Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařené cizrny
  • voda z cizrny na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • malý kus celeru
  • větší kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce koření složeného z mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru, tymiánu a rozmarýnu
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • olej
  • sůl
  • 1/2 hrnku vody
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu

Jak udělat výborné kari z cizrny

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na malé kostičky, zázvor nastrouháme na jemno.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou z cizrny a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme cizrnu, kokosové mléko a kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě
  5. Vše společně promícháme, necháme prohřát a zhoustnout.
  6. Do hrnce vyždímeme rukou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  7. Vypneme a chuť doladíme přidáním trošky od obou octů.

Praktické

    • Když necháte dýni rozvařit nebo použijete šťouchadlo na brambory a směs pomačkáte, není potřeba zahušťovat škrobem.
    • Vody z cizrny dejte méně a podle potřeby přidejte, stejně tak škrobu dejte méně, případně přidejte na požadovanou hustotu.

    Obměna

    • Místo cizrny můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Místo různého koření můžete vybrat směs koření, která už má curry v názvu, nebo můžete použít cuury pastu. Ale pozor – prodávají se sladké a ostré verze, tak ať vám neshoří pusa.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.
    • Skvěle chutná, když do hrnce přidáte na závěr čerstvé nasekané bylinky jako je tymián nebo rozmarýn.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou (na obrázku je rýže s čirokem), obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
    • Pro miminka od 1 roku můžeme uvařit stejný základ s malým množstvím soli a oleje, odebereme jim před přidáním dochucovadel jejich porci a dospělým dochutíme podle potřeby.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

    Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

    Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

    Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

    Hubneme, i když nedržíme dietu

    Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

    Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

    Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

    Výsledky se dostavují okamžitě

    Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

    Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

    Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

    Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

    Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

    Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

    Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

    Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

    Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

    Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

    Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

    Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

    Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

    Zase si tančím a zpívám (Monika)

    Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

    Zachránili jste mi zdraví

    Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

    Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

    Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

    Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

    Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekČirok s rýží natural
    Další článekKořeněná cizrna po indicku s mrkví