A ještě větší, když prodavač neumí počítat a rozeznat hlávkový salát od zelí. Jsem studentka, šetřím a jím zdravě. Jde to, dokonce nám v tom obchody tak trochu pomáhají. Možná máte podobné zážitky, tak jsem se rozhodla přispět svojí troškou do mlýna a když nás to bude spolu bavit, budu psát častěji.

Dnes mi nepřijela moje objednaná zeleninová bedýnka od farmáře. Prý nestihnou zajet na mou adresu, že jsem si objednala moc pozdě (ano, až dnes ráno, přiznávám, moje chyba…). No nic. Tak jsem vyrazila na nákup do mého oblíbeného Lidlu. Minule jsem tam viděla saláty ze Slovenska, což mě potěšilo, protože nechci kupovat žádnou zeleninu ze Španělska, Itálie nebo dalších států, kde je velká ekologická stopa.

Čekaly tam na mě 2 poslední hlávkové saláty (země původu Slovensko, jupí!) a poslední balení BIO cuket (jaké nadšení mi udělali, že zařadili další BIO produkty do sortimentu, hned se stali mým nejoblíbenějším supermarketem, a když už nemám bedýnku, nakupuji pouze a jedině v Lidlu), hrušky z České republiky a i rajčátka z České republiky (sice za nekřesťanských 50 Kč, ale jsou výborná). K tomu ještě polníček, sice z Itálie, ale byl jen za 12,90 Kč, tak jsem podlehla. K tomu jsem ještě zahlédla paní, která kupovala bílé ředkve, ale ty krásné veliké a zelené listy utrhla a nechala je ležet v bedně. Využila jsem toho a vzala si je do sáčku s sebou… Je z nich výborný špenát, taková škoda je tam nechat ležet, no ne?! Listy ředkviček jsou úžasné i na koupele pro podporu ženských pohlavních orgánů, prostě zelený poklad! U pokladen byly dlouhé fronty, lidé měly plné košíky sladkostí, sladkých nápojů, bílého pečiva, masa, no klasika. Já se jen usmívala s mým košíkem plným zeleně. U pokladny seděl mladý prodavač, vyskládala jsem můj zelený nákup a ukázala mu sáček s ředkvičkovými listy s tím, že tam ležely a jestli si je mohu vzít. Zvláštně se na mě díval, asi nechápal… Tak jsem dodala: „Mám doma morčata“. „Ahááá,“ usmál se, „jasně, tak ať jim chutná.“ Poděkovala jsem a pod vousy se usmívala, ano, budou mi chutnat. Prostě „špenát“ zdarma! Studenti, kteří také obrací každou korunu, jistě pochopí, co tím myslím… A to ještě nebylo všechno. Pohled na účtenku mi udělal obrovskou radost. Moje 2 saláty, které jsem měla společně v jednom sáčku, tam byly započítány jako „1x ranné zelí“ za 12 Kč místo 2x hlavkových salátů za celkem 40 Kč. Jde vidět, že chlapec nejspíše ani nemá maturitu, protože neumí rozeznávat zeleninu a asi ani počítat (a to se mi nestalo v Lidlu poprvé!) :-) Díky, Lidl, že dáváte do praxe vaše heslo „Lidl je levný!“ a souzním tedy s vaším heslem „Lidl – správná volba!“ :-D

Mějte se krásně!

Zdraví Ajka

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Tento příspěvek mě dlouho odrazoval od obnovení členství v klubu. Nevím, možná to mělo působit vtipně, ale ponižování ostatních lidí mně zábavné nepřijde. Podle strategie těchto stránek bych spíš očekávala, že si budeme pomáhat.. Nicméně sleduji paní Evu a díky její stále milé povaze jsem opět vstoupila do klubu, neb jí věřím. Ještě jsem měla moc ráda paní Helenu, kam zmizela? Děkuji za vaše stránky, kdysi jste mi moc pomohly(Eva a Helena), nyní už dlouhodobě jedu na získaných zkušenostech z vašich stránek. Ovšem je čas opět oprášit vědomosti a zkusit nové recepty… Vše jde tak rychle dopředu a i váš kuchařský um a fotografie pokrmů vypadají čím dál lépe… Díky

    • Katko, díky, že jste se k nám znovu přidala, toho si vážíme. Bez podpory členů Klubu by stránky nemohly existovat, natož být bez reklam a nabízet denně články a recepty zdarma.
      Musela jsem si článek znovu přečíst, abych byla v obraze, kde se komu vysmíváme, protože to opravdu není na Jíme Jinak ve zvyku. Ale zjistila jsem, že to je nadšený příspěvek studentky Ajky nad nákupem zeleniny, která ji přišla levně. Tak se mi ulevilo, že to není žádný útok na nikoho ze strany JJ. Berte to s rezervou, měla radost, že má zeleninu a že ušetřila 😉
      Helena řeší osobní potíže, už se pár let stránkám nevěnuje, zůstala na kluky sama, musí být hodně v práci, nemá čas psát a fotit pro Jíme Jinak. Zato studetka Ajka dorostla v dospělou ženu a stala se důležitou součástí týmu Jíme Jinak. Překládá studie, píše články, vaří, fotí a vkládá recepty.
      Věřím, že v Klubu najdete mnoho užitečného a zajímavého, průběžně stále připravujeme nové a nové materiály, rozhovory, video recepty a domlouváme slevy na nákupy, aby se vám členství zase vrátilo 😉

  2. Bez škodolibosti, ale ja jsem zrovna včera narazila na video (zvlastni nahoda?) o zelenine z Lidla a moc me nepotesilo..Sice nemam zaruku, ze je objektivni a pravdive, ale naprosto me odradilo kupovat cokoli v marketech. Asi nejlepsi reseni jsou bedynky a markety opravdu jen v nouzi. Jen by me jeste zajimalo, jestlipak, pridanim rasy do vyvaru mohu snizit obsah dusicnanu v zelenine…

    • Samozrejme neni nad vlastni nechemickou zeleninu. Ale lepsi nejaka nez zadna, nekde se zacit musi. Bedynky jsou super reseni. Dusicnanu se zbavime castecne uz varenim, zbytek musi nase telo umet vyloucit. Zdrave telo leccos zvladne samo zoracovat a oddelit. Jinak detoxu od skodlivin pomaha i rasa, ktera umi vytahnout z tela i usazene tezke kovy.

  3. Zaujalo mě to s těmi ředkvičkovými listy a koupelemi… nenapsala bys mi něco víc? A jinak díky za super texty, Ajko, na králičí stravu jsem přešla v Německu, protože tam bych se za pečivo, maso a mlíko nedoplatila, a zůstalo mi to i v Čechách, kde se ukazuje, že čím víc zeleniny jím, tím víc ušetřím, takže značka ideál. A jakmile to někomu říkám, hrozně se diví :-)

  4. Největší radostí kytkožrouta je SBĚR zeleniny :-) Naprosto miluju vyjít ven na zahradu, nebo na louku, rozhlédnout se, co zrovna roste a z toho něco ukuchtit. A teď už to zase jde HURÁ! :-)

  5. Myslím, že to neocení pouze studenti, ale i matky s hypotékou, pracující na kratší úvazek, kterým není jedno, co jedí a co dávají na stůl rodině :-) Naprosto souhlasím, že to jde a že nám to naše obchody opravdu začínají docela usnadňovat. A neznalost personálu nám navíc ještě zpestří už tak pestré nakupování :-)

  6. Mám podobnou zkušenost s batátem. Paní pokladní se se mnou přela,že je to řepa,protože byl hodně tmavý a přes lehce poškozenou slupku prosvítal skoro do červené barvy. Nedala si říct a volala do oddělení zeleniny jestli vypadá ta batátová várka opravdu jako řepa. Měla jsem radost ze svého vítězství ;-)

      • V supermarketu Albert jsem před časem narazil na tuřín, byl tam pod názvem vodnice a už ve slevě. Bohužel jsem se ho nedomohl, protože prodavačka zjistila, že na tu „vodnici“ (věděla, že je to tuřín) nemá vůbec kód. Byl jsem tam znovu po několika dnech. Ještě tam byl, ale již úplně seschlý. Tak se dělaj kšefty. :-)

        • I tyhle příhody znám. Člověk by jim klidně dal víc, ale bez kódu to prostě nejde, raději to nechají uschnout.

  7. U pokladny občas hlásím zeleninu taky. Když řeknu deikon, tak se pokladní málem lekne:)) Tento název neznají.

  8. Největší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny, tak s tím musím Ajko souhlasit. Je to radost, tedy pokud mám štěstí na čerstvou zeleninu a nebo pokud nám rodiče přinesou zeleninu z vlastní zahrádky (naučili se chodit na návštěvu se zeleninou místo sladkostí pro děti. Máma by se prý cítila blbě, kdyby jim nic nepřinesla, tak změnila sortiment :-).
    Jinak o těch bedýnkách od farmářů už nějakou dobu uvažuji. Koukám na stránky Svět bedýnek, nezná je někdo? Nejsem na takový nákup zvyklá, tak mi to přijde takové zvláštní, ale je to asi jen o zvyku. Důležitá je pro mě ale ta kvalita od místních farmářů.

    • To máte šikovnou babičku, ta naše také vozí bedýnku se zeleninou, to je paráda, že? Mě vozí farmář vlastní zeleninu jednou za 14 dní a je to super, on nepoužívá chemii, známe ho osobně, takže víme, jak to dělá. Bedánky jsou populární, myslím, že i tyhle si ženské chválili.

    • Ze Světa bedýnek jsem brala zeleninu skoro 2 roky, byla jsem s nimi moc spokojená. Nejraději jsem měla zeleninu od p. Procházky pěstovanou systémem IPZ. Bohužel pak udělali změny a zavedli objednávky dle PSČ, takže někteří farmáři už byli pro mě nedostupní. A nakonec brněnskou pobočku zrušili. Takže teď nakupuji taky v Lidlu nebo přes FB – farmářské-bedýnky.

  9. Evi přesně :-). Málokdo pozná vodnici, daikon, často jim na to chybí i v obchodě kódy… Tuhle jsme kvůli bílé ředkvi čekali dalších 15 minut na samoobslužné pokladně, než se vyřešilo, co to vlastně kupujeme a jaký to má kód.

  10. Nemáte trochu obavy z toho kolik chemie bude v těch listech? Já zásadně do vývarů používám jen bio listy, protože mám obavu kolik pesticidu na tom bude když laboratorními testy musí projít jen část určená ke konzumaci, nikoliv natě :-/

    • Já ne, jednak mám dost natí z vlastních zdrojů a od farmáře, druhak vím, že naše tělo se zase umí lecjakého fujtablu zbavit, protože baštíme chytré jídlo :-) Jasně, že bio zelenina je ideál, proto se snažíme vypěstovat vlastní.

  11. Hlaska s morcaty me velmi pobavila :-) jinak souhlas, Lidl je na zeleninu supr, navic ji prodava i hodne nebalene ( na to jsem zase citliva ja, 4 jabka na plast.podtacku prebalene plast.folii…)

    • Já ty plastové kelímky taky nesnáším, v zimě mi došlo, kolik se toho prodává právě na těch táckách a miskách – když došla vlastní a farmářova zelenina a došlo opět na obchod, najednou bylo spousta plastového odpadu. Každá petržela v krabičce, každý kopr, ….děs. Ale je mi jasné,že pro obchod je to pohodlné, žádné vážení, jen se načte kód a šup s tím za kasu. Už aby nám vyrostlo dostatek našeho zeleného!

  12. Mám velmi podobné zkušenosti, Ajko. Už si tolik let říkám, že to snad není možné, že pokladní nerozeznají zelí a kapustu, řepu a ředkev…už jsem naučena a jak to berou do ruky a už už se obracejí k těm svým ceníkům s kódama, začínám hlásit: „dýně máslová, hokkaido, kapusta,…“, jinak dost zdržujeme frontu :-) A lámání listů je kapitola sama pro sebe, v Tescu na to mají přímo takové plechové koše – jak jdu kolem, říkám si „jejda, to by bylo vývaru“ :-))

  13. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Jíme Jinak
Autorem článku je Jíme Jinak
Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)
Předchozí článekCelozrnný pšenično – žitný chléb se semínky
Další článekJarní miso polévka s řasou Wakame