Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou z cizrny a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme cizrnu, kokosové mléko a kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě
  5. Vše společně promícháme, necháme prohřát a zhoustnout.
  6. Do hrnce vyždímeme rukou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  7. Vypneme a chuť doladíme přidáním trošky od obou octů.

Praktické

    • Když necháte dýni rozvařit nebo použijete šťouchadlo na brambory a směs pomačkáte, není potřeba zahušťovat škrobem.
    • Vody z cizrny dejte méně a podle potřeby přidejte, stejně tak škrobu dejte méně, případně přidejte na požadovanou hustotu.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Místo různého koření můžete vybrat směs koření, která už má curry v názvu, nebo můžete použít cuury pastu. Ale pozor – prodávají se sladké a ostré verze, tak ať vám neshoří pusa.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Skvěle chutná, když do hrnce přidáte na závěr čerstvé nasekané bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s čirokem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním dochucovadel jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!

    Už vím, jak na to (Eva)

    Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

    První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

    Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

    Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

    Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

    Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

    Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

    Ještě, že tento web existuje!

    Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

    Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

    Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

    Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

    Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

    Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

    Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

    Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

    Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

    5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

    Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

    Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

    Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

    Sladkosti už mi nechutnají

    Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

    Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

    Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

    Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

    Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

    I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

    Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

    Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

    Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekČirok s rýží natural
    Další článekKořeněná cizrna po indicku s mrkví