte na závěr čerstvé nasekané bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s čirokem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním dochucovadel jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

    Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    7 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Děkuji za recept

    Martina
    7. 2. 2019

    Jste úžasní! Děkuji za skvělé recepty!

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

    Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

    Arašídové stew

    Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

    Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

    V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...